Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
16. septembra 2022, 11:30
Čas čítania 2:18
Dominik Vetrák

5 najlepších seriálov, ktoré nikdy nevyhrali ocenenie Emmy

FILMY A SERIÁLY EMMY
Uložiť Uložené

Oceňovanie najlepších seriálov cenami Emmy je každoročne pod kritikou širokej verejnosti aj recenzentov.

74. ročník udeľovania cien Emmy je za nami a ako každý rok, aj tentoraz viacero ocenení minimálne prekvapilo. Nie vždy môžu vyhrať všetci, a „na ocot“ opäť ostalo hneď niekoľko filmov a seriálov či hercov, ktorí si podľa nás zaslúžia viac uznania.

Aj preto sme sa rozhodli pozrieť na 5 najlepších seriálov, ktoré nikdy nevyhrali Emmy. Ak sa o seriáloch a ich deji chceš dozvedieť viac, klikaj na modré odkazy v ich názvoch. Rátame však s tým, že seriáloví nadšenci ich budú všetky poznať.

Odporúčané
The Crown: Čo sa skutočne stalo a čo si tvorcovia vymysleli? Porovnávame seriál s realitou The Crown: Čo sa skutočne stalo a čo si tvorcovia vymysleli? Porovnávame seriál s realitou 15. septembra 2022, 16:30

BoJack Horseman (Netflix, 6 sérií, 3 nominácie)

Jeden z najlepších seriálov histórie diváci, bohužiaľ, nedocenili. Nemal ani takú obrovskú sledovanosť, a tak ho Netflix ukončil skôr, ako to plánovali tvorcovia. Bol to však poriadne silný koniec. 

Je ironické, že seriál o zvieratách s ľudským správaním a vlastnosťami pôsobí z hľadiska charakterov postáv autentickejšie než vysokoprofilové televízne drámy.

BoJack ťa emocionálne rozloží, donúti premýšľať o živote, smrti a všetkom, čím si ako ľudia prechádzame. Je deprimujúci, ale aj originálne vtipný a vizuálne podmanivý. Seriál sme videli už dvakrát a zakaždým je to silnejší a pohlcujúcejší zážitok. 

The Wire (HBO, 5 sérií, 2 nominácie)

Jeden z najlepších kriminálnych seriálov si nedržal vysokú kvalitu v každej sérii, ale častokrát bol impozantný. Celkovo ide o nesmierne drsný a vierohodný pohľad na to, ako v minulosti fungovala baltimorská polícia, obzvlášť jej protidrogová jednotka.

Tvorcovia seriálu nezabudli, že v popredí musia byť vždy postavy, a tak spoločne s hercami stvorili niekoľko nezabudnuteľných charakterov, na ktoré spomíname aj roky po skončení seriálu. Pamätné sú aj dialógy gangsterov, prestrelky, množstvo hlášok a vynikajúca atmosféra.

Odporúčané
Komentár: Mali by sme ocenenia Emmy brať vážne? Better Call Saul za 6 sérií nevyhral jedinú cenu Komentár: Mali by sme ocenenia Emmy brať vážne? Better Call Saul za 6 sérií nevyhral jedinú cenu 16. januára 2024, 14:12

V seriáli inak uvidíš aj Michaela B. Jordana ešte ako tínedžera, Lancea Riddicka, Idrisa Elbu či už zosnulého Michaela K. Williamsa. Ak si tento rok pozeral nový policajný seriál We Own This City, množstvo hercov ti bude povedomých práve z The Wire, keďže seriály vytvorili rovnakí tvorcovia. 

Better Call Saul (AMC, 6 sérií, 48 nominácií)

Po šiestich neuveriteľne kvalitných, kritikmi a divákmi ospevovaných sériách sa tvorcovia jedného z najlepších seriálov 21. storočia musia zmieriť s tým, že Emmy nikdy nevyhrajú. Majú síce ešte šancu budúci rok, keďže druhá polovica šiestej série spadá až do udeľovania budúcoročných cien, ale aj keby seriál nejaké ocenenie vyhral, šlo by skôr o cenu útechy. 

Je nevysvetliteľné a nepochopiteľné, ako sa za taký dlhý čas tvorcovia nedopracovali ani k jednej soške Emmy za scenár, réžiu a v prvom rade herectvo. V seriáli sme svedkami bravúrnych hereckých výkonov viacerých hercov, menovite Rhey Seehornovej, Boba Odenkirka, Giancarla Esposita, Michaela Manda či Michaela McKeena.

Ide o seriál s najviac nomináciami na Emmy, ktorý žiadnu z nich nepremenil na víťazstvo. Saul má vlastne viac nominácií než väčšina výhercov týchto ocenení. Napríklad Breaking Bad získalo „len“ 26 nominácií, pričom nakoniec premenilo na víťazstvá až 12 z nich.


The Good Place (Netflix, 4 série, 13 nominácií)

Zo žánru sitkomov alias komediálnych seriálov sme vybrali The Good Place, pretože nás zasiahol viac ako Parks and Recreation, ktorý tiež nikdy nezískal Emmy. The Good Place je plný dejových zvratov a skvelých hereckých výkonov. Seriál by si zaslúžil vyhrať Emmy v kategóriách najlepší komediálny seriál, najlepší scenár či najlepší herci, nikdy sa tak však nestalo. 

The Leftovers (HBO, 3 série, 1 nominácia)

Je pravda, že prvá séria skvelého mysteriózneho sci-fi o ľudských vzťahoch od Damona Lindelofa (Lost, Watchmen) až tak nezarezonovala, no druhá a tretia boli fantastické a určite si zaslúžili ocenenie Emmy. Či už sa bavíme o scenári, réžii, alebo niektorých výnimočných hercoch, zdá sa, že Televízna akadémia udeľujúca Emmy ich odignorovala. 

Domov
Zdieľať
Diskusia