Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. októbra 2023, 9:30
Čas čítania 4:35
Jakub Paulík

Vo vlaku z Bratislavy uniesli teroristi piatich Židov. Dramatický incident z roku 1973 sa mohol skončiť masakrom

HISTÓRIA KONFLIKT IZRAEL PALESTÍNA (PÁSMO GAZY) TERORIZMUS
Uložiť Uložené

Štátna bezpečnosť teroristov monitorovala, no nakoniec proti nim nezakročila.

Ozbrojení muži, ktorí sa označovali ako Orli palestínskej revolúcie, vo vlaku vyrážajúceho z Bratislavy v roku 1973 zajali päť židovských cestujúcich. S rukojemníkmi vystúpili v rakúskom Marcheggu a od tamojšej vlády požadovali zákaz tranzitu Židov do Izraela. Vyhrážali sa, že ak Rakúsko nesplní ich požiadavky, všetkých zabijú.

Prečítaj si aj rozhovor so Slovenkou Dianou žijúcou v Izraeli alebo interview s bývalým policajným vyjednávačom, ktorý riešil napäté situácie s rukojemníkmi. Podpor prácu našej redakcie a pridaj sa do klubu Refresher+.

Článok je opisom skutočných udalostí z roku 1973. Nemá za cieľ podporovať žiadnu zo strán konfliktu medzi Palestínou a Izraelom. Ich spory zo súčasnosti, ktoré aktuálne zapĺňajú mediálny priestor, sú veľmi komplexné a siahajú do dávnej minulosti.
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Miroslav Košírer

Pri strieľaní zasiahli Slováka

Keď vlak číslo 2590 vyrazil o 9.23 h z Bratislavy, teroristi už mali všetko pripravené. 28. septembra 1973 spustili plánovanú akciu, počas ktorej zajali Židov chystajúcich sa emigrovať cez Rakúsko do Izraela.

Odporúčané
Stále nás evakuujú, ale my nemáme kam ujsť: Dve mladé ženy na Instagrame ukazujú, ako prežívajú útoky v pásme Gazy Stále nás evakuujú, ale my nemáme kam ujsť: Dve mladé ženy na Instagrame ukazujú, ako prežívajú útoky v pásme Gazy 16. októbra 2023, 12:13

Okrem iného ich k tomu viedol aj narastajúci európsky antisemitizmus a vidina lepšieho života. Práve tomu však chceli muži vystupujúci ako Orli palestínskej revolúcie zabrániť. Obávali sa, že narastajúci počet Židov negatívne ovplyvní palestínske záujmy.

Vlak krátko po odchode z bratislavskej stanice zastavil v Devínskej Novej Vsi, odkiaľ sa presunul do rakúskeho Marcheggu. Na stanici z vlaku vystúpila dvojica teroristov ozbrojená kalašnikovmi, ktorými mierili na piatich rukojemníkov vrátane ženy s dieťaťom. Okrem strelných zbraní mali teroristi v rukách aj granáty, ktoré údajne boli odhodlaní použiť.

Cieľom teroristov bolo zastaviť emigráciu Židov zo ZSSR, aby väčší počet Židov na Blízkom východe nezhoršil situáciu Palestínčanov. V roku 1971 zo ZSSR vycestovalo do Izraela 14-tisíc Židov a o rok neskôr 30-tisíc, napísal Martin Šmok z Ústavu pre štúdium totalitných režimov.

V Marcheggu dali teroristi hneď najavo, že to myslia vážne. Začali výstražne strieľať do zeme a zranili slovenského vlakvedúceho, ktorý sa nachádzal opodiaľ. S nevinnými cestujúcimi sa následne zabarikádovali v dopravnej kancelárii. Vtedy sa začalo 13 hodín trvajúce vyjednávanie.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Štátna bezpečnosť proti teroristom mohla zakročiť

Teroristická akcia sa začala mesiac predtým, keď pricestovali 31. augusta 1973 do Prahy. Z pražskej centrály sa presunuli do Bratislavy a podľa záznamov Ústavu pamäti národa v Bratislave a Archívu bezpečnostných zložiek v Prahe vystupovali pod falošnými menami ako Mustafa Akil Soueidan a Cheikh Khaldi. Ako dôvod svojho pobytu uviedli turistiku.

Odporúčané
Slovenský kriminálny profilovač pracuje po celom svete. Riešil vraždu matky štyroch detí aj teroristický útok yperitom (Rozhovor) Slovenský kriminálny profilovač pracuje po celom svete. Riešil vraždu matky štyroch detí aj teroristický útok yperitom (Rozhovor) 24. júna 2023, 12:30

V Bratislave sa najprv ubytovali v hoteli Carlton, odkiaľ chceli vycestovať do Viedne, no rakúske orgány ich odmietli vpustiť do krajiny, a tak sa museli vrátiť. Po prechode cez hranice naspäť ich však nechceli prijať ani československé orgány. Tie rozhodli, že majú územie republiky do 24 hodín opustiť.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 146556 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kde sa teroristi skrývali počas pobytu v Bratislave.
  • Prečo proti teroristom nezasiahla československá Štátna bezpečnosť, ktorá ich sledovala.
  • Ako vyjednávali a čo žiadali teroristi.
  • Na akom kompromise sa dohodli.
  • Ako teroristov privítali v zahraničí a čo povedali na tlačovej konferencii.
Domov
Zdieľať
Diskusia