Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Článok vznikol v spolupráci s realitnou kanceláriou.
8. marca 2023, 10:30
Čas čítania 1:00

PRIESKUM: Máš sa lepšie alebo horšie ako priemerný Slovák?

PRIESKUM: Máš sa lepšie alebo horšie ako priemerný Slovák?
Zdroj: Unsplash/Michael Odelberth
ZAUJÍMAVOSTI BÝVANIE
Uložiť Uložené

Tentoraz sa pozrieme na to, ako bývajú Slováci.

Priemerný Európan sa osamostatní už ako 26-ročný, pričom platí, že rodičovské hniezdo opúšťajú skôr ženy. Podľa analýzy Eurostatu z roku 2018 si Slováci oproti ostatným krajinám dávajú načas, v priemere odchádzajú v 30,8 roku života. 

Obdobie horúčkovitého nakupovania bytov a domov sa podľa odborníkov pravdepodobne skončilo. Ak by si človek s priemerným platom v Bratislave chcel kúpiť vlastný byt s výmerou 70 m², musel by si celú svoju čistú mzdu odkladať bokom 12 až 13 rokov. Ceny bytov či domov sú pre ľudí s priemerným príjmom privysoké aj v ostatných častiach Slovenska. Väčšina je preto v dnešnej dobe odkázaná na vysoké úvery v bankách alebo dlhodobý prenájom.

Bývanie v podnájme je bežné najmä v zahraničí. Napríklad Briti svoju adresu vymenia niekoľkokrát za život, vo vlastnom žije iba približne tretina obyvateľstva. Na druhej strane Slováci radi bývajú vo vlastnom, v podnájme žije iba 8,5 % obyvateľov. Ak patríš medzi tých, ktorí musia platiť každý mesiac nájom, neobávaj sa, s vlastným bývaním to nie je vždy také ružové. Až 40 % ľudí, ktorí majú svoje bývanie, žije vo viacgeneračných domácnostiach – najčastejšie ide o mladé páry s deťmi, ktoré žijú s rodičmi, alebo ľudí, ktorí sa starajú o nejakého iného príbuzného. 

Ako si na tom s bývaním ty? Súhlasíš, že nájmy a ceny úverov sú vzhľadom na priemernú výšku platu príliš vysoké? Aby sme mohli zistiť, ako to vnímajú mladí Slováci naozaj, potrebujeme vedieť aj tvoj názor. Tvoj čas si ceníme, a preto jeden šťastlivec získa poukážku v hodnote 100 eur na nákup v Ikei. 

Domov
Zdieľať
Diskusia