Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. októbra 2022, 12:30
Čas čítania 4:05
Ivan Koribanič

FC Barcelona sa vzdala identity a má za sebou leto plné tučných prestupov. Klub má dnes od svojej minulosti ďaleko

FC Barcelona sa vzdala identity a má za sebou leto plné tučných prestupov. Klub má dnes od svojej minulosti ďaleko
Zdroj: Getty Images/Eric Alonso-Contributor
ŠPORT FC BARCELONA FUTBAL ŠPANIELSKO
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Z platového stropu, ktorý bol minulú sezónu v mínuse 144 miliónov eur, sa Barcelona dokázala vďaka ekonomickým pákam vyšplhať nahor o 800 miliónov eur.

Barcelona zažila od „prerodu“ prvé El Clásico v plnej sile. Po dlhých rokoch to bol zápas prvého s druhým, dobrej obrany proti dobrému útoku ako na jednej, tak aj na druhej strane. Veď pred zápasom mali oba kluby minimum inkasovaných gólov a na hrotoch Roberta Lewandowského a Karima Benzemu.

Zatiaľ čo Real Madrid „šliape ako hodinky“, Barcelona si po sezóne plnej interného trápenia a finančných ťažkostí chcela napraviť renomé. A pri akej príležitosti, ak nie proti odvekému rivalovi. Barcelona to však nevyšlo, dobre pripravenému Realu Madrid podľahla 3 : 1. Pre katalánsky klub to bola prvá ligová prehra v sezóne.

Barcelona je pritom už niekoľko rokov kritizovaná za finančnú politiku, ktorú klub vedie. Aj napriek veľkým dlhom začal klub postupne rozpredávať svoju identitu, len aby si mohol dovoliť podpísať zvučné mená ako Robert Lewandowski.

V Refresheri milujeme dobré športové zápolenie. Ešte zaujímavejšie je však často to, čo sa deje v jeho pozadí. Ak sa ti tento článok bude páčiť, pridaj sa do klubu REFRESHER+. Nielenže podporíš tvorbu kvalitného obsahu, ale získaš aj neobmedzený prístup k prémiovým článkom a množstvo ďalších výhod.

Spustil to Neymar

Za pomyselný finančný zlom možno podľa The Hindu označiť rok 2017 a s ním spojený predaj Neymara z Barcelony do francúzskeho PSG. Šlo o historický transfer, PSG poslalo do Barcelony 222 miliónov eur. Dovtedy sa na prestupových trhoch takéto cifry neobjavovali. A tento predaj všetko odštartoval. Neymarova cenovka umelo nafúkla ceny hráčov na trhu.

Neymar
Zdroj: Getty Images/David Ramos/Stringer/FIFA

Samotná Barcelona pokračovala v „šialených“ nákupoch, keď za Neymara do klubu dotiahla Brazílčana Coutinha a Francúza Dembelého za dokopy 280 miliónov eur. Barcelona honosne nakupovala hráčov, ktorým sľubovala štedré platy. No kdesi vnútri tikala časovaná finančná bomba.

Odporúčané
EURO 2024: Slovensko ešte čakajú tieto prípravné zápasy. Okrem toho, SFZ oznámil nového generálneho partnera (+PREHĽAD) EURO 2024: Slovensko ešte čakajú tieto prípravné zápasy. Okrem toho, SFZ oznámil nového generálneho partnera (+PREHĽAD) 19. marca 2024, 11:30

Tá sa naplno prejavila v roku 2021. Argentínčanovi Lionelovi Messimu totiž vypršal kontrakt. Klub mal v tom čase dlh 1,35 miliardy eur, píše Sporting News. Barcelona presiahla platový strop, nemohla si preto dovoliť podpísať nové kontrakty, čo bolo dôvodom, prečo Messi odišiel do PSG.

Lionel Messi.
Lionel Messi. Zdroj: Getty Images

Bezzubá La Liga

Pre vedenie La Ligy bolo zložité voči Barcelone zakročiť. Podľa Forbesu je Barcelona spolu s Realom Madrid najhodnotnejším klubom na svete. Každý z nich má cenu 5,1 miliardy dolárov. Ak by vedenie La Ligy uvalilo na Barcelonu akékoľvek sankcie za nedodržiavanie finančného fair-play, mohla by sa spustiť reťazová reakcia. Sankcie by ovplyvnili kasu Barcelony a to by malo priamy dosah aj na La Ligu, ktorá by dostávala menšie príjmy.

V marci roku 2021 nastúpil na post prezidenta klubu Joan Laporta s jasnou víziou – zachrániť klub, píše NY Times. No za akú cenu? Klub chcel ako prvé povoliť platový strop, čo by mu umožnilo podpisovanie nových hráčov. Barcelona preto oslovila viacero hráčov, po ktorých chcela zníženie platov. S požiadavkou súhlasil napríklad dlhoročný stopér Gerard Piqué, píše The Athletic.

Gerard Pique
Zdroj: Getty Images/Quality Sport Images-Contributor

Pre Barcelonu sa uplynulé leto začali preteky s časom. Klub potreboval peniaze ako soľ, aby mohol podpisovať nových hráčov. Vedenie preto začalo s viacerými ekonomickými pákami – predajom aktív.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 121507 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia