Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júna 2023, 12:30
Čas čítania 6:00
Jakub Paulík

Vyšetrovateľ sériového vraha, ktorý škrtil ženy v Bratislave: Chcel mi ukázať masový hrob s 50 telami, dodnes si voláme

ZAUJÍMAVOSTI JOZEF SLOVÁK SÉRIOVÍ VRAHOVIA VRAHOVIA
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Dôvera medzi vyšetrovateľom a páchateľom bola dôležitá. Nebyť nej, možno by sa viaceré vraždy nikdy nevyšetrili.

V husto zalesnenej oblasti bratislavskej Železnej studničky našli policajti prvú (1978) aj poslednú obeť (1991) sériového vraha Jozefa Slováka prezývaného Škrtič. Štvoricu jeho vrážd v 90. rokoch objasňoval vyšetrovateľ Jozef Vachálek, ktorý si s páchateľom dokázal vybudovať vzťah. V kontakte zostali až do dnešného dňa.

„Slovák mi veľmi dôveroval. Keď moji kolegovia odišli pri jednom z prípadov preč z vypočúvacej miestnosti, trochu som mu prehovoril do duše. A vtedy mi povedal, že sa mi prizná, lebo som ho vraj ako jediný nespovedal s hlúposťami. V tom momente sa všetko postupne rozbehlo a začal mi rozprávať aj o ďalších obetiach,“ objasnil pre Refresher Vachálek, ktorý dnes už 72-ročného sériového vraha dostal za mreže.

Jozef Vachálek odslúžil v Policajnom zbore SR 30 rokov. Kariéru zavŕšil ako riaditeľ odboru všeobecnej kriminality na policajnom prezídiu.

Vďaka podpore členov klubu Refresher+ môžeme pravidelne prinášať články s pútavým kriminálnym obsahom. Staň sa členom klubu a prečítaj si rozhovor o práci agenta v utajení či policajného vyjednávača bez obmedzení.

Vyšetrovateľ Jozef Vachálek (vľavo) na mieste činu s vrahom Jozefom Slovákom (vpravo).
Vyšetrovateľ Jozef Vachálek (vľavo) na mieste činu s vrahom Jozefom Slovákom (vpravo). Zdroj: archív Jozefa Vachálka

Detaily, o ktorých mohol vedieť iba Škrtič

Jozef Slovák vraždil prvýkrát 22. augusta v roku 1978. Jeho obeťou bola 21-ročná Blažica z Juhoslávie. V roku 1982 Slováka za vraždu odsúdili, no po odpykaní dvoch tretín trestu sa dostal v marci roku 1990 podmienečne na slobodu.

Odporúčané
Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie 21. apríla 2024, 12:30

Len niekoľko mesiacov po prepustení zavraždil 16-ročnú Moniku Ondíkovú, s ktorou sa spoznal v Prahe. S mladou ženou odcestoval do Konopišťa pri českom meste Benešov, kde sa ubytovali v hoteli s názvom Nová Myslivna.

Prípad Ondíkovej bol veľkým otáznikom až do momentu, keď sa Slovák otvoril vyšetrovateľovi Vachálkovi a prezradil mu detaily z miesta činu, o ktorých mohol vedieť iba vrah. „Po vypočutí Slováka som volal policajtom do Konopišťa a pýtal sa ich, či mala ich obeť vo vrecku cestovný lístok. A oni netušili, odkiaľ to môžem vedieť. Tak som im vysvetlil, že som vypočúval podozrivého, ktorý by o tom mohol porozprávať trochu viac,“ povedal Vachálek.

Masový hrob s 50 obeťami?

Pri prechádzke v lese 4. júla 1990 sa Jozef Slovák podľa výpovede rozhodol, že 16-ročnú Moniku Ondíkovú okradne. Keď na ňu namieril plynovou pištoľou, údajne začala kričať, a tak ju strelil do hlavy a ubil dreveným kolom. V neskorších výpovediach pred vyšetrovateľom poprel, že by bola motívom krádež.

Políciu chcel zaviesť na falošnú stopu napríklad aj tým, že obeti do jedného z vreciek niekoľko dní po vražde vložil cestovný lístok s odlišným dátumom. Práve tento lístok spomínal Vachálek českým policajtom.

Vyšetrovateľovi sa celkovo priznal k štyrom vraždám, po ktorých si však začal vymýšľať fiktívne miesta činu. Podľa Vachálka to robil preto, aby sa ešte na slobode nadýchal čerstvého vzduchu.

Jozef Slovák./Ilustračná fotografia zo Železnej studničky.
Jozef Slovák./Ilustračná fotografia zo Železnej studničky. Zdroj: archív RTVS/Refresher

„Spočiatku mi dobrovoľne ukazoval miesta, kde zavraždil a uložil svoje obete. Komunikácia medzi nami bola najprv založená na pravdovravnosti, ale potom si začal vymýšľať. Myslím si, že mu chýbali zážitky. Jednoducho chcel ísť na výlet, lebo vedel, že sa už nikdy nedostane na slobodu. Štyrikrát sme s ním prešli miesta, kde mali byť jeho ďalšie obete. Dokonca sme spoločne cestovali do Prahy lietadlom Jak-40. V Prahe nám následne požičali helikoptéru, ktorou nás prepravili do Mariánskych Lázní, kde Slovák robil kuriča. No nikdy sme nič nenašli,“ hovorí exvyšetrovateľ.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 137801 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo zostal vyšetrovateľ Vachálek s Jozefom Slovákom v kontakte.
  • Čomu sa odsúdený sériový vrah venuje vo väzení.
  • Čo vyšetrovateľovi vravel o masovom hrobe s desiatkami tiel.
  • Čo nám exvyšetrovateľ povedal o osobnosti a intelekte Slováka.
  • Ako reagoval vedúci vyšetrovateľa, keď mu vrah povedal, že bude vypovedať o vraždách iba vtedy, keď Vachálka povýšia.
Domov
Zdieľať
Diskusia