Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. júna 2023, 14:00
Čas čítania 3:13
Dominik Vetrák

RECENZIA: Transformers: Monštrá sa prebúdzajú

RECENZIA: Transformers: Monštrá sa prebúdzajú
Zdroj: Paramount Pictures
FILMY A SERIÁLY TRANSFORMERS: RISE OF THE BEASTS
Uložiť Uložené

Čo všetko pokazili na novom filme Transformers a funguje tam vôbec niečo?

Bumblebee bol pre sériu Transformers veľmi príjemným osviežením a v konečnom dôsledku kvalitným filmom. Na režisérskej stoličke potom vystriedal Travisa Knighta režisér filmu Creed 2 Steven Caple Jr. Výsledkom je ďalší zbytočný film, ktorý je už navyše značne sterilný a nudný. Keď totiž bitky 5-metrových robotov v kine začnú nudiť, niečo nie je v poriadku. 

Odporúčané
Toto je 20 hier, ktoré vo štvrtok predstavili vývojári: Nový Prince of Persia, Final Fantasy VII Rebirth či PoE2. Toto je 20 hier, ktoré vo štvrtok predstavili vývojári: Nový Prince of Persia, Final Fantasy VII Rebirth či PoE2. 9. júna 2023, 8:30

Recyklovanie príbehu a štruktúry predošlých filmov

Snímka má prekvapivo rovnakú dejovú štruktúru ako viaceré staršie kúsky zo série. Autoboti dostávajú cez držku od zlých robotov, nájdu pomoc v podobe robotov, ktorí sa na Zemi skrývajú už veľmi dlho a vyzerajú ako zvieratá a s ktorými spoločne porazia zlo.

Optimus Prime trpí psychickými problémami a výčitkami a len čo týchto vnútorných démonov premôže, z nejakého dôvodu totálne a poľahky zdemoluje hlavného záporáka Scourgea, ktorý si s ním dovtedy vytieral zadok. 

Transformers: Rise of the Beasts
Zdroj: Universal

Vo filme sa divák nedozvie ani pozadia postáv ako Scourge, kto sú Terrorconi či Maximals. Google nám prezradil, že sú to potomkovia Decepticonov a Autobotov z budúcnosti, ktorí sa vďaka ďalšiemu MacGuffinu v sérii (tentokrát je to kľúč, ktorým sa dá cestovať časom a dimenziami) vrátili v čase a z nejakého dôvodu sa z celého vesmíru dostali na Zem. Hlavná dejová časť sa rozbieha v roku 1994 s Noahom (skvelý Anthomy Ramos z In the Heights) ako ľudským protagonistom.

Ten sa snaží pomôcť svojej rodine s finančnými problémami a stretáva sa pritom s rasizmom. Tieto témy sú pre ľudskú časť príbehov v sérii novinkou, ale pôsobia povrchne. Akoby tvorcovia apelovali na divákov, že pre ľudské postavy dokážu vytvoriť aj zmysluplné dejové línie.

Generickí záporáci a znudení transformeri

Bohužiaľ, kĺžu pritom len po povrchu a v konečnom dôsledku tak zbytočne naťahujú čas. Film má viac ako dve hodiny, počas ktorých sme sa niekoľkokrát začali nudiť. Obzvlášť, keď na scénu prišla Elena (Dominica Fishback zo seriálu Swarm). Je nezaujímavá a príbehu veľa nedáva. V podstate je tam len preto, aby v tom Noah ako človek nebol sám. Jej motivácie na riskovanie života sú veľmi ploché a nedostačujúce. 

Transformers: Rise of the Beasts
Zdroj: Universal

Samotní transformeri nemajú až tak veľa priestoru. Hlavnou postavou je stoický Optimus Prime, ktorého serióznosť už prestáva byť zaujímavá. Bumblebee si pre seba kradne všetky scény, aj keď ich nie je veľa, no a Mirage je najsvetlejšou stránkou filmu. Postará sa o jediné vtipné scény, ktoré fungujú. Má fajn dialógy a zábavnú osobnosť, vďaka ktorej si ho obľúbiš. V podstate nahradil rolu Bumblebeeho z predošlých filmov, čo je vítaná zmena. 

Maximals, veľkí roboti vyzerajúci ako zvieratá, sú sklamaním. Lietajúca Airaizor s hlasom Michelle Yeoh ešte ujde, ale gorilí Optimus Primal je nevýrazný a zvyšní dvaja majú dokopy 1 repliku pozostávajúcu z 5 slov a vôbec by vo filme nemuseli byť.

Možno by pomohlo, keby sa do príbehu dostali skôr ako v jeho polovici. Mohli bojovať s autobotmi od začiatku, keďže tí proti Terrorconom nemajú žiadnu šancu a sledovať ich extrémne jednostranné súboje nie je zábavné ani napínavé.

Chýba napätie, emócie aj adrenalínové bitky

Snímke chýba emocionálne napätie, takže keď začnú prekvapivo zomierať dobrí roboti (a to dokonca veľmi známi a populárni), divák necíti smútok. Emócie by sa aj tak nestihli dostaviť, keďže tvorcovia daných robotov oživia. Zomrú tak len pre efekt, aby sa mohli vrátiť návrat v „cool scénach“. 

Transformers: Rise of the Beasts
Zdroj: Universal

Sklamaním sú aj záporáci bez akejkoľvek charizmy. Zabúdaj na cool postavy, akými boli Megatron či Starscream. Scourge je len patetickou bábkou veľkého požierača planét Unicrona. Ich osobnosti a motivácie vystihuje iba túžba páchať zlo a chýbajú im výraznejšie osobnostné črty. 

Akcia je stereotypná a bez nápadu

Transformeri v podaní režiséra Michaela Baya mali nespočet problémov, ale nedá sa im uprieť, že vyzerali cool a mali poriadne gule. Šlo o akčné blockbustery, v ktorých bolo cítiť váhu a silu veľkých robotov. Tu to chýba, rovnako ako už dávno stratený wow efekt z ich transformácie a útokov.

Transformers: Rise of the Beasts
Zdroj: Universal

V akčných scénach nezaujme takmer nič, až na scénu, v ktorej sa roboti kotúľajú z veľkého kopca a ďalší sa pritom naháňajú na autách. Transformers: Rise of the Beasts je akčný blockbuster, na ktorom necítiť veľký rozpočet a akcia pôsobí v rámci série veľmi povrchne a tuctovo. 

Ak sa rozhodneš ísť na to do kina, nezabudni nechať predo dvermi mozog, pretože film je extrémne nelogický. Určite ti v hlave zostanú nezodpovedané otázky, napríklad Ako sa tam dostali tak rýchlo, ako našli svoj cieľ, ako sa dostali cez ochranku, ako môže civilista blokovať policajné auto na húkačkách, kde sú vládne agentúry, kamery a... a množstvo ďalších.  

Na filme sa dá pochváliť len veľmi málo. V prvom rade je to skvelý nový autobot Mirage s hlasom Peta Davidsona, ktorý divákom zrejme prirastie k srdcu (treba si počkať na potitulkovú scénu).

Pochvalu si zaslúži aj charizmatický herec Anthony Ramos, využitie hiphopového soundtracku a milý Bumblebee s vtipnými replikami zo slávnych filmov (stále ich používa ako spôsob komunikácie). Už na druhý deň po premiére si na viac nevieme spomenúť, a preto od nás film dostáva štyri body z desiatich. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia