Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júna 2023, 12:30
Čas čítania 4:03
Dominik Vetrák

10 filmov, ktoré dostali v Cannes najdlhšie standing ovation v histórii. Niektoré z nich boli podpriemerné filmy

10 filmov, ktoré dostali v Cannes najdlhšie standing ovation v histórii. Niektoré z nich boli podpriemerné filmy
Zdroj: Warner Bros. Pictures
FILMY A SERIÁLY CANNES
Uložiť Uložené

Toto je 10 filmov, ktoré sa na filmovom festivale v Cannes dočkali najdlhších potleskov v stoji. Nie všetky si to však zaslúžili.

Potlesky v stoji, takzvané standing ovation, sú na filmových festivaloch viac prejavom úcty a rešpektu než ako relevantné meradlo kvality filmu. Tí istí recenzenti, ktorí v hľadisku 10 minút stoja a tlieskajú, o niekoľko hodín neskôr môžu napísať negatívnu recenziu.

Nižšie je rebríček 15 filmov, ktoré dostali na najprestížnejšom filmovom festivale v Cannes najdlhšie standing ovation v histórii. Niekoľko z nich však nakoniec recenzenti hodnotili podpriemerne a v kinách aj prepadli (ako napríklad The Paperboy či The Neon Demon).

Odporúčané
Nové seriály a filmy na Netflixe v júni: Rozlúčka so Zaklínačom, nádherný animák Nimona či majstrovský akčňák Extraction 2 Nové seriály a filmy na Netflixe v júni: Rozlúčka so Zaklínačom, nádherný animák Nimona či majstrovský akčňák Extraction 2 30. mája 2023, 9:30

15. Triangle of Sadness (réžia: Ruben Östlund, 2022) – 8 minút

Priemerné hodnotenie kritikov na Rottentomatoes: 7,2/10

Kritikmi chválená spoločenská satira sa odohráva naprieč tromi aktami, z ktorých prvé dva sú najpodarenejšie. S premiérou snímky sa viaže tragédia, pretože hlavná herečka Charlbi Dean zomrela len niekoľko dní pred premiérou. 

14. Killers of the Flower Moon (réžia: Martin Scorsese, 2023) – 9 minút
Priemerné hodnotenie kritikov na Rottentomatoes: 8,7/10

Kritici sú z nového filmu Martina Scorseseho nadšení. Triapolhodinová dráma sa zaoberá skutočným príbehom z minulého storočia. Zobrazuje vyšetrovanie agentov FBI, ktorí sa zaoberajú množstvom úmrtí pôvodných obyvateľov Ameriky. Tí začnú umierať po tom, ako na svojom území nájdu veľké zásoby ropy. Vo filme hrajú Leonardo DiCaprio či Robert De Niro.

13. Carol (réžia: Todd Haynes, 2015) – 10 minút
Priemerné hodnotenie kritikov na Rottentomatoes: 8,6/10

Dráma je o dvoch ženách, ktoré sa do seba zamilujú v minulom storočí, keď homosexuálne vzťahy spoločnosť netolerovala. 

12. The Beaver (réžia: Jodie Foster, 2011) – 10 minút

Priemerné hodnotenie kritikov na Rottentomatoes: 6,1/10

Tento film vyvolal kontroverziu aj pre to, že sa v ňom v hlavnej role predstavil herec Mel Gibson. Išlo o prvý veľký film po jeho veľkom škandále, keď ho jeho žena nahrala, ako jej nadáva a vyhráža sa jej. V tom období sa na Gibsona navalili aj jeho antisemitské škandály. V snímke hrá muža, ktorý si pomocou bábiky bobra lieči svoje psychické problémy.

11. Captain Fantastic (réžia: Matt Ross, 2015) – 10 minút

Priemerné hodnotenie kritikov na Rottentomatoes: 7,1/10

Skvelá dráma o rodine, ktorá žije v lesoch a príde do spoločnosti až po tom, čo im umrie matka a manželka, si získala srdcia divákov. V hlavnej role komplexne zmýšľajúceho otca zahviezdil Viggo Mortensen (Pán prsteňov), ktorý za ňu dostal aj nomináciu na Oscara.

10. BlacKkKlansman (réžia: réžia: Spike Lee, 2018) – 10 minút

Priemerné hodnotenie kritikov na Rottentomatoes: 8,3/10

Hlavnými postavami snímky sú detektívi v podaní Adama Drivera a Johna Davida Washingtona. Práve posledný menovaný prenikne do lokálneho Ku Klux Klanu, čo vyústi do vtipných situácií, keďže je Afroameričan. Čierna komediálna dráma režiséra Spikea Leeho má silný sociálny, spoločenský aspekt a pútavý príbeh.

9. Inglourious Basterds (réžia: Quentin Tarantino, 2009) – 11 minút 

Priemerné hodnotenie kritikov na Rottentomatoes: 7,8/10

Quentin Tarantino už tradične dal dohromady epický herecký ansámbel plný úžasných hercov na čele s Bradom Pittom a Christophom Waltzom, ktorý za rolu nacistického dôstojníka získal Oscara. Vyrozprávania alternatívnej minulosti, v ktorej sa lovcom nacistov podarí dostať sa až k samotnému zdroju, je vtipné, veľmi napínavé a špičkovo nakrútené.

 

8. The Artist (réžia: Michel Hazanavicius, 2012) – 12 minút

Priemerné hodnotenie kritikov na Rottentomatoes: 8,8/10

Čiernobiely film sa zameriava na vzťah vychádzajúcej mladej herečky so starším úspešným hercom z Hollywoodu na pozadí 20. rokov minulého storočia. Išlo o veľký míľnik v Hollywoode, keď filmy so zvukom začali nahrádzať tiché filmy. 

7. Bowling for Columbine (réžia: Michael Moore, 2003) – 13 minút

Priemerné hodnotenie kritikov na Rottentomatoes: 8,1/10

Dokument o streľbe šialencov na škole Columbine, kde zabili učiteľa a 12 žiakov, sa nebojí poňať lásku Američanov k zbraniam satiricky, ale v prvom rade je zdrvujúcou drámou. Dokument nakoniec získal aj Oscara. 

6. The Paperboy (réžia: Lee Daniels, 2012) – 15 minút

Priemerné hodnotenie kritikov na Rottentomatoes: 5,2/10

Ide o prvý film v tomto rebríčku, pri ktorom je dĺžka potlesku tak trochu nepochopiteľná. The Paperboy sa nepáčil ani recenzentom a ani divákom (5,6/10 na IMDb a 5,7/10 na ČSFD). Ide o násilnú snímku, ktorá sa rozbehne, keď sa reportér Ward Jansen (Matthew McConaughey) vracia do rodného mesta, aby vyšetril vraždu nenávideného šerifa. Ťažko povedať, čomu diváci tlieskali 15 minút. Možno polonahému Zacovi Efronovi alebo objektívne kvalitnému výkonu Nicole Kidman. 

5. Capernaum (réžia: Nadine Labaki, 2018) – 15 minút

Priemerné hodnotenie kritikov na Rottentomatoes: 7,9/10

Hlavnú rolu, 12-ročného chlapca žijúceho v bejrútskych slumoch, stvárnil Zain Al Rafee, skutočný utečenec zo Sýrie. Tvorcovia jeho príbeh vyrozprávali cez flashbacky a vyvrcholí tým, ako žaluje vlastných rodičov za to, že ho zanedbali.

4. The Neon Demon (réžia: Nicolas Winding Refn, 2016) – 17 minút

Priemerné hodnotenie kritikov na Rottentomatoes: 6/10

Filmy režiséra Nicolasa Windinga Refna sú značne štylizované a nepochybne aj vizuálne podmanivé. Niekedy sú však nudné, zbytočne natiahnuté a dejovo menej zaujímavé. Po skvelom Drive s Goslingom to platilo aj pre jeho Neon Demon, ktorý recenzenti dosť skritizovali (tí európski boli oveľa nadšenejší), ale v Cannes mu z nejakého dôvodu tlieskali v stoji 17 minút. 

3. Mud (réžia: Jeff Nichols, 2012) – 18 minút

Priemerné hodnotenie kritikov na Rottentomatoes: 8/10

Dvaja tínedžeri vo filme pomáhajú trestancovi (Matthew McConaughey) dostať sa k jeho milovanej (Reese Witherspoon) a uniknúť pri tom policajtom. Film zaujme najmä krásnymi prírodnými scenériami a vynikajúcim hereckým výkonom McConaugheyho. 

2. Fahrenheit 9/11 (réžia: Michael Moore, 2004) – 20 minút

Priemerné hodnotenie kritikov na Rottentomatoes: 7/10

Dokumentarista Michael Moore nakrútil len o rok po vydaní dokumentu o Columbine ďalší kontroverzný dokument. Tentoraz to bolo o prezidentovi Georgeovi Bushovi či o vojne v Iraku a o tom, čo sa v tom období skutočne dialo v zákulisí. Aj v tomto prípade mu však vyčítali nepresnosť tvrdení. 

1. Pan’s Labyrinth (réžia: Guillermo del Toro, 2006) – 22 minút

Priemerné hodnotenie kritikov na Rottentomatoes: 8,6/10

Režisér a scenárista Guillermo del Toro zasadil nezabudnuteľné temné fantasy do roku 1944. Mladé dievča zo Španielska v ňom verí, že je reinkarnovanou princeznou podsvetia. Čím hlbšie sa ponára do fantastického sveta plného mágie, tým viac sa vzďaľuje skutočnému svetu.

Bonus: Belle (réžia: Mamoru Hosoda, 2021) – 14 minút
Priemerné hodnotenie kritikov na Rottentomatoes: 7,9/10
Belle je jediný anime film, ktorý si v Cannes vyslúžil viac ako 10-minútový standing ovation. Z veľkej časti je to aj pre to, že anime filmy tu premiérujú len slávnostne a veľmi zriedkavo. Snímka zachytáva trúchliacu Suzu, ktorá vstúpi do virtuálnej reality a stane sa v nej speváckou hviezdou.

Domov
Zdieľať
Diskusia