Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci s Beacon Architecture Studio.
19. decembra 2022, 15:30
Čas čítania 0:48
Richard Balog

FOTO: V Dánsku môžeš zlyžovať 450 metrov dlhú strechu spaľovne. Architekti budovu využili na sto percent

FOTO: V Dánsku môžeš zlyžovať 450 metrov dlhú strechu spaľovne. Architekti budovu využili na sto percent
Zdroj: Filip Hucko
KULTÚRA DÁNSKO ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

Stavba Amager Bakke, známa aj pod názvami Amager Slope alebo Copenhill, je spaľovňa odpadu, ktorá sa nachádza na kodanskom ostrove Amager.

Moderná architektúra má množstvo podôb a kreativita škandinávskych architektov nemá hranice. Dôkazom je stavba s názvom Amager Bakke, známa aj ako Amager Slope alebo Copenhil v Kodani, ktorá slúži ako spaľovňa odpadu. 

Verejnosť však stavbu od ateliéru BIG Architects obdivuje predovšetkým vďaka 450-metrovej zjazdovke s umelým povrchom, ktorá je umiestnená na streche. V súčasnosti ide o najmodernejšiu a najekologickejšiu spaľovňu v celom Dánsku. Náklady na výstavbu sa vyšplhali na približne 620 miliónov eur. 

Amager Bakke
Zdroj: Filip Hucko
Odporúčané
FOTO: Toto je bývanie snov z Prahy. Jedinečný dvojizbák má vkusné klenby zo 16. storočia a dizajn, do ktorého sa zamiluješ FOTO: Toto je bývanie snov z Prahy. Jedinečný dvojizbák má vkusné klenby zo 16. storočia a dizajn, do ktorého sa zamiluješ 15. decembra 2022, 13:30

Budova slúži ako miesto, kde svoj čas môže stráviť celá rodina. Podľa návrhov architektov je postavená v tvare svahu a návštevníci si môžu vyskúšať rôzne športové aktivity vrátane lyžovania na umelom povrchu, horolezectva na 85 metrov vysokej stene, cyklistiku alebo pešiu turistiku po upravených chodníkoch. 

Povrch strechy je špeciálne upravený a rastie na ňom tráva aj stromy. Spaľovňa odpadu sa so svojou výškou stala jednou z najvyšších stavieb v Kodani. Funkčný fasádny plášť Amager Bakke sa skladá z modulovej fasády administratívnej časti, kde sú vysoké nároky na tepelné a akustické parametre, z modulovej fasády prevádzkovej časti z vodotesného fasádneho plášťa tipping hall. Celý povrch zakrýva druhá, pohľadová vrstva hliníkových kaziet. 

Lepší obraz o tomto architektonickom skvoste získaš vďaka galérii od Filipa Hucka z Beacon Architecture Studia, ktorý našiel v Kodani druhý domov.

Amager BakkeAmager BakkeAmager BakkeAmager Bakke
Zobraziť galériu
(7)
Domov
Zdieľať
Diskusia