Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. septembra 2022, 16:44
Čas čítania 0:38
Viktor Kniš

O Oscara zabojuje aj slovenský film Obeť. Čoskoro ho uvidíme v kinách

NEWS MICHAL BLAŠKO SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Obeť je príbehom matky, ktorá sa domáha spravodlivosti, no čelí diskriminácii, nacionalizmu a predsudkom.

Tohtoročným reprezentantom Slovenska na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied v kategórii najlepší medzinárodný celovečerný film Obeť. Rozhodla o tom Slovenská filmová a televízna akadémia. Režisérom snímky je Slovák Michal Blaško žijúci v Prahe. Jeho debutový hraný film rozpráva o predsudkoch, nacionalizme aj spravodlivosti.

Do slovenských kín príde 15. septembra. Už skôr ho mali možnosť vidieť diváci na 79. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach.

Film popisuje príbeh slobodnej matky Iriny z Ukrajiny, ktorá žije so svojím synom Igorom v malom meste v Českej republike. „Keď Igora brutálne napadnú, celé mesto sa solidárne postaví na Irininu stranu a jednohlasne odsúdi rómskych páchateľov, ktorí sú údajne za útok zodpovední,“ vysvetľujú autori.

Po tom, čo sa Igor v nemocnici prebudí, sa z incidentu stáva príbeh, ktorý naberá pod vplyvom osobností médií, politiky či verejnosti rozmanitú optiku. „Obeť je príbehom matky, ktorá sa domáha spravodlivosti, no čelí diskriminácii, nacionalizmu a predsudkom. V záujme ochrany rodiny a hľadania pravdy musí nakoniec učiniť osudové rozhodnutie.“

Domov
Zdieľať
Diskusia