Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. novembra 2022, 12:30
Čas čítania 4:17
Peter Vnuk

HP, Asus, Lenovo: Testovali sme 3 vymakané notebooky pre náročných

HP, Asus, Lenovo: Testovali sme 3 vymakané notebooky pre náročných
Zdroj: Refresher/Peter Vnuk
TECH
Uložiť Uložené

Možno si myslíš, že procesor je nadriadený profesora a keď ti ktosi povie „použi myš“, začneš zháňať pasce na hlodavce. No napriek neznalosti potrebuješ kvalitný a výkonný prenosný počítač. Vyskúšali sme hneď tri, každý niečím zaujímavý.

Keď kupujeme notebook, asi všetci pozeráme najmä na cenu. Nižšia cena však spravidla v tomto segmente znamená, že má produkt nejaký nedostatok. Či už ide o nekvalitnú konštrukciu, nízky výkon, nesprávne nakonfigurované komponenty, nízku životnosť, zle zvládnuté chladenie, prehrievanie alebo čokoľvek iné, nie každý sa zmieri s takýmito nedostatkami.

Dnes sme sa zamerali na notebooky, ktoré vynikajú dizajnom, výkonom, potenciálom dlhej životnosti či pomerom úžitku a hmotnosti. Nerobia kompromisy a všetky majú najmodernejší Windows 11, numerickú časť klávesnice a kvalitný 15- či viacpalcový displej. Ak si chceš udržiavať prehľad vo svete technológií aj naďalej, predplať si Refresher+. Dá sa to aj za 50 centov a získaš prístup k exkluzívnemu obsahu, ako sú nezaujaté testy a nákupné rady, ktoré nikde inde nedostaneš.

HP Victus 15 – 144 Hz displej a kvalitný zvuk

Konštrukcia je z matných tvrdých plastov a pôsobí elegantne, štýlovo a prepracovane. Pri drsnejšom zaobchádzaní by bola lepšia voľba kov, no toto je model, ktorý si budeš vážiť a nebudeš ním trieskať o rohy budov či pohadzovať ho kade-tade. Patrí k ťažším, svoju vyššiu hmotnosť (2,29 kg) však vyvažuje herným výkonom. Klávesnica má numerickú časť, čo sa ti zíde, ak často zadávaš číselné údaje. Je podsvietená na bielo a iba jednostupňovo, čo niekomu nemusí vyhovovať.

Celkovo nás klávesnica trošku sklamala aj zvláštnym fontom, ktorý pri niektorých znakoch môže zmiasť tých, čo sa pri písaní dívajú na prsty. V testovanej konfigurácii sme skúsili procesor AMD Ryzen 5, 16 GB RAM a grafiku GeForce RTX 3050. Ide o dobrú kombináciu, ktorá postačí na hranie vo vysokých detailoch a rozlíšení Full HD, ktoré je pre displej Victusu 15 natívne.

HP, hp victus, notebookHP, hp victus, notebookTak schválne, či si všimneš, ktorý kláves je zle umiestnený.hp, victus, notebook
Zobraziť galériu
(4)

Jeho obrovská výhoda je 144 Hz frekvencia, ktorú využiješ najmä v dynamických hrách, ale je príjemná na oči aj pri pohybe v akomkoľvek softvéri. Skúsili sme ju na hre Fallout 4. Bežala stabilne na stredných detailoch.

Windows 11 nám robil trošku problémy v spolupráci s herným klientom GOG Galaxy, no celkovo ide o moderný OS, ktorý sa k modelu hodí. Reproduktory Bang & Olufsen hodnotíme pozitívne. Chcelo by to ešte o kvapku hlbšie basy, no v rámci sveta notebookov ide o dobrý zvuk, ktorý si vychutnáš aj bez slúchadiel.

Môžeš počítať s výdržou okolo siedmich hodín pri bežnej práci, no pri hraní hier tak dve až tri hodiny. Nabíjanie je však rýchle, takže sa netreba obávať. Napokon pochválime tepelný manažment. Chladenie je relatívne tiché aj pri vysokej záťaži a notebook sa vôbec neprehrieva a to je vo svete tých herných pomerne vzácny jav.

Plusy: Mínusy:
- 144 Hz plynulý displej
- slušne výkonná herná grafika RTX 3050
- dobrý zvuk B&O
- dostatočne veľké úložisko – 512 GB SSD
- kvalitný tepelný manažment
- hmotnosť nie veľmi na prenášanie
- celoplastové vyhotovenie
Cena: 1 100 €  

Asus Vivobook S15 OLED – špičkový displej a kovové telo

Kovové vyhotovenie displejovej časti dáva modelu S15 od Asusu dobrý základ do trochu tvrdších podmienok. Spodná časť síce pôsobí ako kov, ale ide o tvrdý plast. Zrejme vďaka tomu nie je notebook príliš ťažký, a tak je vhodný aj na každodenné prenášanie. Dominuje mu 120-hertzový OLED 15,6" displej s perfektným obrazom, vyklápateľný až do 180°, a čo je zaujímavé, povrch displeja je lesklý. To ho síce predurčuje na využitie v interiéri, no jeho vysoká svietivosť si poradí aj vonku. Či nejako využiješ rozlíšenie 2K, je trochu otázne, môžeš to skúsiť. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 125039 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či sa ti Vivobook S15 hodí aj na hry.
  • Že nízka hmotnosť býva vykúpená niečím iným.
  • Spoznáš Lenovo Legion 5 Pro – parádny herný noťas.
  • Na fotkách uvidíš, že v tejto cenovej kategórii sa kladie dôraz na dizajn.
  • Že aj vďaka takýmto článkom sa oplatí predplatiť si Refresher+.
Domov
Zdieľať
Diskusia