Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Agencja Kreatywna Lemoniada.
26. júna 2023, 9:00
Čas čítania 1:25
Richard Balog

FOTO: Pozri si ultramoderný dom s oblou siluetou a vlastným heliportom. Nachádza sa pri Varšave

FOTO: Pozri si ultramoderný dom s oblou siluetou a vlastným heliportom. Nachádza sa pri Varšave
Zdroj: Paweł Ulatowski
KULTÚRA ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

Bývanie s pracovným názvom Dune House je víťazom súťaže European Property Awards 2023/2024. Pri pohľade na fotografie rýchlo pochopíš prečo.

Nehnuteľnosť, akých nie je veľa. Takto by sme veľmi stručne charakterizovali projekt poľských architektov z ateliéru Mobius Architekci, ktorí navrhli ultramoderný dom s oblou siluetou a vlastným heliportom blízko Varšavy.

Novostavba s úžitkovou plochou 1 500 štvorcových metrov sa rozprestiera nad svahom a siaha po najvzdialenejších perspektívach kľukatej rieky Narew. Dom s pracovným názvom Dune pred niekoľkými dňami získal prestížne ocenenie European Property Awards 2023/2024 v kategórii „Architecture Single Residence“.

Súkromný investor sa rozhodol zrealizovať svoj sen o priestrannom a modernom dome, pričom o výbere vhodného miesta na stavbu rozhodol malebný výhľad na spomínanú rieku, zelené lúky a okolité lesy. 

Odporúčané
FOTO: Pozri si prenájom v centre Prahy za viac ako 5-tisíc eur mesačne. Ponúka obrovský priestor a luxus v budove z roku 1919 FOTO: Pozri si prenájom v centre Prahy za viac ako 5-tisíc eur mesačne. Ponúka obrovský priestor a luxus v budove z roku 1919 11. júna 2023, 11:00
Takto vyzerá ultramoderný dom blízko Varšavy na fotografii z dronu.
Takto vyzerá ultramoderný dom blízko Varšavy na fotografii z dronu. Zdroj: Paweł Ulatowski

Autorom projektu je Przemek Olczyk, ktorý pôsobí v Poľsku od roku 2006. Architekt zapísal stavbu do svahu územia a jej línie jemne vykreslil pozdĺž rieky. V projekte nadobudla hmota domu podobu záhybu, ktorý pripomína prímorskú dunu, z čoho vznikol názov.

Dom s vlastným heliportom zachytáva svetlo, ale zároveň poskytuje majiteľom úkryt pred slnkom a umožňuje pobyt v interiéri aj exteriéri bez jasných bariér a delení. Výhodou je, že nehnuteľnosť nevidno z prístupovej cesty, čo je bežný postup, ktorý používa pri tvorbe návrhov architekt. Olczyk vytvára domy s ohľadom na užívateľov a svoju architektúru odhaľuje len pre nich.

Kubistické formy a ostré línie vyrezávajú polootvorené átrium, ktoré zabezpečuje maximálnu intimitu a prepúšťa svetlo do menších foriem a miestností domu.

Duna vyvoláva futuristické predstavy, hoci architektúra je minimalistická. Stavba z pohľadu rieky pôsobí ako monolit, pričom vyvážený a ucelený priestor je aj efektom použitých materiálov. Biele omietky a veľkoformátové kamenné obloženie dodávajú bývaniu nadčasovú eleganciu. 

Za zmienku stojí aj presklený obdĺžnikový box, ktorý je umiestnený na streche priestranného domu a umožňuje ako periskop dosiahnuť nad koruny okolitých stromov. Ultramoderný dom má dva bazény vrátane jedného krytého, tristo metrov dlhú bežeckú dráhu a mobilnú plošinu, ktorá umožňuje voľnú komunikáciu s úpätím kopca. Mnohé prvky domu sú automatizované, čo má v spojení s inovatívnymi technologickými riešeniami priamy vplyv na komfort bývania majiteľov.

Majitelia si neželali uverejniť veľa fotografií z interiéru kvôli ochrane súkromia, ale z toho, čo vidíme, usudzujeme, že ponúka obrovskú úžitkovú plochu v kombinácii s moderným zariadením a luxusnými prvkami. 

Pozri si galériu fotografií vo vysokom rozlíšení, ktoré vyhotovil Paweł Ulatowski.

Takto vyzerá ultramoderný dom blízko Varšavy na fotografii z dronu.VaršavaVaršavaVaršava
Zobraziť galériu
(17)
Odporúčané
FOTO: Novostavba v bratislavských vinohradoch v obkolesení lesov s dokonalým výhľadom FOTO: Novostavba v bratislavských vinohradoch v obkolesení lesov s dokonalým výhľadom 4. júna 2023, 11:00
Domov
Zdieľať
Diskusia