Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti H3KNISA.
27. novembra 2022, 8:30
Čas čítania 3:01
Sponzorovaný obsah

Takto si slovenskí tínedžeri ničia zdravie. Môžu za to aj nezodpovední predajcovia

Takto si slovenskí tínedžeri ničia zdravie. Môžu za to aj nezodpovední predajcovia
Zdroj: H3KNISA
ZAUJÍMAVOSTI CIGARETY
Uložiť Uložené

Slovenská obchodná inšpekcia si posvietila na predaj tabakových výrobkov.

Pätina dospelých ľudí na Slovensku pravidelne fajčí, väčšina začala v tínedžerskom veku. Skúšal si si niekedy kúpiť cigarety, aj keď si ešte nemal 18 rokov? Ak áno, bol to pre teba problém? Slovenská obchodná inšpekcia od 15. augusta do 9. septembra robila v spolupráci s iniciatívou Na veku záleží kontroly pri predaji tabakových výrobkov neplnoletým. Zistila, že cigarety si bez problémov kúpi každé piate dieťa. 

Fajčenie u stredoškolákov nie je nič neobvyklé, experimentovať s cigaretami začínajú už deti na základnej škole. Aký máš na to názor ty? Lákalo ťa fajčenie, keď si bol menší? 

Viac ako 20 % kontrolovaných prevádzok predalo cigarety mladistvým

Slovenská obchodná inšpekcia urobila 604 kontrol, pričom zistila, že v 131 prípadoch, teda v 21,69 %, sa k cigaretám dostali mladí ľudia pod 18 rokov. Nešlo len však len o tínedžerov na hranici dospelosti. Cigarety predali aj deťom vo veku 11 – 14 rokov, ktoré navštevujú ešte len základnú školu. Najviac porušení odhalili v Trnavskom kraji a najmenej v Žilinskom.

h3knisa
Zdroj: H3KNISA

„Celkovo však môžeme hovoriť, že percento neoprávnených odpredajov tabakových výrobkov neplnoletým má dlhodobo klesajúcu tendenciu. Vďaka pravidelným kontrolám, vzdelávacím aktivitám a kampaniam sa podarilo za viac ako desaťročie významne znížiť predaj tabakových výrobkov maloletým z približne 55 percent v roku 2009 na súčasných 21,69 percenta,“ vysvetľuje Bohumila Tauchmannová, ambasádorka iniciatívy Na veku záleží

viac informácií o problematike

Okrem toho však kontroly ukázali aj to, ako sa dá prevencia ešte viac zlepšiť. Kontroly prebiehali čiastočne počas prázdnin, keď v obchodoch pracuje viac brigádnikov a sezónnych pracovníkov. Slovenská aliancia moderného obchodu, ktorá združuje najväčšie obchodné reťazce na Slovensku a je dlhoročným partnerom iniciatívy Na veku záleží, sa rozhodla, že pristúpi k ešte intenzívnejším školeniam práve u týchto pracovníkov a prijme aj ďalšie opatrenia na zlepšenie situácie. Niektoré pokladnice sú už teraz nastavené tak, aby upozornili predavačov na kontrolu veku pri konkrétnych výrobkoch. Pribudnú pomôcky, ktoré uľahčia zamestnancom správne určiť vek podľa dátumu narodenia. 

Prieskumy aj naše skúsenosti z preventívnych aktivít však ukazujú, že popri aktivitách u obchodníkov je rovnako dôležitý aj odmietavý prístup k fajčeniu zo strany rodiny, školy aj širokej verejnosti,“ prízvukuje Tauchmanová.

 
Zodpovedný prístup verejnosti k fajčeniu si iniciatíva Na veku záleží ešte v roku 2020 otestovala aj prostredníctvom volaviek – niekoľko detí dostalo za úlohu poprosiť dospelého fajčiara v uliciach Nitry a Trnavy o cigaretu. Tipneš si, koľko ľudí dalo dieťaťu cigaretu bez zaváhania? Všetci.

Závislosť vzniká už po piatich krabičkách

Podľa úradu verejného zdravotníctva má fajčenie na mladý organizmus, ktorý je ešte stále vo vývoji, závažnejší vplyv ako u dospelých. Znížená imunita, častejšie respiračné ochorenia, väčšia únava, pokles výkonu či bolesti hlavy sú len niektoré zo symptómov, ktoré ťa môžu trápiť, ak začneš s fajčením v mladom veku. Navyše závislosť môže u mladých ľudí vzniknúť už po vyfajčení piatich krabičiek cigariet. 

Podľa tvorcov projektu H3KNISA tínedžeri o negatívnych účinkoch fajčenia vedia, ale berú ich na ľahkú váhu, chýba im motivácia prestať alebo sa cigarete úplne vyhnúť. Mladí ľudia hľadajú vo fajčení úľavu. Ak ťa trápia peniaze, stres zo známok či vzťahy v partii, ísť si zapáliť za roh nie je riešenie.

o projekte H3KNISA

Vieme, že na mladých nefungujú príkazy a zákazy ani výchovné koncerty a prednášky. Čo vieme, že funguje, sú motivujúce témy, inšpiratívne príbehy a výzvy od zaujímavých ľudí, ktorých vnímajú ako prirodzené autority,“ hovorí Peter Guldan, pedagóg zo SOŠ masmediálnych a informačných štúdií v Bratislave, ktorý je zároveň jedným z tvorcov H3KNISA. Prostredníctvom projektu H3KNISA sa iniciatíva Na veku záleží snaží motivovať stredoškolákov, aby „hekli“ svoj život k lepšiemu a bez fajčenia.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa H3KNISA (@h3knisa)

H3KNISA je deň bez vyučovania plný workshopov, kde sú lektormi inšpiratívni mladí ľudia, ku ktorým študenti vzhliadajú a môžu sa pre nich stať aj motivátormi k zdravšiemu a aktívnejšiemu spôsobu života. Workshopy sú v malých skupinách bez pedagógov, aby sa študenti mohli otvorene a bez hanby zapájať. Rozoberajú atraktívne témy, pričom je do nich nenásilne zakomponovaná aj téma fajčenia. Medzi lektorov patria napríklad influenceri Bekim, To je ten náš Matúš, La Florita, Filip Schlosser z Financopédie, Marek Mach z hnutia Mladí proti fašizmu alebo Val a Miška z podcastu Sexuálna výchova.

zisti viac o témach workshopov

„Lektori študentov svojimi príbehmi a témami povzbudili rozmýšľať nad sebou v dobrom a prekonať svoje stresy, obavy či úzkosti inak ako cigaretou. Ukázali im, ako vnímať aj nepríjemné situácie optimistickejšie a nezaháňať stres a obavy fajčením. Študenti si pritom uvedomili, že dnes už nie je cool zapáliť si, ale práve naopak,“ hodnotí prínos H3KNISA Peter Guldan. Už od januára si školy môžu zorganizovať workshopy vo vlastnej réžii, samozrejme, s podporou iniciatívy Na veku záleží. Viac informácií a konkrétny postup sa dozvieš na webe H3KNISA.

Domov
Zdieľať
Diskusia