Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
13. júla 2023, 17:01
Čas čítania 1:48
Ema Stanovská

Ak fajčíš marihuanu, máš vyššie riziko, že zomrieš po operácii. Veľká štúdia odhalila alarmujúce dôsledky užívania trávy

ZDRAVIE DROGY MARIHUANA ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Štúdia analyzovala vyše 12 000 operovaných pacientov. Medzi najčastejšie ťažkosti patrilo upchatie koronárnych tepien, mŕtvica, poškodenie obličiek, krvné zrazeniny, komplikácie pri dýchaní a infekcie.

Fajčenie marihuany zvyšuje pravdepodobnosť, že bude človek počas operácie bojovať s vážnymi komplikáciami. Zistili to vedci, ktorí analyzovali údaje vyše 12 000 operovaných pacientov. Pod komplikáciami sa môžu myslieť silnejšie bolesti či infekcie, ale aj vážne stavy ako upchatie koronárnych tepien a smrť.

Na výskume sa podieľal tím z McGovern Medical School, ktorá je súčasťou Centra zdravia Texaskej univerzity v Houstone. Štúdia bola uverejnená v odbornom časopise JAMA Surgery. Vedci analyzovali údaje z databázy National Inpatient Sample – najväčšej verejne dostupnej databázy platcov nemocničnej zdravotnej starostlivosti v Spojených štátoch.

Od bolesti až po smrť

Údaje pochádzajú z rokov 2016 až 2019 a zahŕňajú 12 422 pacientov, ktorí podstúpili rôzne typy nekardiologických operácií. Napríklad operáciu pruhu, žlčníka, hrubého čreva, biopsiu prsníka, výmenu bedrového alebo kolenného kĺbu, fúziu chrbtice či operáciu bedrovej platničky.

Viac ako 6 200 z 12 422 pacientov bolo závislých od užívania marihuany. Vedci ich starostlivo porovnávali s pacientmi, ktorí závislosťou netrpeli. Ukázalo sa, že komplikácie hrozili najmä pacientom so závislosťou od tejto drogy. Konkrétne šlo o rozdiel o 1,16 %, ktorý autori štúdie označili za „významný“.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Medzi najčastejšie pooperačné ťažkosti patrilo upchatie koronárnych tepien, mŕtvica, poškodenie obličiek, krvné zrazeniny, komplikácie pri dýchaní a infekcie. Tieto stavy sa často končili smrťou, píše sa v štúdii. Hospitalizácia závislých pacientov trvala štatisticky dlhšie, títo pacienti platili vyššie sumy za zdravotnú starostlivosť a viac ich trápila pooperačná bolesť.

Vedci hovoria, že sú za tým konkrétne mechanizmy, ktoré tráva spúšťa v našom tele. Fajčenie marihuany ovplyvňuje prietok krvi v mozgu a tele, spomaľuje dýchanie, znižuje telesnú teplotu, prispieva k zablokovaniu dýchacích ciest, zvyšuje krvný tlak a srdcovú frekvenciu či ovplyvňuje srdcový rytmus. To všetko môže sťažovať zotavenie po operácii. 

„V kontexte zvyšujúcej sa miery užívania marihuany odporúčame predoperačný skríning na poruchy spôsobené užívaním tejto drogy,“ konštatujú autori v štúdii.

Závislosť od trávy je „choroba mozgu“

Hoci mnohí užívatelia sa domnievajú, že závislosť od marihuany neexistuje, rozvinúť sa môže rovnako ako pri každej droge. Najnovšie výskumy naznačujú, že závislých je približne 30 % užívateľov marihuany (od roku 2012 však toto číslo postupne klesá). Pravdepodobnosť stúpa 4-násobne až 7-násobne u tých, ktorí s trávou začali už pred 18. rokom života.

Odporúčané
Čo sa deje s tvojím telom, keď fajčíš marihuanu? Frekvencia srdca sa zvýši aj o 50 úderov za minútu, za pocit eufórie môže dopamín Čo sa deje s tvojím telom, keď fajčíš marihuanu? Frekvencia srdca sa zvýši aj o 50 úderov za minútu, za pocit eufórie môže dopamín 26. februára 2023, 9:30

Národný portál zdravia považuje osobu za závislú vtedy, ak pociťuje silnú túžbu alebo nutkanie užiť drogu, má problém sa pri nej ovládať, pri náhlom zastavení alebo prudkom znížení prísunu drogy pociťuje abstinenčný stav a postupne zanedbáva iné pôžitky. Závislý človek nie je schopný prestať s užívaním ani vtedy, keď vie, že mu droga negatívne zasahuje do mnohých aspektov života. 

„Závislosť od kanabinoidov nie je zlozvykom, ale chorobou mozgu. Základom liečby nie je prevýchova ,vôľovo slabých‘ jedincov a nie sú prvoradé pedagogicko-výchovné metódy, ako je to pri poruchách správania, ale biologicko-medicínsky prístup v spojení so psychosociálnymi intervenciami,“ píše Národný portál zdravia.

Domov
Zdieľať
Diskusia