Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. mája 2023, 9:30
Čas čítania 6:40
Denisa Šútorová

14 momentov, ktorými Karl Lagerfeld navždy zmenil svet módy: Chanel zachránil pred krachom, na mólo dal priniesť skutočný ľadovec

14 momentov, ktorými Karl Lagerfeld navždy zmenil svet módy: Chanel zachránil pred krachom, na mólo dal priniesť skutočný ľadovec
Zdroj: Karl Lagerfeld
MÓDA KARL LAGERFELD MET GALA MÓDA
Uložiť Uložené

„Keď som robil H&M, všetci mi vraveli: nerob to... A ono to vyšlo. Keď som prebral vedenie Chanelu, každý mi hovoril, nerob to, Chanel je mŕtvy, nikdy to nebude fungovať. A fungovalo to. Takže namiesto , aby som počúval druhých, verím svojim inštinktom.“

Jedna z najprestížnejších módnych udalostí roka Met Gala, ktorá je symbolom extravagancie a teatrálnosti (no predsa ju vždy so zatajeným dychom sledujeme), sa ani tento rok nezaobíde bez veľkolepého červeného koberca. Dress code je totiž jasný: „In Honor of Karl.“ Vzdáva tak hold zosnulej módnej legende a revolucionárovi, ktorý bude prostredníctvom svojho odkazu žiť večne.

Nemecký návrhár, ktorý sa preslávil predovšetkým ako kreatívny riaditeľ módneho domu Chanel (kde pôsobil takmer 40 rokov), no je známy aj prácou pre Fendi či Chloé, začínal kedysi ako asistent Pierra Balmaina. Svojím výnimočným talentom, kreativitou a nekompromisným prístupom k dizajnu si získal rešpekt v módnom priemysle, vo svete šoubiznisu a kultúry. 

Dress code tohtoročného Met Gala je venovaný Lagerfeldovi. Prečítaj si, ako módna ikona prepísala históriu módy.
Dress code tohtoročného Met Gala je venovaný Lagerfeldovi. Prečítaj si, ako módna ikona prepísala históriu módy. Zdroj: Getty Images/Pascal Le Segretain

Počas trojdekádovej kariéry si však stihol urobiť aj obrovskú skupinu nepriateľov. Netajil sa tým, že má fóbiu z obéznych ľudí, miluje kožušiny a neznáša „škaredých“. Napriek svojmu ostrému jazyku sa však dizajnérovi s ikonickým bielym copom navždy podarilo prepísať históriu a my ti teraz priblížime tie najdôležitejšie momenty z jeho kariéry.

Odporúčané
Mladý Bratislavčan si otvoril luxusnú čistiareň tenisiek ShinyShoes: Najhoršie, čo môžeš urobiť, je hodiť ich do práčky (Reportáž) Mladý Bratislavčan si otvoril luxusnú čistiareň tenisiek ShinyShoes: Najhoršie, čo môžeš urobiť, je hodiť ich do práčky (Reportáž) 27. apríla 2024, 12:30

V Refresheri ti prinášame príbehy slávnych zo sveta módy, len prednedávnom sme ti spísali históriu Maison Margiela či život Elsy Schiaparelli. Tvorbu ďalších kvalitných výstupov môžeš podporiť tak, že sa staneš členom klubu REFRESHER+.

Z Fendiho urobil jednu z najluxusnejších značiek sveta

Napriek tomu, že meno Karla Lagerfelda je dodnes synonymom módneho domu Chanel, dizajnérska ikona zohrala nesmierne dôležitú úlohu aj v rozvoji talianskej značky Fendi. Lagerfeld ju pomocou sviežich prvkov a prelomového dizajnu pomohol v 60. rokoch transformovať na doteraz jednu z najluxusnejších značiek sveta.

Keď ho v roku 1965 módny dom najal, Lagerfeld bol poverený tvorbou dámskej kolekcie, no predovšetkým kožušinových dizajnov. Už v prvých rokoch predstavil veľmi nekonvenčné modely z kožušiny králika a veveričky, ktoré sa nikdy predtým v móde nepoužívali. Hype priniesol aj kožušinovým doplnkom a aplikáciám, ktoré bolo najčastejšie vidieť na límcoch kabátov, kabelkách s lemovaním či norkových kľúčenkách.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by firstVIEW (@firstviewphoto)

Kým pred príchodom Lagerfelda bola kožušina považovaná za súčasť odevov na formálne príležitosti, dizajnérovi sa ju podarilo dostať ako všestranný materiál do ready-to-wear. Odstránenie ťažkých podšívok prilákalo novú generáciu zákazníkov, ale aj značky Balenciaga, Prada, Saint Laurent, Versace, ktoré sa Lagerfeldom neváhali inšpirovať.

Odporúčané
To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek 26. apríla 2024, 15:00

Návrhárovu lásku pre tento luxusný, no neetický materiál v neposlednom rade odrážal aj ďalší Karlov výtvor – ikonický monogram dvojitého F z roku 1965, ktorého význam bol doslova Fun Fur (zábavná kožušina). Dvojité F dosiahlo „za vlády Karla“ taký ikonický status, že sa dostalo do povedomia širokej verejnosti, aj tej, čo nemala s módou nič spoločné.

Fendi
Zdroj: Daniele Venturelli/WireImage

V úlohe kreatívneho riaditeľa pre dámsku módu a kožené doplnky Fendi zotrval Karl až do svojej smrti v roku 2019. Mnohokrát za život tak mal do činenia s organizáciou PETA. Keď módny guru v roku 2019 zomrel, organizácia sa na svojom Twitteri neváhala podeliť o nemiestny status: „Karl Lagerfeld odišiel a jeho odchod znamená koniec éry, keď sa kožušina a exotické kože považovali za žiadané. PETA vyjadruje sústrasť blízkym nášho starého nepriateľa.“

Lagerfeldovi sa pripisuje aj popularita ikonickej baguette kabelky, ktorú dnes milujú všetky svetové celebrity vrátane Sarah Jessicy Parker. Taška, ktorú v roku 1997 pod umeleckým vedením Karla Lagerfelda navrhla Silvia Venturini Fendi, vnučka zakladateľov domu, bola odklonom od minimalistických nadrozmerných tašiek z deväťdesiatych rokov. Lagerfeld ju zaradil na módne prehliadky a zvyšok už bola história.

Kabelka baguette je trendom roka 2023, vrátila sa zo začiatku milénia.
Kabelka baguette je trendom roka 2023, vrátila sa zo začiatku milénia. Zdroj: Youtube/Luxfy, Getty Images/Pierre Suu

Chanel zachránil pred krachom

„Keď som prevzal Chanel, bola to spiaca kráska. Vlastne ani nebola krásna. Chrápala. Mal som teda oživiť mŕtvu ženu,“ povedal Karl Lagerfeld v roku 2007 v dokumente Karl Confidential. „Bolo mi povedané: nerob to, nikdy to nebude fungovať,“ dodal.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 135561 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa Anna Wintour urazila a odkráčala z Lagerfeldovej prehliadky pre Fendi.
  • Aký kontroverzný odkaz odznel na Twitteri po Lagerfeldovej smrti v roku 2019.
  • Ktoré slávne modelky mu dnes môžu ďakovať za slávu.
  • Na ktoré prehliadky dal Lagerfeld priniesť ľadovec a živé stromy.
  • Prečo sa na jeho prehliadke odohral protest za práva žien.
Domov
Zdieľať
Diskusia