Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka News.
2. januára 2023, 13:30
Čas čítania 1:18
Richard Balog

FOTO: Do tohto netradičného domu v zajatí českej prírody sa zamiluješ na prvý pohľad. Ponúka výhľady, aké inde nenájdeš

FOTO: Do tohto netradičného domu v zajatí českej prírody sa zamiluješ na prvý pohľad. Ponúka výhľady, aké inde nenájdeš
Zdroj: BoysPlayNice
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Rodinný dom ako vystrihnutý z magazínu sa nachádza na južnom svahu Ještědského hrebeňa v nadmorskej výške 600 metrov, vďaka čomu ponúka nádherné výhľady na scenériu Českého raja.

Moderná architektúra v lone prírody? Českí architekti z ateliéru SAD nás presvedčili o tom, že táto kombinácia môže fungovať na jednotku s hviezdičkou. Navrhli presklený železobetónový dom s fasádou z portugalského korku, ktorý sa pozerá z Ještědského hrebeňa na Český raj a veľkoryso sa otvára miestnym lúkam a špecifickému horskému prostrediu. 

Rodinný dom v katastrálnom území obce Šimonovice leží v nadmorskej výške 600 metrov, vďaka čomu ponúka nádherné výhľady na scenériu národného parku. Náklady na realizáciu tohto projektu v lone prírody sa vyšplhali na 700-tisíc eur.

Úžitková plocha predstavuje 153 štvorcových metrov, zatiaľ čo pozemok má skoro 1 700 štvorcových metrov, ktorú pokrýva zeleň a pastviny.  

Rašovce pod Ještědem
Zdroj: BoysPlayNice
Odporúčané
FOTO: V Dánsku môžeš zlyžovať 450 metrov dlhú strechu spaľovne. Architekti budovu využili na sto percent FOTO: V Dánsku môžeš zlyžovať 450 metrov dlhú strechu spaľovne. Architekti budovu využili na sto percent 19. decembra 2022, 15:30

Výhľad a prepojenie vnútorných priestorov s okolitou krajinou bol jedným z hlavných motívov pri tvorbe návrhov. Pôdorys domu má obdĺžnikový tvar, pričom časť strechy objektu je pojazdná – určená na parkovanie vozidiel. Úroveň prízemia aj hlavnej plochy záhrady sú približne 4,5 metra pod úrovňou cestnej komunikácie. 

Hlavný vstup do domu sa nachádza na západnej strane. Prístup je po terénnom schodisku pozdĺž kamennej steny. Kompaktná hmota domu je na východnom štíte úplne otvorená a jej presklená stena je zošikma ustúpená za obrysovú hranu, vďaka čomu je maximalizovaná plocha výhľadu a vznikla aj zastrešená terasa. Všetky miestnosti na prízemí vrátane kúpeľne sa skrz presklené otvory na južnej strane otvárajú smerom do krajiny. 

Čo sa týka materiálov, architekti vsadili na už spomínaný železobetón v kombinácii s portugalským korkom, ktoré dopĺňajú keramické tehly, falcové hliníkové plechy či liberecká žula. 

Interiér sa nesie na vlnách moderného minimalistického dizajnu so štipkou Škandinávie, čo podčiarkujú najmä kontrasty surových stien s mäkkými doplnkami a s drevenými kusmi nábytkov. „Interiérový dizajnu domu spoločne s vnútornou dispozíciou miestnosti vznikol možno skôr ako samotný dom. Svetlo, priestor, čistota interiéru a farebná jednoduchosť ma zaviedli predovšetkým do štúdia značiek Konsepti a Ligne Roset, z ktorých je postavený základ vybavenia vnútorných nábytkov,“ povedala spoluautorka celého projektu, architektka Iveta Zachariášová.

Detailná galéria záberov z exteriéru aj z interiérových priestorov je prácou šikovného tímu fotografov BoysPlayNice

Rašovce pod JeštědemRašovce pod JeštědemRašovce pod JeštědemRašovce pod Ještědem
Zobraziť galériu
(22)
Anketa:
Ide o bývanie, kvôli ktorému by si opustil život v meste?
Áno, pokojne aj hneď.
Možno až v neskoršom veku. 
Áno, pokojne aj hneď.
85 %
Možno až v neskoršom veku. 
15 %
Domov
Zdieľať
Diskusia