Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. januára 2023, 6:50
Čas čítania 0:55
Ema Stanovská

Ochorenie covid-19 môže znovu aktivovať vírusy, ktoré v tele driemali roky, a viesť k vzniku chronického únavového syndrómu

ZDRAVIE KORONAVÍRUS ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Nová štúdia opisuje, ako covid-19 dočasne oslabuje imunitný systém.

Podľa nedávnej štúdie uverejnenej v časopise Frontiers in Immunology môže mierny alebo dokonca bezpríznakový priebeh covidu znovu aktivovať niektoré vírusy, s ktorými človek predtým bojoval. Dôvodom je, že covid dočasne oslabí imunitný systém, čo umožní vírusom znova sa „vynoriť“.

Môže to viesť až k chronickému únavovému syndrómu – stavu, ktorý pripomína tzv. „dlhý covid“. Sprevádza ho únava, mozgová hmla, závraty pri pohybe a nekvalitný spánok.

Dlhý covid alebo únavový syndróm?

Výskumníci zistili, že u neočkovaných pacientov, ktorí prekonali covid, cirkulujú herpetické vírusy, pre ktoré je typické, že dlhodobo pretrvávajú v nakazenom organizme. Jedným z nich je napríklad Epstein-Barr, jeden z pôvodcov mononukleózy. 

Takéto necovidové patogény boli označené za pravdepodobných vinníkov chronického únavového syndrómu, známeho aj ako myalgická encefalomyelitída. U pacientov s chronickým únavovým syndrómom boli protilátkové reakcie silnejšie, čo signalizuje, že sa imunitný systém snažil bojovať so skrytými vírusmi.

alergia, chrípka, choroba, chorý už, vreckovka, nádcha
Zdroj: Unsplash/Brittany Colette

Človeka teda nemusí v skutočnosti trápiť dlhý covid, ale iné „postvírusové ochorenie“ – podobné tým, ktoré lekári pozorovali u niektorých pacientov po ebole v rokoch 2003 až 2004. Ako už bolo spomenuté, príznakmi sa prekrýva s chronickým únavovým syndrómom.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Vedci hovoria, že to môže byť aj naopak – dlhý covid by mohol spôsobovať návrat skrytých vírusov. V súčasnosti však neexistuje žiadna oficiálna definícia dlhého covidu, pretože sú s ním spojené stovky možných príznakov a nie je možné vysvetliť všetky. Ani dlhý covid ani chronický únavový syndróm sa stále nedá liečiť, lekári môžu len potláčať ich príznaky.

Domov
Zdieľať
Diskusia