Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Orange. 
12. októbra 2022, 13:30
Čas čítania 1:28
Sponzorovaný obsah

Recyklácia starých mobilov prispieva k zníženiu ťažby vzácnych kovov

Recyklácia starých mobilov prispieva k zníženiu ťažby vzácnych kovov
Zdroj: Unsplash/Benny Liu
TECH EKOLÓGIA MOBILNÍ OPERÁTORI MOBILY ORANGE
Uložiť Uložené

V každom telefóne sú vzácne materiály, ktoré sa dajú opätovne použiť.

Nezáleží na tom, či je tvoj mobil starší alebo novinka na trhu, vždy obsahuje množstvo opätovne využiteľných materiálov vrátane vzácnych kovov ako zlato, lítium či kobalt. Tieto nerastné suroviny netreba vždy ťažiť z prírody, vďaka recyklácii sa dajú „vyťažiť“ aj z nepoužívaných telefónov. Tento spôsob ušetrí nielen zásah do prírody, ale aj hektolitre vody a ropy. 

Opätovné využitie materiálov je jeden z cieľov projektu Recyklohry spoločnosti ASEKOL SK. Vo vzdelávaní na školách nezostávajú len pri teórii, ale aktívne zapájajú žiakov do zberu starých telefónov. Na najúspešnejších školách počas minuloročných Recyklohier dokázali vyzbierať viac ako štyri mobily na dieťa. Populárny projekt spoločnosti ASEKOL SK, ktorého partnerom je aj náš najväčší mobilný operátor Orange, sa vracia aj tento rok.

zisti viac

Viac ako 20-tisíc telefónov

Mnohé školy a ich žiaci ukázali, že majú o recykláciu záujem. Počas minuloročných Recyklohier sa podarilo 258 zúčastneným školám vyzbierať až 26 642 telefónov. Najaktívnejším školám poskytol Orange, ako partner programu Recyklohry, finančné granty na realizáciu ich zelených projektov. Práve v Čataji sa im vďaka tomu podarilo zrealizovať bylinkovú špirálu a hmatový chodník v školskom areáli. Špirála má oboznámiť deti s najznámejšími druhmi byliniek, pričom vypestované rastlinky použijú aj v školskej jedálni pri príprave nátierok či limonád.

orange
Zdroj: Orange

Hmatový chodník v tvare cestičky má zase podporiť chôdzu naboso s cieľom lepšieho vnímania prírodných materiálov, akými sú piesok, kamene, štrk, mach či tráva. „Výzva zbierať staré mobily nás veľmi zaujala. Vyzbierali sme v priemere viac ako štyri mobily na každé dieťa. V domácnosti tvorili odpad, a takto dostali druhú šancu na spracovanie. My sme si zároveň vďaka nim skrášlili školský dvor a zrealizovali zaujímavý projekt, ktorý slúži všetkým deťom,“ povedala koordinátorka pre environmentálnu výchovu Katarína Družbacká zo ZŠ v Čataji.

orange
Zdroj: Orange

Nový ročník, nové výzvy

Žiaci aj tento rok môžu ukázať, koľko drobného elektroodpadu, batérií a starých mobilov dokážu vyzbierať. Školy, ktoré sa do programu zapoja, pomôžu nielen ochrane životného prostredia. Tie najaktívnejšie môžu dostať finančný dar v hodnote 1000 € na ďalšie zelené projekty ochrany alebo obnovy životného prostredia vo svojom okolí či na zveľadenie verejných priestorov školy, mesta alebo obce. Okrem toho môže škola získať 50 tabletov a odmeny pre usilovných učiteľov

Súťaž trvá od 6. septembra do 2. novembra 2022. Všetky informácie, ako aj podmienky nájdeš na webe Recyklohier
Domov
Zdieľať
Diskusia