Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júna 2023, 12:30
Čas čítania 12:34
Jakub Paulík

Slovenský kriminálny profilovač pracuje po celom svete. Riešil vraždu matky štyroch detí aj teroristický útok yperitom (Rozhovor)

REFRESHER KRIMINÁLNE PROFILOVANIE MARKO THELEN TERORIZMUS
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Miesta činu vrážd sú vraj najnáročnejšie. Tvorenie profilu páchateľa je však súčasťou jeho práce, a tak si musí vždy zachovať profesionálny odstup.

Ako vzniká kriminálny profil páchateľa a akým spôsobom sa dá zabrániť príprave teroristických útokov? O téme sme sa rozprávali s bezpečnostným analytikom a kriminálnym profilovačom, ktorý ako spisovateľ vystupuje pod pseudonymom Marko Thelen.

Pri svojej práci cestuje po mnohých kontinentoch a spolupracuje s bezpečnostnými zložkami, ale aj s medzinárodnými inštitúciami ako Interpol či Europol. Špecializuje sa na chemické, biologické či rádioaktívne útoky a terorizmus, ale má aj viaceré skúsenosti s vytváraním profilov brutálnych vrahov.

Naša redakcia nedávno vyspovedala aj vyšetrovateľa, ktorý dostal za mreže sériového vraha Jozefa Slováka. Prečítaj si tiež interview s agentom, ktorý v 90. rokoch infiltroval mafiánske gangy. Za podporu pri tvorbe tohto obsahu vďačíme členom klubu Refresher+.

S francúzskou žandarmériou, s ktorou má Marko Thelen dlhodobú spoluprácu.
S francúzskou žandarmériou, s ktorou má Marko Thelen dlhodobú spoluprácu. Zdroj: Archív – Marko Thelen

Ktorý prípad z vašej kariéry kriminálneho profilovača považujete za doposiaľ najnáročnejší?

To sa ťažko určuje, pretože každý jeden mal v sebe istý stupeň náročnosti. Hoci ich nebolo až tak veľa, nie je ľahké to spätne posúdiť. Kriminálnemu profilovaniu vrážd sa nevenujem pravidelne. Nepatrí to medzi moje hlavné analytické činnosti. 

Odporúčané
Vo vlaku z Bratislavy uniesli teroristi piatich Židov. Dramatický incident z roku 1973 sa mohol skončiť masakrom Vo vlaku z Bratislavy uniesli teroristi piatich Židov. Dramatický incident z roku 1973 sa mohol skončiť masakrom 25. októbra 2023, 9:30

Ak to však vezmem z ľudského hľadiska, veľmi zaťažujúcou bola jedna vražda mladého chlapca, ktorá sa udiala na severe Slovenska. Môžem úprimne povedať, že tento prípad ma skutočne dostal a dodnes vo mne rezonuje. Akt vraždy páchateľa, ktorý som študoval, bol extrémne brutálny.

Za náročný považujem aj ďalší prípad, pri ktorom bola mladá Slovenka zavraždená v Indonézii. Iný kultúrny, náboženský a geografický kontext, ale aj COVID-19 zohrali pri jej riešení taktiež svoju rolu. Dôsledky vrážd sa vždy pomerne ťažko spracovávajú, nech ste akokoľvek odolný človek. Napriek tomu je nevyhnutné, aby sa od toho človek odosobnil.

A pri práci bezpečnostného analytika v oblasti terorizmu?

Čo sa týka analytickej práce v oblasti terorizmu, k nej sa verejne vyjadrovať príliš nemôžem, ale myslím si, že útoky, ktoré sa odohrali v roku 2015 vo Francúzsku a v roku 2016 v Belgicku, patrili medzi najzložitejšie úlohy všetkých bezpečnostných zložiek EÚ za posledných desať rokov. Identifikácia osôb a skupín zainteresovaných na útokoch si vyžadovala analytickú podporu veľkého množstva expertov z mnohých krajín.

To, čo bolo možné zverejniť, som spoločne s doplnenou fikciou napísal v jednom zo svojich románov Krvavá karikatúra. Nešťastné na týchto útokoch je, že procesy s teroristami sa ťahajú až dodnes, čo traumatizuje rodiny obetí a sťažuje následnú prácu polície.

Marko Thelen
Zdroj: Archív – Marko Thelen

Dokázali ste si zatiaľ vždy udržať profesionálny odstup alebo sa vám niekedy scény z miesta činu dostali pod kožu?

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 138205 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako Marko Thelen vytváral profil páchateľa, ktorý zavraždil matku štyroch detí.
  • Do akých najrizikovejších oblastí sa dostal.
  • Ktoré teroristické skupiny sú aktuálne najnebezpečnejšie a či je v tomto smere ohrozené aj Slovensko.
  • Či sa dá umelá inteligencia využiť pri hľadaní potenciálnych páchateľov.
  • Prečo nechce Marko Thelen aktuálne odhaliť svoju pravú identitu a či to niekedy spraví.
Späť
Zdieľať
Diskusia