Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. mája 2024, 9:30
Čas čítania 5:41
Timotej Gašper

Najstráženejšie väzenie na svete ADX Florence: Pobyt v ňom je horší než smrť, sedí tu aj drogový kráľ El Chapo

Najstráženejšie väzenie na svete ADX Florence: Pobyt v ňom je horší než smrť, sedí tu aj drogový kráľ El Chapo
Zdroj: Wikimedia Commons
ZAUJÍMAVOSTI EL CHAPO SPOJENÉ ŠTÁTY AMERICKÉ TERORIZMUS VÄZENIE ŽIVOT VO VÄZENÍ
Uložiť Uložené

„Bol som zavretý na niektorých izolovaných, vidieckych miestach, ale aspoň na týchto miestach som vždy mohol vidieť diaľnicu a oblohu. Ale na ADX nie.“ Ak je na svete miesto, ktoré stráži tých najnebezpečnejších zločincov, tak je to určite ADX Florence.

Väznice rozdeľujeme podľa niekoľkých faktorov. Jedným z nich je napríklad úroveň stráženia a voľnosti pre odsúdeného. Najmä zo severu Európy poznáme väzenia, ktoré vyzerajú skôr ako luxusné garsónky. V jednom takom v Nórsku sedí aj Anders Breivik, ktorý zavraždil 77 ľudí. Teraz sa však pozrieme na opačný pól. 

Cieľ bol teda jasný, maximálna možná izolácia, tvrdé podmienky a len minimálny kontakt s inou ľudskou bytosťou.

V štáte Colorado v USA funguje už takmer 30 rokov väzenie, ktoré sa opakovane označuje ako najstráženejšie na celom svete. ADX Florence značí väznicu s maximálnym stupňom stráženia (administrative maximum prison, pozn. red.). Toto miesto je súčasťou nápravnovýchovného komplexu Florence, ktoré združuje niekoľko väzenských zariadení podľa stupňa ochrany. 

Miesto pre tých najnebezpečnejších ľudí na svete

V tom najhoršom a najstráženejšom, ktorému sa okrem ADX hovorí aj ADMAX či supermax, by ste ťažko hľadali ihriská či priestranné jedálne. ADX Florence je miesto na planéte, ktoré je podľa dozorcov horšie než smrť. 

Bol som zavretý na niektorých izolovaných, vidieckych miestach, ale aspoň na týchto miestach som vždy mohol vidieť diaľnicu a oblohu. Ale na ADX nevidíte nič, ani diaľnicu v diaľke, ani oblohu.

Väzenie
Zdroj: Getty Images

Celodenná kontrola, žiadne stretávanie sa s ostatnými väzňami, samotky a len 60 minút mimo cely za 24 hodín. Väzenie v Colorade nie je žiadnym miestom na nápravu životného štýlu, pretože drvivá väčšina väzňov tam putuje na doživotie. Sú to stovky mužov spájaných s terorizmom, organizovaným zločinom, vlastizradou či početnými vraždami, píše NY Times.

Odporúčané
Stanfordský väzenský experiment: Z vysokoškolákov sa stali sadisti bez emócii. Rovesníkov nútili čistiť toalety holými rukami Stanfordský väzenský experiment: Z vysokoškolákov sa stali sadisti bez emócii. Rovesníkov nútili čistiť toalety holými rukami 13. mája 2024, 12:30

Za hrubými múrmi, ostnatými plotmi a vysokými stenami sú uväznení tí najhorší ľudia, ktorí nemajú žiaden rešpekt k ľudskému životu, a sú držaní v najprísnejšej izolácii nielen ako riziko pre vonkajší svet, ale aj ako nebezpečný faktor pre dozorcov či ostatných väzňov. 

V Refresheri sa venujeme aj témam z prostredia drogových barónov či najhorších teroristov a kriminálnikov. Ak ťa zaujíma príbeh Joaquína "El Chapa" Guzmána či muža z neonacistického bratstva, o ktorom bude reč aj v tomto článku, staň sa členom klubu Refresher+ už dnes a podpor tvorbu kvalitného obsahu.

V priebehu 20. storočia začala najmä na území Spojených štátov amerických éra výstavby väzníc s maximálnym stupňom stráženia. Išlo o miesta, v ktorých je minimalizované riziko toho, že vypukne konflikt medzi väzňami s dozorcami či väzňami navzájom. 

Ako píše Identiv, idea vytvorenia ADX Florence vznikla v roku 1983.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 159303 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo postavili ADX Florence.
  • Ako vyzerá cela a ako v nej trávia deň.
  • Aké triky používajú väzni na komunikáciu.
  • Kto každý tam bol uväznený.
  • Na čo spomínajú tí, ktorých prepustili na slobodu.
  • Ako trestali dozorcovia porušenie pravidiel.
  • Aké kontroverzie sa s týmto miestom spájajú.
Späť
Zdieľať
Diskusia