Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce so spoločnosťou TV Markíza.
18. októbra 2022, 12:00
Čas čítania 2:26

Vzťahy s veľkým vekovým rozdielom: Odborníčka vysvetľuje, či je vek vo vzťahu dôležitý

FILMY A SERIÁLY PÁN PROFESOR
Uložiť Uložené

16-ročná Diana v seriáli Pán profesor randí s omnoho starším Braňom. Sú podobné vzťahy odsúdené na neúspech?

Hovorí sa, že láska je slepá, čoho môže byť dôkazom aj aktuálna epizóda seriálu Pán profesor. Venuje sa totiž vzťahu 16-ročnej Diany a staršieho muža Braňa, ktorý je bývalým spolužiakom Klaudie.

Veľký vekový rozdiel neujde Samovi a Klaudii a spočiatku sa snažia Dianu presvedčiť, že to nie je úplne správne. Diana je však natoľko vo vzťahu šťastná, až ju okolie upodozrieva z toho, že možno berie drogy. Srší energiou, zlepšila si známky a zapája sa do rôznych aktivít, ona je však len zamilovaná. 

pán profesor seriál
Zdroj: TV Markíza

S jej vzťahom nesúhlasia rodičia, ktorí jej ho vyslovene zakazujú. Potom ako Samo a Klaudia zistia, že to Diana aj Braňo myslia aj napriek vekovému rozdielu vážne, snažia sa situáciu upokojiť. Ako to nakoniec celé dopadne, si budeš môcť pozrieť už dnes o 20.30 na Markíze alebo v predstihu na VOYO.

Majú vzťahy s veľkým vekovým rozdielom zmysel?

Podobné vzťahy, ako môžeme vidieť v aktuálne epizóde Pána profesora, sú často skúšané svojím okolím. Páru býva vyčítané, že spolu nie sú z naozajstnej lásky, ale skôr z vypočítavosti. Ľudia navôkol nechcú veriť tomu, že môže aj napriek 20-ročnému rozdielu medzi partnermi existovať puto. Zisťovali sme preto u psychologičky Petry Arslan Šinkovej, ako môže vekový rozdiel vzťah ovplyvniť a prečo bývajú vzťahy s väčším vekovým rozdielom medzi partnermi často odsudzované

pán profesor seriál
Zdroj: TV Markíza

Podľa psychologičky sa odborníci zhodujú v názore, že ak je vo vzťahu päť- až desaťročný vekový rozdiel, je pravdepodobné, že ich bude viac spájať ako rozdeľovať. „Stále je však dôležité vnímať vek skôr ako číslo a posudzovať očakávania od vzťahu aj zrelosť a osobnostné črty partnera,“ dodáva.

Vekový rozdiel nemusí byť pre vzťah dôležitý

V dnešnej epizóde Pána profesora sa rieši vzťah medzi Dianou a o 20 rokov starším Braňom. Zaujímalo nás, či môže vekový rozdiel ovplyvňovať kvalitu podobných vzťahov. Petra Arslan Šinková zdôrazňuje, že ak sú obaja vo vzťahu šťastní, vek nezohráva dôležitú úlohu.

Vysvetľuje, že starší partner má za sebou nejakú minulosť, môže mať už deti z predošlého vzťahu. Jeho nový vzťah tak ovplyvňujú predchádzajúce skúsenosti. „Často starší partner má tendenciu toho druhého skôr viesť ako nasledovať, máva často vyššie nároky, možno sa neprispôsobí novým okolnostiam tak rýchlo alebo ho nenadchnú nové výzvy a dobrodružstvá, ale nemusí to platiť tak vždy. Na druhej strane starší partner často už vie, čo chce a čo nechce, má stabilnú prácu a zázemie, čo ho robí vyrovnanejším, nenechá sa vykoľajiť malými konfliktmi vo vzťahu, tým poskytne partnerovi mnohokrát aj väčšiu istotu, bezpečie a oporu,“ objasňuje. 

pán profesor seriál
Zdroj: TV Markíza

Zároveň dodáva, že dôležitú rolu hrajú očakávania, ktoré od vzťahu máme, a je len na nás, aké kompromisy sme ochotní urobiť. Napríklad, či sa vieme vyrovnať s partnerovou minulosťou. „Je to o tom, čo vo vzťahu a v partnerovi hľadáme, čo nás napĺňa a robí šťastnými.“

Prečo sú podobné vzťahy odsudzované?

Podobné páry si často rozumejú a sú vo vzťahoch šťastní, no ich okolie im to sťažuje. Spoločnosť sa zvykne pozerať na vzťahy s veľkým vekovým rozdielom cez prsty. Prečo to tak je? Odborníčka vysvetľuje, že všetko, čo má tendenciu vymykať sa zo stereotypu alebo zaužívaným zvykom, máme tendenciu posudzovať negatívne alebo to odsudzovať.

„Je za tým obava z nepoznaného, predstavy, ktoré nemusia vôbec zodpovedať realite, možno naše negatívne skúsenosti, ale aj strach o svojich blízkych, že sa sklamú alebo nebudú šťastní a pod. Ľudia majú predsudky a nevedia a niekedy ani nechcú pochopiť tých druhých,“ hovorí psychologička. 

Zároveň dodáva, že nemáme právo odsudzovať iných len preto, lebo sa vymykajú našim predstavám o partnerskom vzťahu. „Neposudzujme a neodsudzujme druhých, čo nevyhovuje nám, môže vyhovovať práve tým druhým a robiť ich v živote šťastným a naopak. Možno práve pohľady a názory okolia sú pre partnerov, medzi ktorými je výrazný vekový rozdiel, ich prvou výzvou a previerkou ich partnerského vzťahu.“

pán profesor seriál
Seriálová Diana so svojimi rodičmi. Zdroj: TV Markíza
Domov
Zdieľať
Diskusia