Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
3. februára 2023 o 10:30
Čas čítania 2:36

Veľký výskum odhalil, že legalizácia marihuany nezvyšuje závislosť od drog. Môže zároveň zlepšiť problémy spojené s alkoholom

Kategória:
Zdravie
Uložiť Uložené

Vedci využili údaje z dvoch najväčších a najdlhšie prebiehajúcich štúdií dvojčiat v USA. Výsledky výskumu boli prekvapivé.

Nový výskum na viac ako 4000 dvojičkách zistil, že legalizácia marihuany na štátnej úrovni nezhoršuje psychosociálne zdravie ľudí ani nezvyšuje užívanie iných nelegálnych drog. Naopak, legalizácia by mohla zlepšiť problémy súvisiace s konzumáciou alkoholu.

Štúdia, uverejnená v časopise Psychological Medicine, nezistila ani žiadnu súvislosť medzi legalizáciou marihuany a nárastom kognitívnych, psychologických, sociálnych, vzťahových alebo finančných problémov.

Jedno dvojča drogu užívalo, druhé nie

Výskumníci v rámci štúdie využili údaje z dvoch najväčších a najdlhšie prebiehajúcich štúdií dvojčiat v krajine. Jedna sa nachádza v Inštitúte behaviorálnej genetiky v Colorade a druhá v Minnesotskom centre pre výskum dvojčiat. Kým Colorado je jedným z prvých dvoch štátov v USA, ktoré legalizovalo rekreačné užívanie marihuany, v Minnesote je jej užívanie naďalej nezákonné.

26. januára 2023 o 18:06 Čas čítania 1:15 Nová štúdia hovorí, že marihuana môže zlepšiť tvoj zážitok zo sexu a priniesť viacnásobné orgazmy. Má však niekoľko chýb Nová štúdia hovorí, že marihuana môže zlepšiť tvoj zážitok zo sexu a priniesť viacnásobné orgazmy. Má však niekoľko chýb

Vedci sledovali od obdobia dospievania dnes už 24- až 44-ročné dvojčatá, pričom jedno žilo v Colorade a druhé v Minnesote. Zbierali údaje o užívaní alkoholu, tabaku, marihuany a niekoľkých nelegálnych drog, ako aj údaje o ich „psychosociálnom zdraví“. 

„Tento dizajn ‚spoludvojčiat‘ automaticky kontroluje širokú škálu premenných vrátane veku, sociálneho zázemia, raného života v rodine a dokonca aj genetickej dedičnosti, ktoré môžu ovplyvniť zdravotné výsledky,“ povedal John Hewitt, profesor psychológie a neurovedy v Colorade. 

Účinky marihuany sa môžu prejaviť už do pár sekund.
Účinky marihuany sa môžu prejaviť už do pár sekund. Zdroj: Getty Images/Antonio Masiello

Aby výskumný tím zistil, či má legalizácia na ľudí nejaký významný vplyv, porovnal výsledky prieskumu zameraného na 23 ukazovateľov „psychosociálneho stresu“. Patrí tam napríklad užívanie alkoholu a nelegálnych drog, ako je kokaín a heroín, psychotické správanie, finančné ťažkosti, kognitívne problémy, nezamestnanosť a vzťahy v práci a doma.

„Zahrnuli sme všetky informácie, ku ktorým sme mali prístup, s cieľom získať komplexný pohľad na vplyv na človeka,“ povedala hlavná autorka štúdie Stephanie Zellersová, ktorá začala výskum ako postgraduálna študentka na Inštitúte behaviorálnej genetiky.

Klesli problémy spojené s alkoholom

Prekvapivo, vedci nezistili žiaden vzťah medzi legalizáciou marihuany a zvýšeným rizikom porúch súvisiacich s jej užívaním alebo závislosťou. Hoci mnohí kritici legalizácie vyjadrili obavy, že konope by mohlo slúžiť ako „vstupná droga“ k iným škodlivejším látkam, výskumníci túto domnienku nepotvrdili.

20. júla 2024 o 12:30 Čas čítania 7:12 Dominika z OZ Odyseus: Dvojica vďaka našim testom na festivale objavila nebezpečnú prímes v extáze (Rozhovor) Dominika z OZ Odyseus: Dvojica vďaka našim testom na festivale objavila nebezpečnú prímes v extáze (Rozhovor)

„Nenašli sme skutočne ani jeden dôkaz, ktorý by potvrdil obavy verejnosti spojené s legalizáciou marihuany. Z hľadiska verejného zdravia sú tieto výsledky upokojujúce,“ povedala Zellersová. V USA je v súčasnosti marihuana povolená v 21 štátoch.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Domov
Zdieľať
Diskusia