Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. marca 2023, 14:30
Čas čítania 9:28
Ema Stanovská

Boris „Valihora“ Prekop: Vždy je lepšie zdvihnúť menšiu váhu, ale s dobrou technikou ako naopak (Rozhovor)

ZDRAVIE FITNES POSILŇOVANIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

„Keď sa chce človek posunúť a verí si, že na to má, často si prepáči chyby aj zlú techniku. No skoro vždy je lepšie spraviť niekoľko poctivých opakovaní s menšou váhou, ale dobrou technikou ako naopak,“ hovorí tréner a bývalý kulturista Boris Prekop.

„Veľa ľudí cvičí s ťažkými váhami na strojoch, ale nevedia zdvihnúť svoju váhu alebo odcvičiť základné cvičenia. To vedie až k extrémom, keď niekto zdvihne 120 kíl pri sťahovaní hornej kladky, čo je v podstate náhrada zhybov, ale klasický zhyb nezvládne,“ vraví Boris „Valihora“ Prekop, tréner, poradca, priekopník fitnesu na Slovensku a bývalý kulturista.

Boris Prekop vyštudoval psychológiu a od roku 2007 píše články a natáča inštruktážne videá o cvičení a výžive. Založil známu stránku Fitmagazín, je autorom knihy Ako nabrať svaly a mnohých článkov v časopisoch Muscle and Fitness či Break.

V rozhovore pre Refresher upozorňuje, aké najčastejšie chyby robia ľudia pri cvičení, aký je rozdiel medzi budovaním sily a budovaním svalov, aké sú výhody cvičenia na strojoch s činkami a strojmi, ako urobiť zhyb, ale aj to, ktoré výživové doplnky by si si určite nemal kupovať.

Boris Prekop, známy pod prezývkou Valihora, patrí medzi najznámejších trénerov na Slovensku.
Boris Prekop, známy pod prezývkou Valihora, patrí medzi najznámejších trénerov na Slovensku. Zdroj: Refresher/Palo Chochula

V Refresheri tvoríme pravidelný obsah zo sveta športu, cvičenia a zdravého životného štýlu. Robíme rozhovory s odborníkmi a sledujeme najnovšie vedecké štúdie. Všetky články nájdeš pod témou zdravie, posilňovanie a fitnes, aby ti nič neušlo. Nezabudni sa stať členom klubu Refresher+, čím odomkneš aj prémiový obsah.

Akú najväčšiu chybu podľa teba robia ľudia, keď sa prvýkrát púšťajú do posilňovania? 

Nenaštudujú si základy. Keď človek začína, nevie, ako by mal trénovať. Nechcem vysloviť ani vetu, že by mali osloviť trénera, lebo to znie, ako keby nik nemohol cvičiť bez trénera, ale mali by poznať základné súvislosti. Dnes je síce informačný prebytok, v ktorom je niekedy problém orientovať sa, ale vždy je lepšie, keď si človek pozrie jednoduchý návod, ako keď ide úplne naslepo a len odkukáva, čo robia druhí. A to býva dosť problém, keďže začiatočník si ešte nevie dať tieto informácie do kontextu a správne ich použiť.

Vravíš, že nie každý hneď potrebuje trénera. Je teda v poriadku začínať s cvičením sám?

Povedal som to, lebo nechcem, aby vznikla dogma, že na to, aby človek začal, potrebuje trénera, fitko, funkčné oblečenie alebo drahé zariadenie. To všetko, samozrejme, pomôže, ale niekedy stačí len niekde začať. Človek vždy spraví chyby a netreba sa ich báť – neviem si predstaviť, že by každého od začiatku viedol tréner a nerobil by žiadne chyby.

Chalani začiatočníci by najradšej cvičili každý deň, dlho, tvrdo a intenzívne. To však skôr či neskôr vedie k pretrénovaniu či slabým výsledkom, tvrdí Prekop.
Chalani začiatočníci by najradšej cvičili každý deň, dlho, tvrdo a intenzívne. To však skôr či neskôr vedie k pretrénovaniu či slabým výsledkom, tvrdí Prekop. Zdroj: archív Borisa Prekopa

Ja vždy hovorím: Začni tam, kde si, s tým, čo máš, a rob, čo môžeš. Každý si musí nájsť svoju cestu sám a robiť to, čo ho baví, nemusí to byť vždy fitko. Mnoho ľudí má obavy a hovoria si, čo tam budú robiť, že nevedia cvičiť a všetci sa na nich budú pozerať. Keď chcú so sebou niečo robiť, môžu chodiť na prechádzky, na turistiku, behať alebo robiť úplne základné cviky, ktoré sa učíme už na základnej škole – kľuky, skracovačky, brušáky. 

Aké chyby si na začiatku robil ty?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 132088 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké bežné chyby robil Boris na začiatku posilňovania.
  • Pred čím tréner vystríha mladých chalanov, ktorí chcú nabrať svalstvo.
  • Ako by mal vyzerať tvoj tréning, ak chceš byť vyrysovaný, a čo robiť, ak chceš budovať silu.
  • Či sa dá získať sila aj cvičením na strojoch.
  • Ako sa dopracovať k prvému zhybu a prečo je tento cvik podľa Borisa dôležitý.
  • Ako navyšovať vo fitku váhu, aby si sa neustále zlepšovať.
  • Ako často je dobré trénovať „do zlyhania“.
  • Ktoré výživové doplnky majú pre športovcov význam a ktoré by si si určite nemal kupovať.
Domov
Zdieľať
Diskusia