Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. apríla 2023, 9:31
Čas čítania 1:12
Ema Stanovská

Mužom drasticky ubúdajú spermie: podľa maďarských vedcov tento problém „ohrozuje prežitie ľudstva“

ZDRAVIE SEXUALITA ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Veľká metaanalýza odhalila hlavné faktory, ktoré spôsobujú rapídny pokles a zhoršenú kvalitu mužských spermií.

Počet mužských spermií klesol za posledných 50 rokov na celom svete o polovicu, pričom tempo poklesu sa od roku 2000 viac než zdvojnásobilo. Nová analýza tisícok štúdií odhalila kľúčové faktory, ktoré predstavujú najväčšie riziko pre kvalitu spermií. Zistenia boli publikované v časopise Reproductive Biology and Endocrinology.

Vedci z univerzity Semmelweis v Maďarsku našli 27 000 štúdií, ktoré sa zaoberali kvalitou a poklesom spermií, pričom 190 z nich použili na svoju metaanalýzu. Väčšina štúdií pochádzala z Európy, USA a Ázie. Niektoré výsledky prekvapili aj samotných výskumníkov.

Funkčnosť spermií zisťovali tak, že skúmali podiel neporušeného (fragmentovaného) genetického materiálu v spermiách. Čím fragmentovanejšia DNA, tým menšia šanca na oplodnenie a vyššie riziko potratu. Za optimálnu sa považuje fragmentácia pod 25 percent, nad touto hranicou klesá šanca na spontánne počatie. 

Znečistené ovzdušie aj fajčenie

Vedci jasne preukázali, že znečistenie životného prostredia má na kvalitu spermií veľmi škodlivý vplyv. Znečistenie ovzdušia, pesticídy alebo insekticídy zvýšili fragmentáciu DNA spermií v priemere o 9,68 percenta.

Odporúčané
Máš manuálnu alebo sedavú prácu? Jedna z nich môže zvýšiť počet spermií takmer o polovicu, zistili vedci Máš manuálnu alebo sedavú prácu? Jedna z nich môže zvýšiť počet spermií takmer o polovicu, zistili vedci 2. marca 2023, 11:00

Dve z preskúmaných štúdií to preukázali v talianskom regióne s mimoriadne vysokým znečistením životného prostredia, zatiaľ čo ďalšia preukázala podobné účinky na policajtov, ktorí riadia premávku na rušnej križovatke.

Fajčenie porušuje DNA podobne, a to v priemere o 9,19 percenta. Na druhej strane alkohol a telesná hmotnosť síce mali vplyv, ale nie až taký významný.

Na spermie majú vplyv aj určité ochorenia a zdravotné problémy. Jedným z nich je varikokéla, rozšírenie žíl v semennom povrazci, ktorá sa vyskytuje až u 20 percent mužskej populácie. Fragmentáciu DNA zvyšuje o 13,62 percenta. Podobný vplyv má aj znížená tolerancia na glukózu. Problémom sú aj bakteriálne infekcie.

Profesor Hagai Levine, ktorý v minulosti skúmal pokles spermií, povedal, že „máme vážny problém, ktorý v prípade, že sa nezmierni, môže ohroziť prežitie ľudstva,“ píše Euronews. Podľa vedcov je v tomto smere kľúčové, aby muži dodržiavali princípy zdravého životného štýlu.

Domov
Zdieľať
Diskusia