Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
28. apríla 2023, 11:24
Čas čítania 0:57
Ema Stanovská

Vedci vytvorili prvú nabíjateľnú batériu, ktorá sa dá zjesť. Mohla by pomôcť pri diagnostike ochorení

GASTRO GASTROPRIEMYSEL VEDA A VÝSKUM ZDRAVÉ TRÁVENIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Batéria pracuje pri napätí, ktoré by pri požití nemalo spôsobiť žiadne zdravotné problémy.

Výskumníci z Talianskeho technologického inštitútu vytvoril vôbec prvú nabíjateľnú batériu, ktorá je úplne jedlá. Portál News Food Magazine uvádza, že jedlá elektronika by mohla mať široké spektrum využitia – od diagnostiky ochorení cez monitorovanie kvality potravín až po jedlú „mäkkú robotiku“.

Výskumníci, ktorí na výskum jedlej elektroniky získali konsolidačný grant ERC vo výške dvoch miliónov eur, sa inšpirovali biochemickými redoxnými reakciami.

Batéria využíva riboflavín (vitamín B2) ako anódu a kvercetín (doplnok stravy, ktorý sa nachádza v kaparách) ako katódu. Vedci potom použili aktívne uhlie na zvýšenie elektrickej vodivosti. Elektrolyt bol na vodnej báze. Separátor, ktorý pomáha predchádzať skratom, vyrobili z morských rias nori. Vedci následne zapustili elektródy do včelieho vosku, z ktorého vychádzali dva kontakty zo zlatej cukrárskej fólie.

Batérie môžu mať využitie v medicíne

Batéria pracuje pri napätí 0,65 V, ktoré je podľa výskumníkov „dostatočne nízke na to, aby v ľudskom tele nespôsobilo problémy pri požití“. Údajne však dokáže poskytnúť prúd až 48 μA na 12 minút, stačí na napojenie malých elektronických zariadení, ako sú napríklad nízkovýkonné LED diódy.

Odporúčané
Laktózovou intoleranciou trpí až 68 % ľudí na svete. Prečo niekto s intoleranciou môže jesť syry a iným robia problémy? Laktózovou intoleranciou trpí až 68 % ľudí na svete. Prečo niekto s intoleranciou môže jesť syry a iným robia problémy? 16. mája 2024, 16:00

„Jedlá elektronika je v poslednom čase rastúcou oblasťou, ktorá by mohla mať veľký vplyv na diagnostiku a liečbu chorôb gastrointestinálneho traktu, ako aj na monitorovanie kvality potravín,“ uviedli vedci. „Jednou z najzaujímavejších výziev je zrealizovať jedlé zdroje energie.“

„Vzhľadom na úroveň bezpečnosti týchto batérií by sa mohli používať v detských hračkách, kde je vysoké riziko prehltnutia. Už teraz vyvíjame zariadenia s väčšou kapacitou a zmenšujeme ich celkovú veľkosť,“ dodal vedúci štúdie Mario Caironi.

Domov
Zdieľať
Diskusia