Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. marca 2023, 9:30
Čas čítania 4:09
Ema Stanovská

Čo sa deje s tvojím telom počas orgazmu a prečo ti robí tak dobre? Pôsobí ako liek od bolesti, mozog pri ňom vypína centrá logiky

ZDRAVIE ČO SA DEJE S TVOJÍM TELOM, KEĎ... ORGAZMUS SEXUALITA ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Pohlavné orgány sa intenzívne stiahnu, zvýši sa ti krvný tlak a v tvojom mozgu vybuchne „ohňostroj“ chemických látok a hormónov.

Dobrý a intenzívny orgazmus môže mať rôzne prejavy. Niekto začne kýchať, ženy sa z návalu emócií občas rozplačú a niekto dokonca zažíva aj halucinácie. No či už si muž, alebo žena, tento euforický stav sa u každého prejavuje rovnakými fyziologickými účinkami. V tomto článku sa dozvieš, čo sa vlastne počas vyvrcholenia odohráva v našom tele a mozgu.

V Refresheri pravidelne tvoríme obsah o zdravom životnom štýle aj sexualite. Ak ťa tieto témy zaujímajú, nezabudni ich sledovať. Staň sa členom Refresher+ klubu a budeš mať prístup ku všetkým prémiovým článkom.

Prečo máme orgazmus?

Nik úplne nevie, prečo nám príroda nadelila týchto pár sekúnd potešenia. Kým muži potrebujú mať orgazmus na uvoľnenie spermií, ženy ho na otehotnenie nepotrebujú. U niektorých cicavcov (napríklad králikov a mačiek) párenie stimuluje uvoľňovanie hormónov a je teda potrebný na ovuláciu – v prípade žien to však neplatí.

Ženy orgazmus z biologického hľadiska nepotrebujú. Prečo ho potom majú?
Ženy orgazmus z biologického hľadiska nepotrebujú. Prečo ho potom majú? Zdroj: Pexels

Niektorí vedci sa domnievajú, že je to naša „odmena za sex“. Matka príroda chce, aby sme sa rozmnožovali a zachovali ľudský druh, preto musela vymyslieť niečo, čím nás „donúti“ sa k sexu neustále vracať. 

Odporúčané
Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať 8. apríla 2024, 9:30

„Ženský orgazmus je podobný evolučný pozostatok, akým je slepé črevo,“ povedal evolučný biológ Günter Wagner z Yale University, ktorý skúmal evolučný pôvod ženského orgazmu. To platí napríklad aj o mužských bradavkách – kým u žien sú nevyhnutné, muži ich vôbec nepotrebujú.

„Nie je jasné, či má ženský orgazmus funkciu nad rámec psychologických väzieb medzi partnermi. Prirovnal by som ho k schopnosti oceniť hudbu či iné umenie. Nie všetko, čoho sme schopní, musí byť funkčné,“ dodal Wagner. 

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Dainis Graveris

Zaujímavou teóriou je, že ženský orgazmus sa vyvinul ako nástroj na urovnanie konfliktov a upevnenie vzťahov v komunite. Toto správanie môžeme vidieť aj dnes v prípade pygmejských šimpanzov (známe aj ako bonobo šimpanzy). V ich spoločnosti sú na čele ženy a na udržanie poriadku používajú namiesto násilia párenie, vysvetľuje dokument BBC. Ak sa samec stane agresívnym, rýchly sex ho upokojí.

Ako pred štartom pretekov

Orgazmus v našom tele vyvoláva doslova ohňostroj hormónov a chemikálií, na ktoré naše telo a mozog reagujú vskutku unikátnym spôsobom. V momente, ako tvoje sexuálne vzrušenie „vykypí“, teda dosiahne svoj vrchol, zvýši sa ti krvný tlak, pulzová frekvencia a hladina kyslíka v krvi – trochu ako pri športovom výkone.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 132349 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo sa deje so ženskými pohlavnými orgánmi počas orgazmu.
  • Prečo sa počas sexu cítime odvážnejší.
  • Aké hormóny a chemické látky uvoľňuje mozog pri vyvrcholení a čo je ich účelom.
  • Ako súvisí orgazmus s hudbou.
  • Čo sa deje v našom tele po orgazme.
  • Aké má orgazmus zdravotné benefity.
Domov
Zdieľať
Diskusia