Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Jägermeister.
10. októbra 2022, 10:30
Čas čítania 3:08
Sponzorovaný obsah

KVÍZ: V uliciach sme našli sekáčových kráľov aj štýlových minimalistov. Dokážeš uhádnuť, koľko stáli ich outfity?

MÓDA MÓDA MÓDA REFRESHER OUTFITY
Uložiť Uložené

Z nášho outfit checku sme vytvorili kvíz, v ktorom budeš odpoveď na otázku „Koľko to stálo?“ hľadať medzi možnosťami sám.

„Čo máš na sebe a koľko to stálo?“ To je otázka, s ktorou Refresher pravidelne vyráža do slovenských ulíc. Aj keď outfit check poznáš ako videoformát, dnes uvidíš štýlové outfity aj odpovede na známu otázku v novej podobe. Vymysleli sme ju s Jägermeistrom, ktorý je na jednej vlne s mladými ľuďmi a fandí ich kultúre, štýlu aj nápaditým outfitom.

Cieľom bolo, aby sa do nášho outfit checku mohol zapojiť každý. Preto sme z neho vytvorili kvíz, v ktorom budeš odpoveď na otázku „Koľko to stálo?“ hľadať medzi možnosťami ty sám. A máš sa na čo tešiť. V uliciach sme totiž opäť natrafili na niekoľkých štýlových minimalistov, sekáčových kráľov aj ľudí, ktorí si oblečenie vytvorili sami alebo zdedili cenné kúsky po starých rodičoch. 

outfit, móda
Zdroj: Dorota Jedináková/Refresher

Kde nakupujú mladí Slováci a koľko na to míňajú?

Stretli sme napríklad párik, ktorý nakupuje oblečenie výhradne z druhej ruky, študenta dizajnu s taškou, ktorú vytvorili Rómky z východného Slovenska, aj zakladateľa módnej značky. V tomto článku uvidíš 8 outfitov. Ale aby si to pri hádaní nemal až také ťažké, najprv ti polovicu z nich predstavíme aj s výslednou sumou, ktorú za outfit zaplatili ich majitelia. Pri druhej polovici už budeš hádať ty. Okrem toho, čo majú mladí ľudia na sebe a koľko ich to stálo, sme zisťovali aj to, kde nakupujú, ako často nakupujú a koľko na to míňajú. Pozri sa, čo nám prezradili.

Uvidíš, že skvelý outfit ťa nemusí stáť polovicu výplaty. Ak nebudeš vedieť čo na seba v piatok večer alebo na nočnú Jägermeister párty, inšpiruj sa zaujímavými kombináciami, ktoré sme našli v uliciach Bratislavy. 

Martin, 22

Dvadsaťdvaročný študent dizajnu Martin nám vysvetlil, že jeho záľubou sú sekáčové nákupy. Priblížil, že najradšej má Textile House, Humanu, Vintage Shop či sekáč v Piešťanoch. Chodí sa do nich pozrieť každý, prípadne každý druhý deň a s nákupom z nich odchádza približne raz za týždeň. Mesačne takými nákupmi minie približne 30 eur. 

móda, outfit
Zdroj: Dorota Jedináková/Refresher


V Martinovom outfite nás zaujala bunda General Research x Uniqlo, ktorú kúpil v Textile House za 17 eur, avšak jej pôvodná cena je omnoho vyššia. Bola to teda dobrá kúpa, ktorá je dôkazom toho, že v sekáčoch sa často skrývajú skutočné poklady.

Pútavejší príbeh nám však Martin porozprával o svojej taške z konopnej látky. Keďže študuje dizajn, spolu so spolužiakmi dostal za úlohu navrhnúť nejaké kúsky oblečenia, na ktoré by mohli rómske ženy z východného Slovenska aplikovať svoj špecifický spôsob vyšívania. Vankúšiky, ktoré vyšívali predtým, sa totiž až tak dobre nepredávali, a tak sa študenti snažili zatraktívniť ich tvorbu, aby si mohli svojou prácou lepšie zarobiť.

móda, outfitmóda, outfitmóda, outfitmóda, outfit
Zobraziť galériu
(6)
Martinov outfit

● čiapka zo sekáča – 2 €
● bunda General Research x Uniqlo z Textile Housu – 17 €
● nohavice – workwearová švédska značka zo sekáča – 3 €
● tričko od mamy – 0 €
● tenisky Salomon XA PRO – 175 €
● taška – 0 €
● zlaté retiazky – darčeky – 0 €

SPOLU: 197 €

Ema, 21

Dvadsaťjedenročná Ema najradšej nosí oblečenie značiek Zara, Stradivarius alebo H&M. Mesačne minie zhruba 100 eur. „Do obchodov chodím veľmi často. Avšak aj keď si oblečenie pozerám každý týždeň, nie vždy si niečo kúpim. Väčšinou tak dvakrát za mesiac.“ prezradila Ema.

móda, outfit
Zdroj: Dorota Jedináková/Refresher
Emin outfit 

● kabát H&M – 50 €
● kabelka Coccinelle – 220 €
● topánky H&M – 25 €
● pančušky New Yorker – 5 €
● sukňa Stradivarius – 15 €
● sveter H&M – 30 € 
● pozlátené prstene z Paríža – 120 €
● zlaté náušnice z Turecka – 80 €
● náhrdelník – darček od starej mamy – 0 €

SPOLU: 545 €
móda, outfitmóda, outfitmóda, outfitmóda, outfit
Zobraziť galériu
(4)

Filip, 23

Filip je dvadsaťtriročný spoluzakladateľ módnej značky Gangsta Punk, ktorého sme spomínali v úvode článku. Nakupuje na internete a v secondhandoch. „Humana v Nitre je môj najobľúbenejší,“ vyhlásil. Keďže si tvorí vlastné oblečenie, na nakupovanie podľa jeho slov nemíňa veľa. Zvyčajne okolo 50 až 100 eur za mesiac.  

móda, outfit
Zdroj: Dorota Jedináková/Refresher

Na Filipovom outfite nás zaujali všetky originálne custom kúsky. Či už to boli nohavice a bunda, na ktoré doplnil farby a print, alebo tričko jeho vlastnej značky, ktoré nám predstavil ako „tričkošeľu“. Ak ťa zaujali napríklad jeho prstene, môžeš ich získať úplne jednoducho. Dávajú ich totiž ako darček k nákupu kúskov od Gangsta Punk. 

Filipov outfit

● tričkošeľa – vlastná značka Gangsta Punk – 0 €
● bunda – od frajerky, ktorá ju farebne upravila – 0 € 
● nohavice Levi's zo sekáča – na workshope značky doplnili print – 8 €
● topánky Dr. Martens – 150 €
● opasok z čínskeho obchodu – 5 €
● okuliare požičané od kamošky – 0 €
● prstene Gangsta Punk – dávajú zadarmo ku každému zakúpenému kúsku – 0 €

SPOLU: 163 €

 

móda, outfitmóda, outfitmóda, outfitmóda, outfit
Zobraziť galériu
(4)

Sofia, 21

Sofia je milovníčka sekáčov. Rada chodí do tých nitrianskych, a to napríklad do Humany alebo do sekáča Žanny. Ak tam však nenájde to, čo potrebuje, zavíta aj do Zary či H&M. Mesačne minie 50 eur a aj keď chodí do sekáčov popozerať nový tovar každý druhý týždeň, nie vždy tam nájde niečo, čo sa jej páči.

móda, outfit
Zdroj: Dorota Jedináková/Refresher
Sofiin outfit 

● tenisky Nike Blazer – 90 €
● nohavice second hand Humana – 2,5 €
● sako second hand Žanny – 6 €
● tričko od kamarátky – 0 €
● taška od kamarátky – 0 €
● prstene Reserved – 8 €
● náušnice HM – 10 €

SPOLU: 116,5 €
móda, outfitmóda, outfitmóda, outfitmóda, outfit
Zobraziť galériu
(18)
Kvíz
KVÍZ: V uliciach sme našli sekáčových kráľov aj štýlových minimalistov. Dokážeš uhádnuť, koľko stáli ich outfity?
Kristínin outfit stál:
Zdroj: Dorota Jedináková/Refresher
14
Kristínin outfit stál:
87 €
109,5 €
235 €
270 €
Vysvetlenie
Devätnásťročná Kristína obehne za týždeň takmer všetky známe bratislavské sekáče v centre mesta, v ktorých neminie viac ako 50 eur za mesiac. Koženú bundu kúpila vo Vintage Shope za 20 eur. Košeľu, ktorá ju vyšla 2 eurá, a šaty, ktoré stáli 1 euro, má taktiež zo sekáča. Okuliare kúpila cez aplikáciu Vinted za 12 eur, taška bola darček od mamy a za topánky Dr. Martens zaplatila 200 eur. Jej outfit teda stál 235 eur.
Tomášov outfit stál:
Zdroj: Dorota Jedináková/Refresher
24
Tomášov outfit stál:
61 €
112,5 €
164,5 €
203 €
Vysvetlenie
Tomáš má devätnásť rokov a takmer všetko nakupuje z druhej ruky. Záleží mu na tom, aby zbytočne nenakupoval nové oblečenie, a tak každý kúsok, ktorý potrebuje, skúša hľadať v sekáčoch, bazároch alebo cez aplikáciu Vinted. Mesačne minie 10 alebo maximálne 20 eur a nakupuje len vtedy, keď mu niečo v šatníku skutočne chýba. Za sveter nechal vo Vintage Shope 10 eur, nohavice kúpil v sekáči za 2,5 a na tenisky, konkrétne Air Jordan 1 Low, ktoré má tiež z druhej ruky, minul 100 eur. Tašku mu vyrobila frajerka Kristína z predchádzajúcej otázky, a tak jeho outfit dokopy stál 112,5.
Veronikin outfit stál:
Zdroj: Dorota Jedináková/Refresher
34
Veronikin outfit stál:
88 €
106 €
228 €
352 €
Vysvetlenie
Veronika má 21 a najčastejšie nakupuje v H&M, Bershke, Pull&Bear, Zare alebo v sekáčoch. Na oblečenie minie približne 50 eur mesačne. Niečo na seba si kúpi každý mesiac. „Niekedy viac, niekedy menej,“ vysvetlila nám s úsmevom. Sako má zo sekáča za 3 eurá, top zo Zary za 15 eur, nohavice z Bershky za 30 eur a topánky z Deichmannu za 15 eur. Nespomína si odkiaľ má kabelku ani okuliare, vie však, že kabelka stála približne 15 eur a okuliare 10. Na jej outfite je však najšpeciálnejší prsteň, pretože je to zlatá obrúčka po dedkovi, ktorá pre ňu má nevyčísliteľnú hodnotu. Celý jej outfit stál 88 eur. Ak odvážne kombinácie nie sú tvoja šálka kávy, outfit, ako má Veronika, bude ideálnou voľbou večer do mesta alebo na nočnú Jägermeister párty.
Rišov outfit stál:
Zdroj: Dorota Jedináková/Refresher
44
Rišov outfit stál:
31 €
94 €
185 €
289 €
Vysvetlenie
Dvadsaťštyriročný Rišo najčastejšie nakupuje od kamošov alebo v pražskom skateshope Darkslide. Na oblečenie míňa od 150 do 200 eur mesačne, avšak nakupuje prevažne vtedy, keď niekto vytvorí niečo zaujímavé a chce ho podporiť. Bunda, ktorú má na sebe, je od značky Balmain. Rišo ju však našiel v sekáči za 20 eur. Tričko Hot Box je od kamošov, takže ho získal zadarmo, čiapka Ed Hardy ho v záložni vyšla 200 českých korún, čiže zhruba 8 eur, rifle kúpil v sekáči za 3 eurá a topánky od dnes už neexistujúcej skejtovej značky IPath dostal ako darček. Na svoj outfit teda minul iba 31 eur.
Vyhodnotiť kvíz
Domov
Zdieľať
Diskusia