Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. februára 2023, 17:30
Čas čítania 3:34
Adam Novosad

Tak trochu hlúpa dokumentaristka si uťahuje z profesorov v novom hite na Netflixe. Pyramídy sú pre ňu iba kopa kameňov

FILMY A SERIÁLY CUNK ON EARTH NETFLIX
Uložiť Uložené

Komička Diane Morgan privádza historikov a vedcov do rozpakov svojimi priblblými otázkami.

Stavali starovekí Egypťania pyramídy zhora nadol alebo zdola nahor? Toto nie je otázka zvedavého malého dieťaťa, ale na prvý pohľad serióznej dokumentaristky Philomeny Cunk, ktorá momentálne svojím svojským humorom na štýl Borata valcuje Netflix.

Vo svojej päťdielnej šou s názvom Cunk on Earth navštevuje historicky najvýznamnejšie miesta sveta, aby divákom priniesla stručný prehľad našej minulosti s pomocou uznávaných profesorov a výskumníkov. Háčik však spočíva v tom, že Philomena Cunk, ktorú stvárňuje komička Diane Morgan, nemá absolútne žiadny záujem vypočuť si múdre reči profesorov a vedcov.

Cieľom oduševnenej dokumentaristky Philomeny je zistiť, koľko nezmyslov a hlúpostí musí porozprávať na to, aby sa profesor sediaci oproti nej znechutene zdvihol zo stoličky a odišiel. A pri otázkach ako „Vynašli alebo iba zdokonalili podľa vás Rimania bielenie análneho otvoru?“ by sa človek pred obrazovkou ani nečudoval, keby to vedci zabalili.

Netflix, Cunk on Earth
Zdroj: Netflix

Tváriť sa takto hlúpo je umenie

Komička Diane Morgan postupom rokov zdokonalila svoje umenie tváriť sa tak hlúpo, že sa človek začína usmievať už len z trápnej atmosféry, ktorú vie svojimi výrazmi navodiť.

Odporúčané
Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur 23. apríla 2024, 14:30

Hocikedy do zdanlivo odbornej komunikácie vkladá bizarné príbehy svojich kamarátov, ktorí si do zadku nechtiac strčili fľašu, prípadne polemizuje o Bohu na základe havárie svojho kamaráta, ktorého zachránil Boh, alebo možno aj Ježiš na diaľnici. Na prekvapenie samotných expertov, niekedy sa jej podarí trafiť do témy. 

Aj keď Diane Morgan má za sebou množstvo úspešných formátov, pred necelými desiatimi rokmi si úlohu Philomeny Cunk vyskúšala prvýkrát a odvtedy jej britské televízie dopriali viacero špeciálov ako Cunk on Shakespeare, Cunk on Britain alebo Cunk and Other Humans. 

Spolupráca BBC a Netflixu si však vyžadovala konkrétnejšiu tému, ktorá by mohla chytiť za srdce divákov z celého sveta. Zatiaľ čo Sacha Baron Cohen so svojím Boratom vyrazil z Kazachstanu do Ameriky, aby si otestoval americký zmysel pre humor, Philomena Cunk sa zamerala na celý svet. 

Keď sa budeš cítiť trápne, tak to funguje

Celá séria Cunk on Earth stojí a padá na trápnom humore, ktorý ti buď vyslovene sadne, alebo sa občas iba pousmeješ a väčšinu času budeš prevracať očami. V seriáli sa striedajú scény, v ktorých Philomena kráča po známych pamiatkach a miestach ako Rím, Pompeje či Florencia, ale aj sever Írska a Egypt, so scénami, keď Philomena sedí zoči-voči expertovi na danú oblasť.

Odporúčané
Veľké porovnanie streamingových služieb: Netflix, HBO či Disney, čo sa oplatí najviac a čo je najlacnejšie? Veľké porovnanie streamingových služieb: Netflix, HBO či Disney, čo sa oplatí najviac a čo je najlacnejšie? 21. apríla 2024, 9:30

V každej epizóde sa Philomena zaoberá rozdielnou témou histórie od prehistorických čias až po náboženstvo. Najskôr si uťahuje z dôb dávno minulých, ktoré vrcholia renesanciou, no servítku pred ústa si nedáva ani pri snahe o analýzu priemyselnej revolúcie, svetových vojen a napokon dokonca kultúrnych vojen medzi kapitalizmom a komunizmom, ale aj medzi The Beatles a Rolling Stones.

V tom spočíva jej genialita, keďže nikdy nevieš, kedy Philomena prepne zo seriózneho módu a trepne najväčšiu kravinu, ktorá jej práve napadla. Nie vždy to vypáli tak humorne, aby si sa pri obrazovke zasmial, ale väčšinou to viac funguje, ako nefunguje.

Keď sa prechádza po ruinách tisícky rokov starého príbytku našich predkov, sebavedomo tvrdí, že sa práve nachádza v najstaršom meste sveta. „V skutočnosti sa v tomto meste nenachádzam. Toto mesto leží mnoho kilometrov ďaleko v Iraku a to je sku*vene nebezpečné,“ skonštatuje s nenápadným úsmevom na tvári. Natáčanie tejto šou musela byť pre tvorcov veľká zábava.

Netflix, cunk on earth
Zdroj: Netflix

Profesori, ktorí váhajú, či sa postaviť a odísť

Rozhovory s profesormi a výskumníkmi sú samostatnou kapitolou. Diane Morgan dokonale pracuje s výslovnosťou a úmyselnými brbtmi, ktorými sa snaží expertov vyviesť z miery.

Odborníka na históriu východného bloku sa pýta na „Soviet Onion“ namiesto „Soviet Union“, expertku na históriu náboženstiev zase presviedča o tom, že Biblia sa v angličtine nevyslovuje „bajbl“ ale „bibl“. 

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec 20. apríla 2024, 9:00

V týchto rozhovoroch sa tvári, že občas zabudne na scenár a to, čo sa mala pýtať, ale nenechá si to pre seba a neimprovizuje. Náhle začne nadávať na produkciu za kamerami a vypytovať sa samotných profesorov, či jej nevedia vymyslieť otázku, ktorú by sa ich mohla opýtať. 

Jednu z expertiek dokonca Philomena nahovorí, aby sa pozrela priamo do kamery a skonštatovala, že Ježiša Krista môžeme označiť za prvú obeť cancel culture v histórii. Historička síce chvíľu váha, ale keď jej Philomena otvorene vysvetlí, že potrebujú pár chytľavých hlášok do upútavky, prehltne slinu a urobí, čo od nej žiada.

Rovnaký recept, zaručený úspech

Od Cunk on Earth nemôžeš očakávať, že budeš bez prestávky dostávať záchvaty smiechu a vyprskneš vodu, ktorú práve popíjaš. Veľa scén tvorcovia naťahujú tak dlho, že pointa vtipu stihne ujsť tak rýchlo, ako sa tebe stratí úsmev z tváre, no napriek tomu je popletená Philomena Cunk skvelou mockumentary. A občas prídu aj tie záchvaty smiechu.

Všetkých päť epizód stavilo na rovnaký recept na úspech, takže netreba čakať, že Philomena sa začne náhle správať rozdielne po dopozeraní druhej či tretej časti.

Vždy si v úvode zavtipkuje, porozpráva pár hovadín v rozhovoroch, pomedzi to ti náhodne pustí polovicu klipu tanečnej skladby Pump Up the Jam a náhlym strihom sa vráti do srdca histórie ľudstva. Inak by sme to ani nechceli.

Domov
Zdieľať
Diskusia