Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
 Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka.
10. júla 2023, 9:00
Čas čítania 1:47
Richard Balog

FOTO: Architekti zrekonštruovali bytový dom v historickom centre Prahy, ktorý je súčasťou dedičstva UNESCO. Výsledok je dokonalý

FOTO: Architekti zrekonštruovali bytový dom v historickom centre Prahy, ktorý je súčasťou dedičstva UNESCO. Výsledok je dokonalý
Zdroj: BoysPlayNice
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY PRAHA
Uložiť Uložené

Tento viac ako šestoročný bytový dom na Havelskej ulici má dušu a charizmu, akú v súčasných novostavbách nenájdeš.

Nové developerské projekty rastú ako huby po daždi, avšak len nízke percento z nich dokáže kvalitou, atmosférou a charizmou konkurovať historickým stavbám z dôb dávno minulých. 

Architekti David Wittassek a Jiří Řezák z ateliéru QARTA Architektura predstavili jedinečnú rekonštrukciu historického bytového domu Havelská 27, ktorý sa nachádza v samom centre Prahy. Dom patrí do PPR (Pražská pamiatková rezervácia) a je aj súčasťou dedičstva UNESCO. 

Na obnove domu pracovali autori deväť rokov, pričom príbeh stavby siaha až do 14. storočia a jeho pokračovanie si vyžadovalo citlivý prístup spojený s detailnou štúdiou súvislostí. Z nášho pohľadu išlo o lásku na prvý pohľad a nepochybujeme o tom, že stavba osloví aj väčšinu z vás.

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá vkusná rekonštrukcia bytu pre rodinu s dieťaťom. Dominujú prvky moderného dizajnu a sivá farba  FOTO: Takto vyzerá vkusná rekonštrukcia bytu pre rodinu s dieťaťom. Dominujú prvky moderného dizajnu a sivá farba 2. júla 2023, 11:00
Bytový dom Havelská 27 sa nachádza v historickom centre Prahy a je súčasťou dedičstva UNESCO.
Bytový dom Havelská 27 sa nachádza v historickom centre Prahy a je súčasťou dedičstva UNESCO. Zdroj: BoysPlayNice

Nehnuteľnosť chátrala od druhej polovice 20. storočia a jej záchranu umožnil majiteľ, ktorý pôsobí v zahraničí. Zadanie investora predstavovalo obnovu a vrátanie funkcie klasického bytového domu, čo je v štvrti, ktorá je poznačená turistickým priemyslom a krátkodobým ubytovaním, skutočný unikát.

Dom mal v priebehu doby množstvo rôznych názvov – Dům u Zahrádků, U Černé zahrádky, U Cortésiů, Kožný dům, Lederhaus, Tandelmarkt či Bazar. Jednotlivé mená poukazujú na premenu z bytového domu na obchodný dom v časoch skorého baroka a naspäť na bytový dom v období klasicizmu.

Autori rekonštrukcie sa rozhodli pre koncept založený na odhaľovaní a úprave skrytých historických vrstiev, ktoré postavili do kontrastu s novými architektonickými prvkami. Spoločný element predstavuje výber materiálov – kov, sklo či betón v prirodzenej podobe dom nenápadne prepájajú a zároveň obyvateľom ukazujú históriu. Od nových podláh cez priznané zostatky gotického lomeného oblúka na fasáde až po klasicistický krov. Tento princíp je aplikovaný v celej rekonštrukcii. 

Praha, Havelská 27
Zdroj: BoysPlayNice

Povrchy v interiéri domu tvoria škrabané omietky, ktoré odhaľujú vrstvy predchádzajúcich výmalieb. Odkazy histórie sú transformované do nového estetického elementu a všetko spolu hrá ako symfonický orchester pod taktovkou skúseného dirigenta. 

Dvere a okná boli zreštaurované a pôvodné segmenty kvetinovej výmaľby na zárubniach ponechané. Nové prvky – kúpeľne a toalety – boli do objektu vložené ako minimalistické kvádre. Svojou jednoduchou formou sa dom plynulo napája na podkrovie s atypickými bytmi a ich kontrastný výraz sa snaží odrážať súčasnosť. 

„Odkrývanie historických vrstiev nám tak prinieslo mnoho prekvapení a, pochopiteľne, vyvolalo otázky týkajúce sa dobových stavebných prístupov v konštrukciách aj detailoch. Pozornosť si vyžadovalo zvlášť remeselné prevedenie stavebných detailov. Atmosféra domu je neopakovateľná, preto sme premýšľali, ako sem priniesť nové vrstvy tak, aby sme ich nenarušili a aby zároveň odrážali súčasný prístup. A to ako pri využití technológií a materiálov, tak pri koncipovaní nových princípov v konštrukciách a tvarosloví,“ uviedol architekt David Wittassek.

Architekti počas rekonštrukcie obnovili aj zastrešenie dvora v upravenej podobe, avšak s historizujúcou estetikou nitovanej priehradovej konštrukcie podľa zachovanej dokumentácie. Zastrešenie okrúhleho klasicistického schodiska obnovili. 

Pozri si galériu od spoločnosti BoysPlayNice, ktorej cit pre detailnú fotografiu architektúry obdivujeme dlhé roky. 

Bytový dom Havelská 27 sa nachádza v historickom centre Prahy a je súčasťou dedičstva UNESCO.Praha, Havelská 27Praha, Havelská 27Praha, Havelská 27
Zobraziť galériu
(27)
Odporúčané
FOTO: Pozri si ultramoderný dom s oblou siluetou a vlastným heliportom. Nachádza sa pri Varšave   FOTO: Pozri si ultramoderný dom s oblou siluetou a vlastným heliportom. Nachádza sa pri Varšave 26. júna 2023, 9:00
Domov
Zdieľať
Diskusia