Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
3. septembra 2023, 9:00
Čas čítania 5:48
Denisa Šútorová

Móda Berlína: 9 účtov na Tiktoku a Instagrame, ktoré odrážajú prísny štýl nemeckej metropoly

Móda Berlína: 9 účtov na Tiktoku a Instagrame, ktoré odrážajú prísny štýl nemeckej metropoly
Zdroj: Instagram/Alina Kossan
MÓDA BERLÍN INFLUENCERI MÓDA OUTFITY
Uložiť Uložené

Veľa kože, trochu punku či techna aj poriadna autentickosť. Zahraniční fashion blogeri ti ukážu, ako vyzerá moderný berlínsky štýl aj ako doň zapracovať osobitý vkus.

Vo svete módy ťa obklopuje pestrá paleta štýlov. Zatiaľ čo severský minimalizmus láka jednoduchosťou a parížsky šik zvádza eleganciou, berlínsky štýl je úplne iná planéta a osloví najmä milovníkov experimentu. Na rozdiel od svojich „súrodencov“ však nepozná hranice a nepotrebuje pravidlá. Berlínska móda je totiž oveľa viac o sebavyjadrení ako o nasledovaní trendov. Na svoje si tak prídu najmä fashionisti, ktorí túžia prejaviť svoju individualitu, autentickosť, ale aj prelomiť tradičné štandardy.

Vizuálna estetika tejto komunity sa však definuje celkom ľahko. Keď sa povie berlínsky štýl, s veľkou pravdepodobnosťou si predstavíš veľa kože či veľa čiernej. Berlín je totiž domovom rôznorodých hudobných subkultúr, ktoré sa tu prelínajú a ovplyvňujú tak ako len málo kde na svete.

Pravidlo číslo jeden pri berlínskom štýle? Jedinečnosť a autentickosť.
Pravidlo číslo jeden pri berlínskom štýle? Jedinečnosť a autentickosť. Zdroj: Instagram/Alina Kossan

Začiatky tohto fenoménu siahajú až do obdobia po druhej svetovej vojne, keď bol Berlín rozdelený múrom. V tom čase mali východná (patriaca do socialistického bloku) a západná (patriaca do demokratického bloku) časť mesta odlišné kultúrne aj hudobné vplyvy, čo sa prejavovalo aj v obliekaní obyvateľov oboch častí mesta. Po páde Berlínskeho múru v roku 1989 sa tieto vplyvy začali miešať a vytvárať jedinečný štýl, ktorý kombinoval rôzne prvky z elektronickej hudby, techna, punku, alternatívneho rocku či ďalších žánrov. Tie sú základnou kulisou mesta, ale aj súčasťou obliekania niektorých obyvateľov dodnes. Vplyv hudby v outfite však nie je nevyhnutnosťou.

Odporúčané
Mladý Bratislavčan si otvoril luxusnú čistiareň tenisiek ShinyShoes: Najhoršie, čo môžeš urobiť, je hodiť ich do práčky (Reportáž) Mladý Bratislavčan si otvoril luxusnú čistiareň tenisiek ShinyShoes: Najhoršie, čo môžeš urobiť, je hodiť ich do práčky (Reportáž) 27. apríla 2024, 12:30

Módu Berlína charakterizujú aj kontrastné prvky, ako sú retro kúsky či secondhand úlovky v kombinácii s dizajnérskymi značkami. To isté platí aj v prípade odvážnejších strihov a minimalizmu – kráčajú ruka v ruke. V neposlednom rade robí túto estetiku jedinečnou práve vrstvenie odevov a spájanie nečakaných farebných vzorov či textúr. Nasledujúcich deväť blogerov dokonale zosobňuje štýl tejto európskej metropoly.

Alina Kossa zbožňuje extravaganciu aj spájanie rozličných estetík. Influncerka však zároveň nepotláča svoj osobný vkus.
Alina Kossa zbožňuje extravaganciu aj spájanie rozličných estetík. Influncerka však zároveň nepotláča svoj osobný vkus. Zdroj: Instagram/Alina Kossan

Alina Kossan

Instagram: @alinakossan

Tiktok: @alina_kossan

Náš zoznam azda nemožno otvoriť efektnejšie ako nemeckou influencerkou Alinou Kossan. Hoci jej feedu na sociálnych sieťach kraľuje prevažne punková estetika, Alina ju zbožňuje kombinovať s prvkami rozličných štýlov.

V jej outfitoch často zahliadneš nádych grunge, vintage kúsky, ale aj aktuálne módne trendy vrátane populárneho bloke coru. Počiatočná surovosť influencerkiných lookov tak v mnohých prípadoch naberá hravý a príťažlivý rozmer.

Alina Kossa zbožňuje extravaganciu aj spájanie rozličných estetík. Influncerka však zároveň nepotláča svoj osobný vkus.Alina Kossa zbožňuje extravaganciu aj spájanie rozličných estetík. Influncerka však zároveň nepotláča svoj osobný vkus.Alina Kossa zbožňuje extravaganciu aj spájanie rozličných estetík. Influncerka však zároveň nepotláča svoj osobný vkus.Alina Kossa zbožňuje extravaganciu aj spájanie rozličných estetík. Influncerka však zároveň nepotláča svoj osobný vkus.
Zobraziť galériu
(4)

Špecifickým znamením Aliny sú v neposlednom rade aj extravagantné strihy či nevšedná kombinácia farieb. K okázalosti outfitov však v mnohých prípadoch dopomáha detailná práca s hairstylom a make-upom.

Minimalizmus v prípade berlínskej influencerky Mashi naberá celkom nový rozmer.
Minimalizmus v prípade berlínskej influencerky Mashi naberá celkom nový rozmer. Zdroj: Instagram/mashaloves_

masha

Instagram: @mashaloves_

Youtube: @mashasedgwick

Blog: masha-sedgwick.com

Blogerka Masha Sedgwick založila v roku 2010 jeden z prvých nemeckých módnych blogov a dodnes je považovaná za jednu z najštýlovejších Berlínčaniek. Okrem toho, že sa zaoberá témami osobného rastu, vzťahov a sexuality, sa na náš zoznam prebojovala vďaka jedinečnému módnemu kontentu. Hoci sa pri svojich lookoch riadi heslom, že „kľúčom k všetkému je jednoduchosť“, jej outfity v uliciach Berlína rozhodne neprehliadneš.  

Odporúčané
To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek 26. apríla 2024, 15:00

Influencerka je totiž expertka na prepracovaný minimalizmus. Jednoduchú farebnú paletu zbožňuje prepájať s vrstvením, kombináciou športových a elegantných kúskov a starostlivým výberom materiálov. Ako vidíš na fotkách vyššie, v jej šatníku prevláda najmä koža, no bez prílišného zdobenia či výrazných detailov. Masha sa tak v streetstyle vyhýba punku aj technu, no zato v ňom nechýba poriadna dávka luxusu.

Minimalizmus v prípade berlínskej influencerky Mashi naberá celkom nový rozmer.Minimalizmus v prípade berlínskej influencerky Mashi naberá celkom nový rozmer.Minimalizmus v prípade berlínskej influencerky Mashi naberá celkom nový rozmer.Minimalizmus v prípade berlínskej influencerky Mashi naberá celkom nový rozmer.
Zobraziť galériu
(4)

Okrem Instagramu rozhodne stojí za to preskrolovať aj jej youtubový kanál, na ktorom oceníš stylingové rady, beauty triky a už spomínanú vzťahovú rubriku. Ako jedna z najznámejších nemeckých fashionistiek ťa však zavedie aj do backstagu týždňov módy a iných popredných eventov.

Fritz.
Fritz. Zdroj: Instagram/Fritz.jpg

FRITZ

Instagram: @fritz.jpg
Tiktok: @fritz.jpg

Profily berlínskeho influencera FRITZA nás zlákali bohatou dávkou asymetrie a rockovej estetiky. Jeho outfitové kombinácie pôsobia nanajvýš premyslene, no zároveň uvoľnene a energicky. Nepochybne sa tak stáva jednou z najvýraznejších osobností na našom zozname, ale aj nemeckej módnej scény.

Už na prvý pohľad je jasné, že FRITZOVÝM charakteristickým znakom je láska k vrstveniu. Najradšej sa pohráva s rôznymi typmi vrchného odevu, akými sú kožené bundy, oversize mikiny a športové bundy, pod ktoré oblieka o nič menej výrazné tričká či topy. Základná vrstva outfitu, ako aj druhá či tretia sa však v prípade FRITZA pohybujú v rovnakej farebnej škále.

Fritz.Fritz.Fritz.Fritz.
Zobraziť galériu
(4)

Takáto estetika vytvára v jeho outfitoch dynamiku a zaujímavý kontrast medzi rockovou drsnosťou a jednoduchosťou textílií. Jeho oblečenie a vzhľad sú nepochybne vizuálnym vyjadrením hlbokého spojenia s hudbou, dizajnom a najmä túžbou vyčnievať z davu.

Elena Breeze miluje extravaganciu. V jej instagramovom feede či na Tiktoku nájdeš nespočetné množstvo inšpirácie na streetstylový look aj večerné outfitty.
Elena Breeze miluje extravaganciu. V jej instagramovom feede či na Tiktoku nájdeš nespočetné množstvo inšpirácie na streetstylový look aj večerné outfitty. Zdroj: Instagram/Elena Breeze

Elena Breeze

Instagram: @elenabreeze
Tiktok: @elena_breezy

Influencerka a ambasádorka Savage x Fenty ti vo svojom kontente ponúka spojenie módy, beauty sveta a cestovania. Berlínska estetika fashionistky tak naberá veľmi svieži twist, v ktorom cítiť vplyvy rozličných svetových metropol. Elena sa vie razom zmeniť z coastal cowgirl na femme fatale ako vystrihnutú z Paríža, retro divu či „hot girl“ z LA.

Odporúčané
Slovenská influencerka má vlastnú kolekciu okuliarov. Toto je Kohe by eyerim x Tatiana Žideková Slovenská influencerka má vlastnú kolekciu okuliarov. Toto je Kohe by eyerim x Tatiana Žideková 25. apríla 2024, 14:00

Ani štýlovou rozmanitosťou svoj pôvod Berlínčanky však nezaprie. V jej outfitoch nechýbajú avantgardné strihy, kožené doplnky a láska ku kombinovaniu textúr. Profil influencerky nás však predovšetkým zaujal bohatou zbierkou Y2K outfitov.

Elena Breeze miluje extravaganciu. V jej instagramovom feede či na Tiktoku nájdeš nespočetné množstvo inšpirácie na streetstylový look aj večerné outfitty.Elena Breeze miluje extravaganciu. V jej instagramovom feede či na Tiktoku nájdeš nespočetné množstvo inšpirácie na streetstylový look aj večerné outfitty.Elena Breeze miluje extravaganciu. V jej instagramovom feede či na Tiktoku nájdeš nespočetné množstvo inšpirácie na streetstylový look aj večerné outfitty.Elena Breeze miluje extravaganciu. V jej instagramovom feede či na Tiktoku nájdeš nespočetné množstvo inšpirácie na streetstylový look aj večerné outfitty.
Zobraziť galériu
(4)

U Eleny majú silné zastúpenie korzety, bedráče, ale aj minisukne, ku ktorým zbožňuje kombinovať crop topy, vytŕčajúce tangáče či s nadhľadom trendujúce výstrihy. Pri skrolovaní jej kontentu sa nepochybne „nakazíš“ poriadnou dávku sebavedomia a s najväčšou pravdepodobnosťou dostaneš chuť obliecť si to, na čo si nikdy nemala odvahu. Niet sa preto čo čudovať, že jej silnú fanúšikovskú základňu tvoria rovnako štýlové ženy, ako aj muži či členovia LGBTQ+ komunity. 

Nadiia Tatarinova a jej vášeň pre industriálny štýl sa ti ihneď dostanú pod kožu.
Nadiia Tatarinova a jej vášeň pre industriálny štýl sa ti ihneď dostanú pod kožu. Zdroj: Instagram/Nadiia Tatarinova

Nadiia Tatarinova

Instagram: @nadiiatatarinova

Tiktok: @nadiiatatarinova

Profil Nadiie Tatarinovej dýcha už na prvý pohľad industriálnym štýlom a vizuálnou dokonalosťou. Tie však necítiť len na fotkách, ktorými influencerka zachytáva svoj pohľad na Berlín, ale predovšetkým v jej módnych kreáciách. Prvky ako oceľ, betón či mramor, ktoré sú typické pre mestom inšpirovanú estetiku, imituje v nanajvýš prepracovaných lookoch. V jej outfitoch prevláda symetria, metalické prvky, značná surovosť, ale aj zodpovedajúca farebná paleta.

Nadiia Tatarinova a jej vášeň pre industriálny štýl sa ti ihneď dostanú pod kožu.Nadiia Tatarinova a jej vášeň pre industriálny štýl sa ti ihneď dostanú pod kožu.Nadiia Tatarinova a jej vášeň pre industriálny štýl sa ti ihneď dostanú pod kožu.Nadiia Tatarinova a jej vášeň pre industriálny štýl sa ti ihneď dostanú pod kožu.
Zobraziť galériu
(4)

 
Nadiia tak svoju vášeň pre dizajn a architektúru nezaprie. Rovnako citeľný je však aj značný berlínsky štýl. V prípade influencerky sa stretávame s jedným z hlavných nepísaných pravidiel tohto fashion hnutia, ktorým je kombinovanie luxusu a secondhand kúskov. V outfitoch Nadiie zahliadneš značky Acne Studios, Dries Van Noten či Diesel, a to v kombinácii s vintage modelmi aj lacnejšími variantmi mainstreamovej módy.

Melanie Kieback uvidíš najčastejšie v motorkárskej bunde či „leviskách“. Jej život pôsobí nostalgicky ako vyvolaný analógový film.
Melanie Kieback uvidíš najčastejšie v motorkárskej bunde či „leviskách“. Jej život pôsobí nostalgicky ako vyvolaný analógový film. Zdroj: Instagram/Melanie Kieback

Melanie Kieback

Instagram: @vanellimelli

Youtube: @AMissMelle

Nemecká módna ikona a fotografka Melanie Kieback má na Instagrame 552-tisíc followerov. Ako sa vyjadrila pre stránku Wall of Art, jej sociálne siete sú „spojením vintagu s luxusom a starého s novým“. V očiach módnych znalcov sa stala synonymom dievčaťa v dokonale padnúcich „leviskách“, koženej motorkárskej bunde a kvalitných vintage kúskoch. 

Odporúčané
Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) 25. apríla 2024, 12:30

Ak ju aj uvidíš v šatách či sukni, s najvyššou pravdepodobnosťou nebude jej outfitu chýbať ani športový twist. Rovnako oceníš Melanien výber statement kabeliek a luxusných topánok. V šatníku jej nechýbajú modely Chanel, Gucci či vzácna ikona zo začiatku milénia Prada Moon bag. Okrem inšpirácie na outfity a vintage spoty po celej Európe ti ponúka aj skvelý cestovateľský kontent.

Melanie Kieback uvidíš najčastejšie v motorkárskej bunde či „leviskách“. Jej život pôsobí nostalgicky ako vyvolaný analógový film.Melanie Kieback uvidíš najčastejšie v motorkárskej bunde či „leviskách“. Jej život pôsobí nostalgicky ako vyvolaný analógový film.Melanie Kieback uvidíš najčastejšie v motorkárskej bunde či „leviskách“. Jej život pôsobí nostalgicky ako vyvolaný analógový film.Melanie Kieback uvidíš najčastejšie v motorkárskej bunde či „leviskách“. Jej život pôsobí nostalgicky ako vyvolaný analógový film.
Zobraziť galériu
(4)

Melanie sa darí do sveta sociálnych sietí a digitálnej doby vnášať aj trochu nostalgie a poriadnu autentickosť. Jej instagramový profil totiž pôsobí ako vyvolaný analógový film. 

Na profile Salouy lamghari nájdeš luxusné značky aj harmóniu.
Na profile Salouy lamghari nájdeš luxusné značky aj harmóniu. Zdroj: Instagram/Saloula Iamghari

Saloua Iamghani

Instagram: @saloua.lam

Tiktok: @saloua.lam

Napriek prevládajúcej avantgarde a experimentu sa v Berlíne nosí aj elegancia. Dôkazom je aj štýl 26-ročnej blogerky Salouy Iamghani, ktorá zbožňuje sofistikovanosť, minimalizmus a predovšetkým exkluzívne kúsky. Vďaka spoluprácam so značkami Monki, Yves Saint Laurent či Lancôme v jej profile nájdeš poriadne značkový content. Keďže má však Saloua výnimočný cit pre detail, v jej outfitoch nechýba harmónia.

Na profile Salouy lamghari nájdeš luxusné značky aj harmóniu. Na profile Salouy lamghari nájdeš luxusné značky aj harmóniu. Na profile Salouy lamghari nájdeš luxusné značky aj harmóniu. Na profile Salouy lamghari nájdeš luxusné značky aj harmóniu.
Zobraziť galériu
(4)

Hoci v jej šatníku prevládajú oblekové vesty a bodycon šaty, rovnako u nej natrafíš na oversize saká, baggy džínsy, populárne šiltovky či tank topy, ktoré sú aktuálnym hitom sezóny. Plusové body dávame za vždy upravený hairstyle a perfektný make-up, pri ktorom ťa prepadne túžba po rýchlej zmene.

Jp.
Jp. Zdroj: Instagram/Jeppe Naciri

Jeppe Naciri

Instagram: @jeppeostergaard

Tiktok: jeppeostergaard

Sociálne siete Jeppeho Naciriho môžeme pokojne chápať ako umelecké plátno jeho hravej osobnosti. Známy berlínsky influencer a model totiž prezentuje svoju unikátnu módnu víziu v širokom spektre estetík a módnych trendov. Okrem populárneho grandpa coru u neho nájdeme aj svieži závan hippie štýlu či luxusnú zbierku printových košieľ, ktoré si ulovil v berlínskych secondhandoch.

Jp.Jp.Jp.berlinbasedfashionmodels, berlinfashionistas
Zobraziť galériu
(4)

Jeppe sa svojou láskou k vintage kúskom naozaj netají. Okrem výrazných farebných kombinácií sa rovnako nebojí siahnuť ani po jednofarebných kožených outfitoch. Na instagramovom profile však celkom rád odhaľuje aj vlastnú kožu. Sixpack na bruchu je jeden z najlepších doplnkov influencera a my mu vôbec nevyčítame, že ho občas prevetrá.

To, že eco-friendly móda dokáže byť štýlová, ti dokáže nemecká influencerka Noa. Poradí ti, kde kúpiť štýlové vegánske sneakersy či kvalitné džínsy.
To, že eco-friendly móda dokáže byť štýlová, ti dokáže nemecká influencerka Noa. Poradí ti, kde kúpiť štýlové vegánske sneakersy či kvalitné džínsy. Zdroj: Instagram/stylewithasmile

Noa Ben Moshe

Instagram: @style.withasmile

Blog: stylewithasmile.co

Keďže bol Berlín v roku 2022 vyhlásený za najekologickejšie mesto v Európe, na našom zozname nemôže chýbať ani influencerka Noa Ben Moshe, a to práve vďaka svojmu blogu „Style with a Smile“.

Odporúčané
Oživte svoj výzor – odhaľujeme jarné módne trendy pre mužov Oživte svoj výzor – odhaľujeme jarné módne trendy pre mužov 25. apríla 2024, 10:30

Na blogu, ale aj Instagrame nájdeš príspevky na tému greenwashing či fair trade, ale aj tipy na vegánske, etické a udržateľné produkty, ktoré „nezabúdajú“ vyzerať štýlovo. Noa ti poradí, kde kúpiť kvalitné vegánske džínsy a tenisky, ale aj kúsky z mierumilovného hodvábu. 

To, že eco-friendly móda dokáže byť štýlová, ti dokáže nemecká influencerka Noa. Poradí ti, kde kúpiť štýlové vegánske sneakersy či kvalitné džínsy.To, že eco-friendly móda dokáže byť štýlová, ti dokáže nemecká influencerka Noa. Poradí ti, kde kúpiť štýlové vegánske sneakersy či kvalitné džínsy.To, že eco-friendly móda dokáže byť štýlová, ti dokáže nemecká influencerka Noa. Poradí ti, kde kúpiť štýlové vegánske sneakersy či kvalitné džínsy.To, že eco-friendly móda dokáže byť štýlová, ti dokáže nemecká influencerka Noa. Poradí ti, kde kúpiť štýlové vegánske sneakersy či kvalitné džínsy.
Zobraziť galériu
(4)

Rovnako si však zamiluješ jej štýl. V lookbooku influencerky prevláda denim, biela a sivá farba, ale aj spojenie casual prvkov s eleganciou. Noa od nás dostáva plusový bod aj za skvelý repertoár štýlovej a pohodlnej comfy obuvi. Biele tenisky sú jedným z neodmysliteľných prvkov berlínskej módy. Veď posúď sama.

Domov
Zdieľať
Diskusia