Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. októbra 2022, 11:07
Čas čítania 2:31
Adam Novosad

Čo je Tepláreň? Oáza pre LGBTI komunitu v Bratislave, kde sa (nielen) queer ľudia vždy cítili bezpečne a komfortne

ZAUJÍMAVOSTI GASTRO BRATISLAVA LGBT+ SPRÁVY Z DOMOVA VRAŽDA PRED TEPLÁRŇOU
Uložiť Uložené

Tepláreň je kaviareň aj bar a predstavuje priestor pre sexuálne menšiny.

„Tvoja teplá oáza, kde môžeš byť sám sebou a stretneš veľa nových skvelých ľudí. Príď do Teplárne viesť veselé rozhovory so svojimi priateľmi a priateľkami či možnými láskami,“ píše o sebe podnik Tepláreň na svojej webovej stránke.

Odporúčané
AKTUÁLNE: Strelec z Bratislavy je mŕtvy, polícia ho vypátrala AKTUÁLNE: Strelec z Bratislavy je mŕtvy, polícia ho vypátrala 13. októbra 2022, 8:03

Tepláreň je pritom naozaj oázou, ktorú navštevujú ľudia z LGBTI komunity, pretože sa v nej cítia komfortne, uvoľnene a akceptovane.

Až do 12. októbra bola Tepláreň miesto, ktoré bolo symbolom otvorenosti spoločnosti v Bratislave, no všetko zmenila streľba, ktorá sa odohrala v stredu večer. Ani tá však súdržnosť slovenskej queer komunity podľa jej členov nezlomí.

Oslava rozmanitosti pred podnikom Tepláreň v Bratislave.
Oslava rozmanitosti pred podnikom Tepláreň v Bratislave. Zdroj: Facebook/Tepláreň

Tepláreň vznikla náhodou

Za obľúbenou kaviarňou na Zámockej ulici stojí Roman Samotný, ktorý ju založil už v roku 2015. Roman je LGBTI aktivista, ktorý párty pre queer komunity organizoval už predtým, ako vôbec koncept kaviarne vznikol, a sám v našom rozhovore z roku 2018 skonštatoval, že Tepláreň vznikla náhodou.

„Celé to vzniklo náhodou, dlhé roky som pracoval v médiách a popritom som robil pre iniciatívu Inakosť. Množstvo projektov okolo iniciatívy stále narastalo. V rámci projektu o LGBTI histórii sme spravili prvú párty Tepláreň v KC Dunaj, na ktorú prišlo vyše 500 ľudí, to nikto nečakal,“ vysvetľoval Roman v rozhovore.

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

Veľký záujem o queer párty ho nakopla k tomu, aby tieto večierky organizoval aj naďalej. „Zistil som, že dopyt po takýchto akciách tu je,“ povedal so slovami, že z hobby sa následne stala práca na plný úväzok. 

O popularite kaviarne svedčia aj hodnotenia Teplárne v recenziách vyhľadávača Google. Zo 61 recenzií si Tepláreň vyslúžila priemerné hodnotenie 4,7 hviezdičky z piatich, ľudia kladne hodnotia prevažne atmosféru v bare, rovnako ako veľmi priateľskú obsluhu. „O tomto podniku som počul veľa dobrých vecí, ale moje očakávania boli, úprimne, prekonané,“ napísal jeden z hodnotiacich. 

tepláreň | Bratislava | Streľba v Bratislave
Zdroj: Facebook/Tepláreň

Kaviareň, čitáreň, kabaret aj lesbická akcia

Tepláreň nebola diskotékou ani nočným klubom. Pri pohľade na fotografie zvnútra podniku je jasné, že kaviareň nedisponuje rozsiahlymi priestormi, a tak vnútri takmer vždy panovala útulná komunitná atmosféra. Ľudia z LGBTI komunity, ktorí Tepláreň pravidelne navštevovali, sa zvyčajne navzájom poznali a radi spolu trávili čas.

V kaviarni si návštevníci môžu vychutnať miešané drinky, ale aj klasické nápoje ako víno či pivo. Tepláreň organizuje literárny klub TepláČitáreň, lesbickú akciu Eva, kabarety či párty Queer Beer, na ktorej hrá DJ a ľudia si môžu zatancovať. V minulosti sa v kaviarni napríklad konali aj cestopisné večery Teplo na cestách o zážitkoch zo sveta.


Aj keď je Tepláreň pre LGBTI komunitu bezpečným miestom, kde sa nemusia báť o svoju akceptáciu, majiteľ Roman Samotný v roku 2018 poznamenal, že stále sa nájde množstvo ľudí, ktorí pri prvej návšteve kaviarne váhali, lebo sa možno trochu hanbili.

Odporúčané
Mladá barmanka Kristína: Je to alchýmia, sme ako psychológovia. Jeden zákazník raz nechal obrovský tringelt (Rozhovor) Mladá barmanka Kristína: Je to alchýmia, sme ako psychológovia. Jeden zákazník raz nechal obrovský tringelt (Rozhovor) 12. apríla 2024, 12:30

„Aj do Teplárne som videl vchádzať ľudí, čo sa ostýchali. Veľa z nich prešlo okolo aj tri-, štyrikrát, kým sa rozhodli vojsť dnu. Stále existuje veľa predsudkov,“ konštatoval majiteľ kaviarne Roman pred štyrmi rokmi v našom rozhovore.

tepláreň | Bratislava | Streľba v Bratislave
Zdroj: Facebook/Tepláreň

Takýchto miest mala Bratislava viacero už v minulosti

Napriek tomu, že akceptácia queer ľudí v slovenskej spoločnosti dlhodobo pokrivkáva, majiteľ Teplárne Roman Samotný nám v rozhovore v roku 2018 vysvetlil, že podniky pre LGBTI komunitu na Slovensku existovali už pred niekoľkými desaťročiami, aj keď o sebe otvorene nerozprávali.

„Určite, takéto podniky boli vždy, len neboli oficiálne. Už na začiatku 20. storočia bola napríklad kaviareň v Carltone známa v rámci komunity ako miesto, kde sa stretáva homosexuálna klientela,“ vysvetľoval Samotný. 

Známou adresou pre LGBTI komunitu je na Slovensku gay klub Apollon v centre Bratislavy. „Pravdou je, že scéna v Bratislave bývala väčšia. Hlavne v časoch, keď neexistoval internet a ľudia sa nezoznamovali cez všelijaké aplikácie. Aby sa s niekým stretli, museli ísť von,“ konštatoval.

Gay kluby či queer podniky v Bratislave podľa neho trpia blízkosťou Viedne, kam chodí množstvo členov slovenskej LGBTI komunity, pretože si v Rakúsku môžu byť istí svojou anonymitou. „Nemusia sa báť, že stretnú kolegu z práce či susedu, a môžu byť samými sebou,“ komentoval majiteľ Teplárne.

Domov
Zdieľať
Diskusia