Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. decembra 2018, 15:59
Čas čítania 0:00
Peter Pavlík

Bumblebee je najlepším dielom zo série od čias prvých Transformers (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Menej je niekedy viac.

Producenti Transformers mali s touto ságou veľké plány. Množstvo sequelov, spin-offov a veľké previazané univerzum. Po nie úplne lichotivých výsledkoch poslednej časti sa ale väčšina toho zrušila. Vo výrobe však už bol aktuálny projekt, ktorý bolo treba dokončiť. 

Príbehovo sa vraciame v čase, a to konkrétne do 80. rokov. Charlie (Hailee Steinfeld) prišla o otca, s ľuďmi nevychádza najlepšie a jej snom je vlastné auto. Na osemnáste narodeniny sa jej túžba splní a stane sa majiteľkou rozbitého Volkswagenu. Na prvý pohľad obyčajné vozidlo však skrýva tajomstvo. 

Bumblebee je prvým filmom zo série, ktorý nerežíroval Michael Bay. A je to cítiť. V dobrom aj zlom. Nedočkáme sa teda dva a pol hodinovej dĺžky, akčného inferna ani skvostného vizuálu. Počin Travisa  Knighta (Kubo a kúzelný meč) sa totiž drží pri zemi a ide o prekvapivo komornú záležitosť. 

Samozrejme, dočkáš sa aj podzápletky o ohrození sveta, no tá je zo všetkého najmenej zaujímavá. V prvom rade tu totiž ide o vzťah dvoch osamelých duší v najlepších tradíciách E.T. - Mimozemšťana alebo Čísla 5 žije. 

bumblebee
bumblebee Zdroj: Paramount

Kamarátstvo Charlie s Beem tvorí jadro príbehu a v týchto pasážach ide o skutočne vydarené dielo s tlčúcim srdcom a atmosférou spielbergoviek 80. rokov. Nejde síce o nič výnimočné, ale poteší to. 

Najmä v kontraste s pôvodnou pentalógiou. Tá sa každým dielom púšťala do stále viac absurdnejších zápletiek, ktoré vyvrcholili vlaňajším Posledným rytierom. "Bayham" v najkoncentrovanejšej podobe spôsobil mnoho bolehlavov a zánik miliárd mozgových buniek po celom svete. 

Oproti predchádzajúcim filmom tak ten aktuálny pôsobí ako nejaký drahší pilot k televíznemu seriálu. Pokiaľ teda patríš k tým pár fanúšikom série, ktorí nad ňou ešte nezlomili palicu (počítam sa medzi nich), musíš sa pripraviť na to, že ťa čaká niečo úplne odlišné. 

Dobrou správou však je, že tentoraz môžu do kina s pokojným svedomím vyraziť aj všetci ostatní. Agresívnu debilitu a videoklipové výrazové prostriedky totiž nahradili tradičnejšie postupy. Aj keď samozrejme nejde o žiadnu sofistikovanú intelektuálnu nálož. Ide totiž stále o detský film, a tak ho treba aj brať.

bumblebee
bumblebee Zdroj: Paramount

Typické spielbergovské predmestie, dobové hudobné hity a najmä úprimnosť tvorcov dokážu spoľahlivo zabaviť aj dojať. Hlavnú zásluhu má na tom skvelá Hailee Steinfeld. Bez problémov jej veríme jej opustenosť aj radosť z klíčiaceho kamarátstva. Slečnu bude čakať ešte veľká budúcnosť. 

Čo sa týka zvyšku obsadenia, najviac pozornosti na seba strháva každým výkonom lepší John Cena. Má charizmu, dobrý komediálny timing a jeho prirodzená drevenosť sa k danému charakteru hodí. Uvidíme, či ho čaká rovnako hviezdna kariéra ako Dwayna Johnsona. 

Ako som už viackrát naznačil, po remeselnej stránke nás tentoraz nečakajú úžasné veci, ale to je v rámci budovanej retroatmosféry iba dobre. Kamera, strih aj hudba sú správne starosvetské a vrátili ma do časov, keď som začal objavovať čaro pohyblivých obrázkov. A zamilovávať sa do nich.

Funguje to omnoho lepšie než v Stranger Things alebo Summer of 84. V hlave sa mi často vynárali spomienky na Super 8 alebo Železného obra. Odkazy na popkultúru tej doby nie sú silené a majú v príbehu svoje miesto (pred projekciou ti odporúčam dohnať si Raňajkový klub Johna Hughesa). 

bumblebee
bumblebee Zdroj: Paramount

Táto štylizácia zamrzí akurát pri akčných sekvenciách. Aj vzhľadom na to, že latka je pri tejto sérii niekde inde, no najmä kvôli tomu, že zbytočne zdržujú dej. Už sa mi dávno nestalo, že by som chcel, aby pri podobnom projekte skončili prestrelky s výbuchmi a vrátili sme sa k pomalším pasážam, ktoré sa venujú postavám. 

Ako si už určite pochopil, Bumblebee sa podaril, pričom okrem jednotky ide o objektívne najlepší diel série. Jeho problém ale tkvie v tom, že mu chýba určitý wow efekt. Všetko sme už videli a mnohokrát aj v lepšom prevedení. Zvolený prístup má totiž svoje mantinely, no a tých návratov do osemdesiatych rokov je v poslednej dobe predsa len priveľa. 

Takisto mám problém (aj napriek sympatickej hlavnej postave) s tým, že ide o dievčenský príbeh. Myslím, že tínedžerky majú celých Transformerov v paži a titul ich nemá čím nalákať. Ženská emancipácia totiž k podobnej látke príliš nesedí.

Bol by som omnoho radšej, keby išlo o chlapčenské dobrodružstvo, tak ako v prípade prvého dielu. Cieľovkou sú totiž stále chalani a tí by si zo svojej perspektívy užili film omnoho viac. Ale to je možno iba môj osobný problém, že som sa s hrdinkou príbehu nevedel (z pochopiteľných dôvodov) úplne identifikovať. 

bumblebee
bumblebee Zdroj: Paramount

Bumblebee tak pre robotickú sériu znamená návrat na tú správnu koľaj. Príbeh dievčaťa a jej auta je mimoriadne sympatickým, príjemným a kvalitne urobeným blockbusterom. Chýba mu jedine punc výnimočnosti, takže nejde o žiadnu veľkú udalosť ani prepisovanie žánrových pravidiel. 

Je to priamočiara, s láskou natočená rozprávka za veľmi slušných sedem z desiatich. Ak si k môjmu hodnoteniu budeš chcieť nejaký ten bodík pripočítať, vôbec s tým nebudem mať problém. Rovnako ako v prípade, že malý chlapec v tebe už nie je schopný sa prejaviť a budeš odpočítavať. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia