Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Kulito.
24. októbra 2022 o 17:00
Čas čítania 3:17
Sponzorovaný obsah

Čo všetko musíte zvážiť pred kúpou auta?

TECH DOPRAVA
Uložiť Uložené

Čo nezanedbať pred kúpou vozidla a na čo si dať pozor?

Kúpa auta patrí k radostným chvíľam každého motoristu. Ešte predtým, ako spokojne nasadnete do svojho nového tátoša, je tu však celý rad povinností, ktoré treba splniť. Či už kupujete nové, alebo ojazdené auto, vždy to znamená veľa vybavovačiek. V článku vám preto prinášame stručný návod, čo nezanedbať pred kúpou vozidla a na čo si dať pozor.

auto,
Zdroj: Pexels/Mike B

Výber vozidla a jeho stav sú na prvom mieste

Modernou alternatívou ku kúpe vozidla je v súčasnosti jeho prenájom. Pokiaľ však túžite po vlastnom aute, pred jeho kúpou musíte zvážiť celý rad vecí. Ako prvé myslite na výber značky a model auta. Tu treba zvážiť najmä účel používania vozidla (auto do práce, auto do mesta…) a svoje osobné a životné potreby (rodinné, nákladné, športové…).

Pre správne rozhodnutie je preto nevyhnutný prieskum. Na analýzu trhu s autami si vyčleňte aspoň pár týždňov. V rámci tejto analýzy porovnávajte informácie z rôznych zdrojov a nespoliehajte sa iba na jeden – pozisťujte si ceny u viacerých predajcov.

Odporúčané
KVÍZ: Považuješ sa za dobrého šoféra? Otestuj sa, či poznáš tieto neznáme dopravné značky KVÍZ: Považuješ sa za dobrého šoféra? Otestuj sa, či poznáš tieto neznáme dopravné značky 9. septembra 2024 o 17:30

Pokiaľ poznáte niekoho, kto sa v autách vyzná, máte polovicu práce za sebou. Spolu sa zamerajte na všetky dôležité technické parametre vozidla, ako napríklad spotreba, bezpečnosť, spoľahlivosť a aký je po ňom dopyt.

V neposlednom rade treba zvážiť aj to, či dáte prednosť benzínovému alebo naftovému motoru, alebo uprednostníte alternatívny zdroj energie (LPG, hybrid, plug-in hybrid, elektromobil). Benzínový motor sa oplatí na jazdu po meste a na kratšie vzdialenosti. Je lacnejší a s menšími nákladmi na údržbu. Naftový motor je ideálny na jazdenie na väčšie vzdialenosti, pretože je úspornejší.

Ešte pred podpísaním kúpnej zmluvy absolvujte s vyhliadnutým autom riadnu predvádzaciu jazdu, pri ktorej si auto budete môcť vyskúšať v rôznych jazdných situáciách.

TIP: Pri kúpe ojazdeného vozidla si v súvislosti s technickým stavom vozidla a parametrami treba dať pozor na viac vecí. Dôležité je skontrolovať najmä VIN číslo, a to pre riziko stočenia kilometrov a overenie si informácie, či vozidlo nebolo v minulosti havarované.

Dobre si preštudujte kúpnu zmluvu

Pri kúpe nového aj ojazdeného vozidla je potrebné dôsledne si prečítať kúpnu zmluvu. Dôležité body sú napríklad podmienky odstúpenia od zmluvy či reklamácie. V

zmluve musia byť takisto uvedené údaje o predávajúcom aj kupujúcom, všetky podrobnosti o vozidle, spôsob platby a pri ojazdených autách aj opísaný technický stav vozidla pri preberaní. Pri nových autách si zase dôkladne preverte záručné podmienky.

Odporúčané
Počet obetí na slovenských cestách sa zvýšil o 9 percent. Toto sú najčastejšie príčiny nehôd Počet obetí na slovenských cestách sa zvýšil o 9 percent. Toto sú najčastejšie príčiny nehôd 14. júna 2024 o 10:00

Ak vám niečo nie je jasné, požiadajte predajcu o objasnenie. Overte si aj to, či všetko, na čom ste sa dohodli ústne, je aj riadne zapísané v zmluve – je to dôležité najmä vtedy, ak si kupujete auto od súkromnej osoby.

Myslite takisto na to, že nové auto je pri odovzdávaní vždy na letných pneumatikách, a to aj v zime. Ak teda kupujete auto v tomto ročnom období, je rozumné dohodnúť sa s predajcom na jeho prezutí. Automobilky niekedy mávajú aj špeciálne zimné akcie, keď za prezutie nového auta nič neplatíte.

V závislosti od predajcu sa môže líšiť aj množstvo pohonných hmôt v nádrži auta. Väčšinou predajcovia zabezpečia v nádrži od 5 do 10 litrov paliva. Niektorí vám však ponúknu aj plnú nádrž ako bezplatný bonus.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/Pixabay

Finančné prostriedky

Dostatok finančných prostriedkov na kúpu vozidla môžete riešiť viacerými spôsobmi. Najbežnejšie sú vlastná hotovosť, lízing alebo pôžička. Samozrejme, najlepšie je použiť vlastnú hotovosť a mať po starostiach, ale dobrým riešením sú aj pôžička a lízing. Dôvod je ten, že pri kúpe staršieho vozidla na lízing niektoré autobazáre ponúkajú zľavy.

Odporúčané
Toto je 5 dôvodov, ktoré ťa prinútia zvážiť kúpu e-kolobežky. Je to lacnejšie, než si možno myslíš Toto je 5 dôvodov, ktoré ťa prinútia zvážiť kúpu e-kolobežky. Je to lacnejšie, než si možno myslíš 19. apríla 2024 o 14:00

Kupovanie nového vozidla za hotovosť v plnej výške je dnes skôr luxusom. Pri nových autách je totiž výhodnejšie, ak si zaplatíte iba akontáciu a po 3 alebo 4 rokoch splácania lízingu sa môžete rozhodnúť pre výmenu auta za nové, vrátenie auta alebo pre dosplácanie celého vozidla.

TIP: Pokiaľ sa rozhodnete pre financovanie kúpy vozidla pôžičkou, najlepším riešením sú pôžičky online. Veľmi rýchlo, jednoducho a komplexne si môžete urobiť porovnanie jednotlivých ponúk a vybrať si pre seba tú najvýhodnejšiu.

PZP a havarijné poistenie

PZP je zákonnou povinnosťou pre každého motorizovaného účastníka cestnej premávky. Tvorí povinnú súčasť každého vozidla s vydaným osvedčením o jeho evidencii. Rýchlym a jednoduchým riešením je porovnať si všetky ponuky PZP jednotlivých poisťovní online. Pokiaľ sa vám zdá havarijné poistenie drahé alebo sa vám už neoplatí, určite stoja za zváženie aj doplnkové pripoistenia k PZP.

Havarijné poistenie nie je zo zákona povinné, ale je dobré myslieť aj naň. Je to najmä z dôvodu, aby bolo vaše vozidlo komplexne chránené. Z PZP sa totiž uhrádzajú škody na

vozidle iba druhému účastníkovi nehody (ak spôsobíte nehodu vy). Škody vzniknuté na vašom vozidle hradíte z vlastného vrecka alebo z havarijného poistenia.

Prihlásenie auta do evidencie vozidiel

Vozidlo do evidencie sa síce prihlasuje na miestne príslušnom dopravnom inšpektoráte až po jeho kúpe, no v súvislosti s tým je dôležité upozorniť na dôležitú skutočnosť. Ak totiž prihlasujete nové vozidlo, ktoré ešte nebolo v evidencii, musíte tak urobiť najneskôr do 30 dní od jeho nadobudnutia.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024 o 12:30

V opačnom prípade vám hrozí, že s vozidlom budete musieť pred jeho prihlásením absolvovať kontrolu originality. Ak to nestihnete do 60 dní, vaše vozidlo sa bude považovať za odcudzené.

Domov
Zdieľať
Diskusia