Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. augusta 2023, 14:34
Čas čítania 1:15
Jana Chovancová

Prečo si musíš v lietadle zapnúť letový režim a čo sa stane, ak neposlúchneš letušku?

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE
Uložiť Uložené

Letuška to oznámi už pri nástupe do lietadla, potom znova pred vzletom a tretíkrát ťa upozorní osobne. O čo si koleduješ, ak si nezapneš letový režim?

Vypnúť si v lietadle telefón, prípadne nastaviť si letový režim je pre teba samozrejmosťou. Pri vzlete a pristávaní, ktoré sú, mimochodom, najviac nebezpečnými fázami letu, ťa na to upozorňuje palubný personál. O tom, čo sa stane, ak sa rozhodneš neposlúchnuť ich, píše CN Traveller

Ak si nezapneš letový režim, v kokpite môžu piloti počuť divné zvuky.
Ak si nezapneš letový režim, v kokpite môžu piloti počuť divné zvuky. Zdroj: Unsplash/Blake Guidry

V rokoch 2012 a 2013 sa definitívne rozhodlo o tom, že mobilné telefóny v lietadle už viac nemusia byť kompletne vypnuté. Namiesto toho vzniklo nariadenie, aby si ľudia zapínali letový režim. Telefón tak môžu cestujúci v lietadle používať napríklad na sledovanie stiahnutých epizód seriálu či počúvanie hudby offline. 

„Objavovalo sa množstvo názorov, ktoré spájali používanie mobilných telefónov s poruchami systému. Hoci sa systémy zlepšili, regulačné orgány zaujali opatrný postoj vzhľadom na bezpečnosť,“ uviedol hovorca tímu Flight Tech istej medzinárodnej leteckej spoločnosti a dodal, že signály mobilných telefónov môžu rušiť navigačné a pristávacie systémy lietadla. 

Odporúčané
Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom 15. mája 2024, 9:30

K situácii sa vyjadril aj bývalý palubný sprievodca a prispievateľ do časopisu Condé Nast Traveler Bobby Laurie: „Nie často, ale predsa sa stále stáva, že dochádza k rušeniu signálu určitými typmi mobilných telefónov alebo kombináciou viacerých zapnutých.“ Dodáva, že zvuk, ktorý počujú v kokpite, mu najlepšie vysvetlil jeden pilot. Podľa jeho slov je to podobné, ako keď niekto nechá telefón vedľa reproduktora. Tesne predtým, ako zazvoní, sa z neho ozve zvuk, ako keď niečo kliká.

„Niečo podobné počujú aj piloti v slúchadlách či posádka v systéme reproduktorov na palube lietadla, keď komunikujú,“ dodáva. 

Čo sa stane, ak pravidlo porušíš? 

Oficiálna odpoveď, ktorú ti poskytnú letecké spoločnosti, môže znieť naozaj hrozivo. „Z technického hľadiska vlastne neposlúchnete pokyny člena posádky, čo je federálny trestný čin. Niektoré lietadlá majú svetelné značky ‚Zákaz fajčenia‘ alebo ‚Zákaz používania mobilných telefónov‘. Ak teda neposlúchnete pokyny posádky ani tieto značky, môžete byť obvinení až z dvoch priestupkov,“ hovorí Laurie.

Väčšinou sa však tieto priestupky týkajú ľudí, ktorí nariadenia odmietajú úmyselne. Až po nich nasledujú tí, ktorí len chcú silou-mocou poslať posledný e-mail pred vzletom. 

Domov
Zdieľať
Diskusia