Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Eugen Kullman architekti.  
2. júla 2023, 11:00
Čas čítania 1:24
Richard Balog

FOTO: Takto vyzerá vkusná rekonštrukcia bytu pre rodinu s dieťaťom. Dominujú prvky moderného dizajnu a sivá farba

FOTO: Takto vyzerá vkusná rekonštrukcia bytu pre rodinu s dieťaťom. Dominujú prvky moderného dizajnu a sivá farba
Zdroj: Pavel Kudiváni
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Architekt Eugen Kullman navrhol ďalšie bývanie ako vystrihnuté z magazínov o modernej architektúre.

Rekonštrukcia staršieho bytu môže byť lepšia voľba ako kúpa nehnuteľnosti v novostavbe, a to obzvlášť pri súčasných úrokových sadzbách na hypotéky. Dnes sa pozrieme na ideálny príklad, prečo sa pustiť do prerábky pôvodného bývania. 

Architekt Eugen Kullman z ateliéru Eugen Kullman architekti premenil nudný trojizbový byt s úžitkovou plochou 90 štvorcových metrov v nadstavbe z roku 2012 na vkusné bývanie pre rodinu s malým dieťaťom. Byt s pracovným názvom BCK sa nachádza na 6. podlaží a dostal modernú tvár zahalenú do sivých tónov.

Hlavným cieľom rekonštrukcie bolo vytvoriť priestor, ktorý skĺbi požiadavky majiteľov na bývanie v monochromatickom dizajne. Architekt splnil úlohu na výbornú.

Odporúčané
FOTO: Novostavba v bratislavských vinohradoch v obkolesení lesov s dokonalým výhľadom FOTO: Novostavba v bratislavských vinohradoch v obkolesení lesov s dokonalým výhľadom 4. júna 2023, 11:00
Takto vyzerá vkusná rekonštrukcia bytu pre rodinu s dieťaťom.
Takto vyzerá vkusná rekonštrukcia bytu pre rodinu s dieťaťom. Zdroj: Pavel Kudiváni

Nosným prvkom, respektíve ťažiskom bytu je atypická stena, ktorá esteticky aj funkčne prepája otvorený priestor v dennej zóne. Z pôvodnej dispozície bola vybúraná priečka do kuchyne, demontované staré podlahy, dvere, obklady a dlažby. Odstránená bola aj sanita a kuchynská linka.

Koncept interiéru

Pôvodná dispozícia poskytla kvalitný základ pre novú podobu interiéru s nadštandardnou úžitkovou plochou. V byte je oddelená denná a nočná zóna. V koncepte otvorenej spoločenskej zóny hrajú dôležitú úlohu atypické prvky s mobilným mobiliárom vyrobené na mieru, výrazné svietidlá, čierne detaily v podobe kľučiek či vypínačov a v neposlednom rade príjemné sivé čalúnenie solitérov a textílie, ktoré zjemňujú celý priestor.

Sivomodrá rohová stena so zafrézovanými detailmi je určujúcim prvkom bytu. Prechádza z predsiene do kuchyne a na jej konci nájdeš kuchynskú niku v matnom čiernom vyhotovení. Súčasťou steny sú bezfalcové dvere do komory. Textúra lešteného quarzitu na kuchynskom ostrove oddeľuje jedálenskú časť.

V nike v obývacej izbe je veľmi umne schovaný bar a za perforovanou časťou elegantne aj klimatizácia. Čierny gres na stenách v kúpeľni a na toalete dáva vyznieť kresbe sivého gresu na podlahe. Zdanlivú jednotvárnosť bytu narúšajú svetloružové akcenty v podobe kubusu skrinky pod umývadlom a konferenčný stolík v tvare valca v obývačke. Celoplošná drevená podlaha z bieleného duba podporuje harmóniu a kompaktnosť moderného dizajnu interiéru.

Bratislava
Zdroj: Pavel Kudiváni

Pozri si galériu od fotografa Pavla Kudivániho a presvedč sa o tom, že rekonštrukcia staršieho bývania môže byť zaujímavou voľbou. Stačí, ak máš dostatok znalostí alebo využiješ služby architektov, ktorí vedia, čo urobiť, aby výsledok predstihol všetky očakávania.

Takto vyzerá vkusná rekonštrukcia bytu pre rodinu s dieťaťom.BratislavaBratislavaBratislava
Zobraziť galériu
(16)
Odporúčané
FOTO: Pozri si ultramoderný dom s oblou siluetou a vlastným heliportom. Nachádza sa pri Varšave   FOTO: Pozri si ultramoderný dom s oblou siluetou a vlastným heliportom. Nachádza sa pri Varšave 26. júna 2023, 9:00
Domov
Zdieľať
Diskusia