Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Futurino.
24. januára 2023, 13:35
Čas čítania 1:00
Sponzorovaný obsah

Aké sú výhody a ako požiadať o rozbor vody?

Aké sú výhody a ako požiadať o rozbor vody?
Zdroj: Pexels.com/Daria Shevtsova
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Aj v priehľadnej vode je čo objavovať.

Voda je naším každodenným nápojom. Vo svojej čírej, základnej podobe sa nám ponúka z vodovodných kohútikov alebo zo studní. Obsahuje však komplex mikrobiologických, fyzikálnych a chemických ukazovateľov – smerujú k bližšiemu určeniu kvality vody. Je to zložitý alebo bežne dostupný proces?

Rozbor vody nestačí. Treba mu porozumieť!

Aj v priehľadnej vode je čo objavovať. Podrobné skúmanie ponecháme na špeciálne laboratóriá štátneho zdravotného ústavu, na podniky vodární či kanalizácií v každom okresnom meste. V týchto prostrediach získavame laboratórny rozbor vody podľa aktualizovanej príslušnej normy v celom rozsahu. Efektívny rozbor vzniká pre potreby užívateľov – jeho protokol má obsahovať jasné a zreteľné znenie analyzovaných parametrov. Bežný spotrebiteľ zisťuje, aké sú limitované (odporúčané) hodnoty a aké boli stanovené na základe merania. Získané ukazovatele však porovnávame v každej kategórii zvlášť.

rozbor vody
Zdroj: Shutterstock.com/sirirak kaewgorn

Rozbor vody vykonávaný „do hĺbky“

Rozbor vody vymedzujeme indikátormi patogénnych baktérií a vírusov, pričom nie na všetky si ľudský organizmus vytvára toleranciu. Pre ochranu imunitného systému bazírujeme na túto mikrobiologickú podstatu. Z fyzikálnych a chemických ukazovateľov sa zameriavame na aktuálne pH vody. Vodu tak rozlišujeme na kyslú, neutrálnu a zásaditú. Hrozbou ako pre kvalitu vody, vodovodného systému, tak aj zdravia je kyslosť vody. Prezrádza ju nielen zvýšený výskyt železa, medi či olova, ale aj korózia na potrubí a vážne ohrozenie vnútorného prostredia v ľudskom tele.

Zdravá voda si ďalej zachováva optimálne zastúpenie dusičnanov, dusitanov, chloridov a amónnych iónov. Opakovane upozorňujeme na ťažké kovy (napr. železo, mangán). Z dlhodobého hľadiska poškodzujú chuťové vlastnosti a nekvalitne prebieha aj prací proces. Stáva sa to aj vám? Vyžiadajte si podrobný rozbor vody.

Domov
Zdieľať
Diskusia