Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. februára 2023, 9:30
Čas čítania 3:39
Ema Stanovská

Čo sa deje s tvojím telom, keď fajčíš marihuanu? Frekvencia srdca sa zvýši aj o 50 úderov za minútu, za pocit eufórie môže dopamín

Čo sa deje s tvojím telom, keď fajčíš marihuanu? Frekvencia srdca sa zvýši aj o 50 úderov za minútu, za pocit eufórie môže dopamín
Zdroj: Unsplash/Matthew Brodeur/na voľné použitie
ZDRAVIE ČO SA DEJE S TVOJÍM TELOM, KEĎ... DROGY MARIHUANA ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Psychoaktívna zložka THC v marihuane doslova „oblbne“ tvoj mozog a zmysly. V momente, ako sa dostane do tvojich pľúc a krvného obehu, ovplyvní takmer každý orgán v tvojom tele.

Marihuana, najpoužívanejšia psychotropná droga, dokáže s človekom urobiť oveľa viac, ako len dostať ho do povestného stavu „high“. Táto – u nás stále nelegálna – ľahká droga sa už po prvom potiahnutí z jointu dostane takmer do každého orgánu tvojho tela a spustí kolotoč reakcií. Čo by podľa teba na marihuanu povedal tvoj mozog, imunita či pohybový aparát?

Tento článok je súčasťou série „Čo sa deje v tvojom tele, keď...“, v rámci ktorej ti pravidelne predstavujeme zaujímavé mechanizmy a procesy odohrávajúce sa v ľudskom tele. Chceš vedieť, čo sa deje v tvojom tele pri 30-minútovom behu, výstupe na Everest alebo fajčení? Nezabudni dať odber na túto tému a nič ti neujde. Každý člen Refresher+ klubu má prístup ku všetkým článkom.

Prvé potiahnutie z jointu

To, ako marihuana ovplyvní tvoj organizmus, závisí aj od toho, ako ju prijmeš (či fajčením, alebo v jedle). Pri prvom potiahnutí jointu začne THC rýchlo prechádzať z pľúc do krvného obehu. Krv roznesie túto chemickú látku do mozgu a ďalších orgánov v celom tele. Prvé účinky nastúpia už v priebehu niekoľkých sekúnd až minút, informuje americký Národný inštitút drogovej závislosti (NIDA).

Účinky marihuany sa môžu prejaviť už do pár sekund.
Účinky marihuany sa môžu prejaviť už do pár sekund. Zdroj: Getty Images/Antonio Masiello

Ak drogu prijmeš vo forme jedla, zlúčeniny musia najprv prejsť tráviacim systémom a pečeňou, až potom sa dostanú do krvného obehu. V tomto prípade sa účinky dostavia trochu neskôr, v priebehu niekoľkých minút až hodín.

Odporúčané
Veľký výskum odhalil, že legalizácia marihuany nezvyšuje závislosť od drog. Môže zároveň zlepšiť problémy spojené s alkoholom Veľký výskum odhalil, že legalizácia marihuany nezvyšuje závislosť od drog. Môže zároveň zlepšiť problémy spojené s alkoholom 3. februára 2023, 10:30

V momente, ako THC „dorazí“ k špecifickým receptorom mozgových buniek, začne mozog vylučovať veľké množstva dopamínu – „látky odmeny“, ktorá sa vyplavuje napríklad po sexe či dobrom jedle. Tento chemický koktail prinesie typickú povznesenú náladu, príjemnú eufóriu a uvoľnenie.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 131241 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či fajčenie marihuany znižuje IQ.
  • Ako sa marihuana pohráva s tvojimi zmyslami a mozgom.
  • Prečo majú ľudia fajčiaci túto drogu „krvavé oči“.
  • Ako dlho trvajú účinky marihuany.
  • Ako pôsobí táto droga na ľudí do 25 rokov.
  • Čo môže marihuana spôsobiť ľuďom s duševnými problémami (alebo genetickou predispozíciou na ne).
Domov
Zdieľať
Diskusia