Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. októbra 2022, 15:30
Čas čítania 4:04
Dominik Vetrák

RECENZIA: Black Adam

FILMY A SERIÁLY BLACK ADAM DC FILMY DC KOMIKSOVKY DWAYNE „THE ROCK“ JOHNSON FILM NA VEČER NOVÉ FILMY NOVÉ FILMY V KINÁCH (KINOPROGRAM)
Uložiť Uložené

Dwayne Johnson tento film pripravoval 15 rokov. Nie je to síce žiadny The Batman, ale ak hľadáš zábavnú komiksovú akciu s netradičným vraždiacim „hrdinom“, budeš spokojný.

Dwayne Johnson sa na rolu Black Adama pripravoval úctyhodných 15 rokov. Prvé recenzie však varovali pred ďalším prepadákom zo sveta DCEU (DC Expanded Universe). Nebolo to prekvapenie, keďže DC má takých filmov na konte dosť a Dwayne Johnson produkuje síce zábavné, no tuctové blockbustery. Nič také sa však nestalo.

Odporúčané
Komentár: Marvel urobil z Hulka zvädnutého Shreka Komentár: Marvel urobil z Hulka zvädnutého Shreka 20. októbra 2022, 9:00

Úvod nás zoznámil s fiktívnou africkou krajinou Khandaq a následne sme sa presunuli do súčasnosti o takmer 5 000 rokov neskôr. Hlavné postavy tu našli démonickú korunu a s ňou aj hrobku Black Adama, ktorý po prebudení zabil všetkých členov gangu Intergang.

Zločinecká skupina je v tomto svete celkom nová, no a viac ťa nemusí zaujímať. Nedozvieme sa absolútne nič o jej štruktúre či členoch. Sú to len bezvýznamní vojaci, ktorých Black Adam vraždí jedného po druhom. 

Komiksové filmy potrebovali niekoho ako Black Adam

Práve to je na Black Adamovi najzaujímavejšie. Svojich nepriateľov roztrhá a zabíja bez mihnutia oka a nezastaví sa pred ničím. Dwaynova verzia postavy je komplexnejšia, než keby bol obyčajným antihrdinom alebo záporákom. Black Adam hrá podľa vlastných pravidiel, ktoré iné komiksovky zatiaľ týmto spôsobom nevytýčili. 

Black Adam |  The Rock | Dwayne Johnson | DC filmy
Zdroj: Warner Bros.

Metaforou jeho charakteru a miesta v komiksovom svete plnom hrdinov môže byť aj replika Adriany (Sarah Shahi), ktorá Adama prebudila. Keď dorazí Justice Society (Hawkman, Dr. Fate, Cyclone a Atom Smasher), začne im vyčítať, prečo chcú Khandaq zbaviť ich hrdinu Black Adama.

Film kritizoval politiku a vojenské hriechy USA

Amerika a jej hrdinovia sa o Khandaq doteraz nezaujímali, a to aj napriek tomu, že ich okupuje militaristická zločinecká organizácia a zabíja tam nevinných ľudí. Okamžite sa to však zmení, keď z toho môže USA niečo vyťažiť, respektíve to zahŕňa ich ciele. Nečakali sme, že v hollywoodskom blockbusteri Dwayna Johnsona za 200 miliónov dolárov uvidíme kritiku invazívnej americkej politiky.

Odporúčané
Nové filmy v apríli: Kiná budú praskať vo švíkoch, keď vyjde každý týždeň nová akčná a sexuálna pecka Nové filmy v apríli: Kiná budú praskať vo švíkoch, keď vyjde každý týždeň nová akčná a sexuálna pecka 4. apríla 2024, 12:30

Postava Adriany to uzatvorí veľmi výstižnou replikou: „Je pre vás ľahké rozhodovať, čo je za hranicou únosnosti, čo je dobré a čo už zlé, keď ste to vy, kto tú hranicu kreslí a posúva podľa vlastnej potreby.“

Black Adam | Dwayne Johnson | DC filmy | The Rock
Zdroj: Warner Bros.

Až na Black Adama a Dr. Fatea ťa postavy neočaria

Zatiaľ čo dávame palec za vyobrazenie americkej vojenskej politiky, palec dole dávame za nedostatočné tvarovanie charakterov postáv. Tím Justice Society je zábavný a jednotliví herci a ich postavy majú medzi sebou dostatočnú chémiu. Vôbec však nemajú čas na to, aby sme ich spoznali. Až na Dr. Fatea v podaní skvelého Pierca Brosnana sú všetci plochí a okrem schopností a ich cieľa nevystihuje ich charakter nič iné. 

Dr. Fate nás zaujal od samotného začiatku, no ani on nemá dostatok priestoru na to, aby sa nám plnohodnotne predstavil. Výsledkom je, že ti veľmi nezáleží na tom, čo sa s Justice Society stane. Absenciu napätia a reálneho nebezpečenstva hroziaceho Black Adamovi cítiť počas celého filmu. Od začiatku do konca je jasné, že Black Adama nič nezastaví.

Tvorcovia zlyhali vo vytvorení podmienok, ktoré by aj takúto extrémne silnú bytosť postavili do nevýhody proti slabším protivníkom. Perfektne to zvládol režisér Zack Snyder v komiksovej snímke Man of Steel, keď boli Supermanove problémy v boji so záporákmi uveriteľné, aj keď boli slabší ako on. 

Fanúšikovia Man of Steel si užijú skvelé akčné scény

Našťastie počas efektných akčných sekvencií na to ani nepomyslíš. Black Adam má podobnú silu a rýchlosť ako Superman. Tvorcovia sa dokonca inšpirovali vizuálom a fungovaním bitiek v Man of Steel.

Odporúčané
Nové kinofilmy v marci: Toto je 7 filmov, na ktoré sa tešíme najviac Nové kinofilmy v marci: Toto je 7 filmov, na ktoré sa tešíme najviac 28. februára 2024, 10:00

Namiesto plynulých pohybov Black Adama tak niekedy vidíš na plátne len mihajúcu sa postavu, ktorá sa premiestňuje extrémne rýchlo a necháva za sebou spúšť. Vždy je to však prehľadné a bez problémov vieš rozoznať postavy v scéne. Obzvlášť podarená bola bitka Hawkmana s Adamom v stiesnených priestoroch bytu.

Black Adam | Dwayne Johnson | DC filmy | The Rock
Zdroj: Warner Bros.

Už tradične nevyšlo finále s ďalším katastrofálne nezáživným záporákom z DCEU, ktorého jedinou motiváciou je vládnuť. Navyše vyzerá ako záporák z hier Tekken či Mortal Kombat, ktorého ovládnu démoni. 

Film má značný problém s kvalitnou charakterizáciou postáv, keď aj Atom Smasher a Cyclone sú v podstate kopírkami Ant-Mana a Storm z Marvelu. S porovnaniami Dr. Strangea a Dr. Fatea však nesúhlasíme, keďže Fate bol oveľa serióznejší a pôsobil osudovejšie. Samotný Black Adam nás bavil pre jeho brutálnu mentalitu, ktorá do komiksových filmov prináša potrebný svieži závan originality.

Chvályhodné je, že tvorcovia sa s jeho postavou snažili o akýsi presah, respektíve viacvrstevné charakterové črty a motivácie. Po odhalení dejového zvratu (ak poznáš Dwaynovu hlavu na míle ďaleko ako my, neprekvapí ťa) majú aj niektoré jeho scény retrospektívne väčšiu váhu a zmysel, čo je síce drobnosť, ale veľmi sympatická. Bohužiaľ, Dwayne Johnson nedokáže predať dramatické momenty.

Odporúčané
Duna 2 či Vojna policajtov. Vo februári vyjde rekordne veľa skvelých kinonoviniek ako pred pandémiou covidu-19 Duna 2 či Vojna policajtov. Vo februári vyjde rekordne veľa skvelých kinonoviniek ako pred pandémiou covidu-19 31. januára 2024, 12:30

Stále tak nevieme, či hrať nedokáže alebo nechce, ale v Black Adamovi sa rozhodne mohol posnažiť viac. Čakať však po 20 rokoch „The Rocka“ v Hollywoode niečo iné ako zábavný a akčný blockbuster je dosť naivné. 

Black Adam je dobrý a zábavný komiksový film 

Black Adam je dobrá komiksovka, pri ktorej už klasicky nemôžeš príliš veľa rozmýšľať. V tomto žánri to divákovi spôsobuje bolesti hlavy a neodvrátiteľný rozpad celej logiky vo filme. Občas za to mohol aj režisér Jaume Collet-Serra. Niekto schopnejší by napríklad nakrútil sekvencie s chlapcom Amonom menej otravne. Keď totiž prekabáti a porazí dieťa na skejtborde elitných vojakov, pôsobí to nechcene parodicky.

Black Adam | Dwayne Johnson | DC filmy | The Rock
Zdroj: Warner Bros.

Rovnako by lepší režisér nestaval tak veľmi na spomaľovacie zábery. Možno sa Collet-Serra chcel vizuálom čo najviac priblížiť k Man of Steel, no spomaľovačky to automaticky nezaručia. Prvé dve ešte celkom ušli, no ukázať nám každú akčnú scénu postavy Cyclone v spomaľovacom zábere už bolo cez čiaru. 

Sami sme prekvapení z toho, ako veľmi nás Black Adam bavil. Nemali by sme problém dať mu 6/10 či menej, ale pravdou je, že sme si tento akčný blockbuster užili aj napriek jeho očividným nedostatkom. Je len na tebe, či chceš vidieť v kine kvalitne napísaný a zahraný film alebo akčnú jednohubku s poriadne naštvaným „antihrdinom“. S prižmúrením očí hádam celej redakcie mu tak vieme udeliť sedem bodov z desiatich. 

Odporúčané
Johnny Depp ako Daredevil a Megan Fox ako Catwoman. Takto by vyzerali hollywoodske hviezdy v komiksových filmoch podľa AI Johnny Depp ako Daredevil a Megan Fox ako Catwoman. Takto by vyzerali hollywoodske hviezdy v komiksových filmoch podľa AI 24. januára 2024, 9:30

Dopomáha tomu aj dobrá hudba dopĺňajúca dynamickú akciu, kvalitné počítačové triky či prekvapivo funkčný humor. Tvorcovia ním zbytočne netlačia na pílu a umiestňujú ho len tam, kde sa hodí. Fanúšikov komiksov zase potešia veľmi vkusné odkazy na slávne scény z tohto žánru.

P. S. Režisér Jaume Collet-Serra nakrútil podarenú poklonu slávnemu režisérovi westernov Sergiovi Leonemu.

P. S. 2 Počkaj si na potitulkovú scénu. Stojí za to.

Domov
Zdieľať
Diskusia