Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Fondee.
11. novembra 2022, 12:00
Čas čítania 3:18
Sponzorovaný obsah

Môžeš byť čiastočným vlastníkom pesničky od Beyoncé alebo Eda Sheerana. Zisti, ako netradične investovať

ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE INVESTOVANIE
Uložiť Uložené

Máš doma nerozbalenú stavebnicu Lega? Možno ju o pár rokov predáš za poriadny balík.

Stačí si kúpiť fľašu whisky, víno alebo Lego stavebnicu, za niekoľko rokov ich predať a si zahojený. Investovanie môže byť aj takéto jednoduché. Okrem zlatých tehličiek a umeleckých diel, na ktoré nemáš peniaze, existujú aj dostupnejšie možnosti investovania. V spolupráci s Fondee ti predstavíme tie, ktoré môžu byť z rôznych dôvodov zaujímavé a dokonca aj udržateľné. 

investuj s fondee
Investovanie je spojené s rizikom. 

Investičný alkohol nie je len o nakupovaní whisky či vína

Investovanie do hmotných vecí, ktoré môžeš neskôr predať, láka najmä ľudí, ktorým sa nechce podrobne sledovať trh s akciami, prípadne sa v problematike veľmi nevyznajú. Aj investičný alkohol si vyžaduje sledovanie trhu a má svoje podmienky. Nie je to len o tom, že si kúpiš fľašu whisky alebo vína a o desať rokov ich predáš. Jednak potrebuješ vedieť, aký alkohol sa naozaj oplatí kúpiť, a druhá vec je jeho skladovanie. 

vino
Zdroj: Pexels.com/volně k užití

Napríklad pri whisky investičný potenciál ovplyvňuje hneď niekoľko faktorov – značka, či ide o limitovanú výrobu, vývoj ceny na aukciách, história pálenice, kde bola vyrobená, a tiež historické obdobie, ktoré dátum jej výroby ovplyvňovalo. Pri víne zas treba myslieť na to, že potrebuješ certifikát o správnom skladovaní, inak víno stráca trhovú hodnotu. 

Lego je lepšie ako zlaté tehličky 

Štúdia z Vysokej školy ekonomickej v Rusku ukázala, že investície do stavebníc Lega môžu prekonávať hodnotu aj tradičných investičných komodít, ako je zlato, cenné papiere či alternatívne investície. Ukázalo sa, že archívne, už nevyrábané stavebnice, ktoré pochádzali z obdobia rokov 1987 až 2015, prinášajú priemerný výnos najmenej 11 percent. Nestačí ti však kúpiť akúkoľvek stavebnicu Lega, aj tu treba sledovať trh, keďže niektoré stavebnice môžu po čase hodnotu strácať

lego, star wars
Zdroj: Unsplash/Kristine Tumanyan

Investuj do obľúbenej pesničky 

Predstav si, že počuješ pesničku v rádiu a tá pesnička ti zarába peniaze. Teraz totiž môžeš investovať aj do hudobných licencií a byť tak sčasti vlastníkom napríklad pesničky od Beyoncé alebo Eda Sheerana. Ako investor dostávaš malú čiastku z každého prehrávania v éteri, použitia v reklame, vo filme alebo kdekoľvek inde.

Takéto investovanie sa zdá ako perspektívne, pretože ľudia budú počúvať hudbu bez ohľadu na to, či je ekonomika v dobrom alebo zlom stave. Aj vzhľadom na rozmach sociálnych sietí a bežného využitia skladieb vo videách používateľov, je hudba stále dôležitejšia. Treba však brať ohľad na to, že musíš sledovať trh a investovať do hudby, ktorá má potenciál na investíciu. 

Ilustračná foto.
Ilustračná foto. Zdroj: Mohammad Metri, Unsplash

Investície môžu byť udržateľné 

Investovanie do hudby či alkoholu sa zdá lákavé, ale nemusí vždy naplniť tvoje očakávania. Čoraz častejšie totiž vidíme, že firmy aj osobnosti dokážu jedným príspevkom na sociálnej sieti stratiť tisícky zákazníkov preto, lebo napríklad šíria nenávisť voči menšinám alebo nie sú spravodliví k svojim zamestnancom. Patríš k ľuďom, ktorí si pri každom nákupe dávajú záležať na tom, aby investovali peniaze do spoločností, ktoré uznávajú rovnaké hodnoty ako ty? Rovnako môžeš pristupovať aj k investíciám. Vďaka ESG fondom si môžeš byť istý, že investuješ do spoločensky zodpovednej firmy. Čo to ESG je a ako funguje udržateľné investovanie, si môžeš prečítať viac v blogu od Fondee

ESG je systém hodnotenia firiem v oblastiach spoločenskej zodpovednosti a ekologickej udržateľnosti. Na základe týchto hodnotení majú spoločnosti ESG rating, vďaka ktorému vieš, ako pristupuje k podnikaniu. 
fondee, esg
Zdroj: Fondee

Do ESG portfólií môžeš investovať aj cez Fondee. Podľa ich porovnaní s klasickými portfóliami môžu mať investície do ESG vyššie priemerné ročné zhodnotenia či vyšší podiel akcií USA a Japonska. Plusom pri ESG portfóliách môže byť aj to, že nemusíš riešiť dane z dividend.

Z porovnania tiež vyplýva, že vývoj klasického a ESG portfólia sa správa podobne, no zhodnotenie ESG môže byť vyššie. Čiastočne to môže byť spôsobené ESG ratingom. Na riziká majú vplyv aj detaily, ako je riadenie spoločnosti. Ovplyvňujú totiž finančnú výkonnosť celej firmy a môžu spôsobiť vyššie prevádzkové náklady a výdavky, napríklad spojené so súdnymi výkonmi. Pri investovaní do ESG portfólia môžeš toto riziko znížiť. S tým, ktoré portfólio si vybrať, ti už poradia vo Fondee. 

chcem investovať
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Christian Dubovan

Nezabudni svoje investície rozdeliť 

Či už sa rozhodneš investovať do lega, umenia alebo ESG fondov, platí tu jedno pravidlo – neinvestuj všetko to jedného. Ak máš nazvyš tisíc eur, nemusíš ich vložiť do jedinej investície. Jan Hlavsa, CEO a co-founder Fondee, upozorňuje na dôležitý prvok pri investovaní – diverzifikáciu. 

„Investovanie do lega, vína alebo aj do whisky by som hneď neodsudzoval, môžete si tak spestriť vaše investičné portfólio. Vo všeobecnosti však o ide o rizikovejšiu investíciu, rovnako tak, ako je to napríklad aj v prípade krypta. Zároveň ich predaj môže byť náročnejší, je tam značný rozdiel v likvidite, v porovnaní s tradičnými formami investovania. U nás vo Fondee si zakladáme na diverzifikácii, a teda rozložení investície, a rozhodne neodporúčame vsadiť všetko len na jednu kartu,“ vysvetľuje Jan Hlavsa.

Hovorí, že investície je dobré rozdeliť kvôli zníženiu investičného rizika. „Pomáha zaistiť, aby sa vaše investície nekoncentrovali do jedného typu aktíva, povedzme do už spomínaného krypta, lega či vína. Takže ak má jedna akcia alebo odvetvie zlý deň, vaše ostatné investície môžu pomôcť kompenzovať tieto straty. A presne tak fungujú aj naše portfóliá,“ vysvetľuje Jan Hlavsa, CEO a co-founder Fondee. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Fondee.sk (@fondee_sk)

Domov
Zdieľať
Diskusia