Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júna 2023, 9:00
Čas čítania 2:36
Ema Stanovská

Pomocou drogy DMT sa vraj môžeš spojiť s inteligentnými nadprirodzenými bytosťami. Vedci skúmajú, ako môžu pomôcť ľudstvu

ZDRAVIE DROGY PSYCHEDELIKÁ PSYCHIATRIA
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Americké Centrum liečivej všímavosti bude analyzovať zážitky ľudí pod vplyvom psychedelickej drogy DMT a pokúsi sa porozprávať s nadprirodzenými bytosťami. Výskum je kombináciou „starodávnej duchovnej sviatosti a pokročilej lekárskej technológie“.

Americkí vedci sa v rámci výskumu pokúsia nadviazať kontakt s „nadprirodzenými bytosťami“, ktoré by nám mohli pomôcť nájsť odpovede na mnohé nezodpovedané otázky. Pomôže im v tom najsilnejšie prírodné psychedelikum na planéte DMT (N, N-dimetyltryptamín), ktoré vyvoláva zmenený stav vedomia.

DMT, ktoré si tiež vyslúžilo prezývku „Molekula ducha“, sa vyskytuje v celej prírode – okrem rastlín a zvierat ju dokonca produkuje aj ľudské telo. Ľudia hovoria, že pod jeho vplyvom zažívajú realitu, ktorá je „skutočnejšia než tá skutočná“ a zanecháva v nich hlboký pocit úžasu.

Väčšina ľudí opisuje, že sa pod vplyvom DMT stretli s „významnými nadprirodzenými entitami a bytosťami, ktoré im pripadali živé, uvedomelé, mimoriadne inteligentné a láskavé“. V dosiaľ najrozsiahlejšej prieskumnej štúdii o stretnutí s týmito entitami až 80 % respondentov uviedlo, že táto skúsenosť posunula ich základné chápanie reality. 

Prirovnali ich k zjaveniam, ktoré poznáme z náboženských predstáv, ale aj mimozemským únosom či zážitkom na prahu smrti. Viac ako polovica z tých, ktorí sa pred touto skúsenosťou identifikovali ako ateisti, po užití drogy zmenila názor. 

Vedci chcú bytosti požiadať o pomoc

Typický DMT „trip“ trvá asi 5 až 7 minút a poskytuje iba letmý pohľad na nesmierne komplexný vnútorný zážitok, ktorý človek pod vplyvom tejto drogy prežíva. Neurovedci Andrew Gallimore a Rick Strassman navrhli v roku 2016 metódu, pomocou ktorej by bolo možné tento stav predĺžiť. Teraz sa ju rozhodli uviesť do praxe pod názvom DMTx (Program „DMT s rozšíreným stavom“).

Odporúčané
Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli 24. apríla 2024, 9:30

DMT budú podávať vyškoleným expertom prostredníctvom kontrolovanej intravenóznej infúzie, ktorá sa využíva aj na udržanie stabilnej koncentrácie anestetík v mozgu počas operácie. Pomocou pokročilej medicínskej technológie stabilizujú hladinu DMT v krvi, vďaka čomu bude možné predĺžiť trip až na niekoľko hodín, a to bez toho, aby hrozilo predávkovanie. 

Hlavným cieľom programu DMTx je s týmito entitami nadviazať a udržať kontakt a zistiť, či by tieto stretnutia mohli byť nejakým spôsobom užitočné – napríklad pri rozvoji pokročilých technologických inovácií alebo riešení ekologických či iných globálnych problémov.

Počas „expedícií do iného sveta“ budú môcť účastníci konverzovať súčasne so zjaveniami aj vedeckým tímom. Laboratórny tím bude tieto interakcie monitorovať, zaznamenávať a následne analyzovať subjektívne zážitky a obsahy. Centrum liečivej všímavosti (The Center for Medicinal Mindfulness), ktoré tento výskum realizuje, tvrdí, že tým skombinuje „starodávnu duchovnú sviatosť s pokročilou lekárskou technológiou“.

Centrum, ktoré sídli v meste Boulder v Colorade, je jednou z prvých legálnych kliník v Severnej Amerike, ktoré začali poskytovať psychedelickú terapiu pomocou marihuany a ketamínu. Zameriava sa najmä na liečbu traumy, PTSD, depresie, úzkosti a pocity bezvýznamnosti. Od roku 2022 môžu obyvatelia Colorada užívať DMT (a hubu psilocybín) na osobnú spotrebu.

Odporúčané
Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) 25. marca 2024, 12:30

Prvé štúdie „DMT s rozšíreným stavom“ už v súčasnosti vykonáva napríklad Centrum pre psychedelický výskum Imperial College v Spojenom kráľovstve, ale aj Univerzitná nemocnica v Bazileji vo Švajčiarsku.

Psychedelická renesancia

Keď neurovedec Rick Strassman dostal prvýkrát v roku 1990 od štátu financie na štúdium DMT, vedecká obec sa na tento krok pozerala s nemým úžasom. Kým v prvej polovici 20. storočia dostal výskum psychedelík zelenú, 70. a 80. roky sa niesli v znamení „drogovej vojny“, ktorá stopla akékoľvek pokusy o jeho znovuobnovenie. Dnes opäť zažívame niečo, čo odborníci nazývajú „psychedelickou renesanciou“.

„Vo vedeckej komunite, aspoň tej väčšej akademickej, si moje počiatočné výsledky sotva všimli,“ povedal pre portál New Republic Strassman. „Nik mi nepovedal, že zabijem svoju kariéru štúdiom DMT. V skutočnosti nik nevedel, čo DMT je.“

V súčasnosti čoraz viac štúdií dokazuje, že terapia pomocou psychedelík môže pomôcť pri mnohých duševných ochoreniach vrátane depresie, úzkosti a posttraumatickej stresovej poruchy.

Uvedomujú si to aj farmaceutické spoločnosti. Odhaduje sa, že globálny trh s psychedelickými drogami môže do roku 2026 dosiahnuť hodnotu viac ako šesť miliárd dolárov, čo je asi dvojnásobok súčasného stavu. Najväčší podiel financií bude putovať na liečbu depresie v prípade pacientov, ktorí sú rezistentní na štandardnú liečbu.

Domov
Zdieľať
Diskusia