Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
18. augusta 2013, 15:53
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Čo ponúkne revolučné GTA Online? (Preview)

TECH GTA V
Uložiť Uložené

Prinášame vám ďalšie obšírne preview o GTA, tentokrát pre multiplayer. Čo všetko ponúkne a že toho nebude málo, sa dočítate v článku. Herná revolúcia storočia prichádza.

Čo ponúkne revolučné GTA Online? (Preview)

Grand Theft Auto Online sme toho v poslednej dobe počuli dosť na to, aby sme si to mohli zhrnúť v ďalšom preview pre projekt od Rockstar Games. A že sa vlastne GTA Online nerodilo najľahšie. O jeho vytvorení sa vravelo už niekedy po GTA 3. Dlhoročný vývoj teda bude stáť za to. MMO svet GTA bude nesmierne obrovský a neustále zväčšovaný tvorcami. Nepôjde tak len o nejaký multiplayer pre V, ale svet pre hráčov GTA na dlhé roky. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako bude fungovať.

Jedna z najdôležitejších otázok je, ako bude vlastne svet vyzerať? R* prezradil, že pôjde o vizuálnu kópiu V s malými zmenami, ako napr. streamovanie vzhľadu vozidiel. Herné univerzum je však niečo iné, ako single alebo akýkoľvek multiplayer doteraz. Je neobmedzené! Mohli by sme kľudne simulovať celý svet!“, tvrdia vývojári. K tomu sa ale ešte nechystajú, predsa len sme u zrodu.





Na jednom serveri sa budeme pohybovať 16, pričom na next gen a PC to asi bude väčšie číslo (áno, nie sú potvrdené, ale R* sa týmto verziám nebráni a ja osobne som presvedčený, že prídu. Najskôr ale treba zarobiť na konzolách), čo vám ale negarantujem. V okolí ale budú tisícky NPC postáv.
Všetko z hry pre jedného hráča (troch) sa zachovalo aj pre hru viacerých, teda budeme lúpiť banky, potápať sa, pretekať, športovať atď., pričom nám k tomu hra ponúkne nesmierne množstvo módov, ktoré budú postupne pridávať ľudia od R*. Navyše si môžete vytvoriť vlastný a pozvať doň kamarátov alebo náhodných hráčov. Keď ale napríklad niekto zorganizuje vylúpenie banky, dávajte si pozor na jeho karmu. Ak je označený ako nespravodlivý hráč, radšej s ním do toho nechoďte, pretože ten, kto to celé spíska, dostane celý lup a je len na ňom, ako ho prerozdelí. Podľa mňa skvelá správa. Hráči sa naučia férovosti a spolupráci, avšak, kto bude hrať ako dement alebo Poliak (nič proti národu, ale v každom mulťáku mi pekne lezú na nervy), dostane od hráčov zlú karmu a teda bude mať nesympatickú povesť pre hranie s ním.

Čo ponúkne revolučné GTA Online? (Preview)

Nebude možné ale vytvárať a hrať všetky módy ihneď. Vytvoriť si budeme najprv môcť len preteky, až postupom času R* odomkne ďalšie možnosti. Ďalší skvelý ťah, rovnako ako posunutie multiplayeru o dva týždne po vydaní hry, teda 1. októbra. Hráči získajú skúsenosti s hrou a budú mať možnosť naplno si vychutnať single, kým prejdú k hraniu s celým svetom (aj keď dosť pochybujem, že budú stačiť dva týždne na preskúmanie a dokončenie hry). 

Pre odomknutie hry pre viacerých hráčov bude stačiť zadanie kódu a môžete si veselo tvoriť avatara. Upozorňujem, že všetko bude predchádzať udalostiam zo singleplayeru. Všetko, čoho sa vo svete dopustíte, všetky vaše skilly, ocenenia, výhry atď. sa budú zapisovať do vašich štatistík, vďaka ktorým budete stúpať v celosvetovom rebríčku.

V hre si môžete kúpiť čokoľvek. Trebárs garáž, kúpte alebo ukradnite si do nej 10 vozov, ktoré môžete ľubovoľne upravovať. Pýšiť sa s nimi, pretekať s nimi, robiť s nimi misie alebo len blbnúť v obrovskom svete.

Čo ponúkne revolučné GTA Online? (Preview)

Mám pre vás aj veľké novinky. Čo takto nasadiť si headset a začať rozprávať k hráčom cez postavu v hre? Charakter totižto hýbe perami presne tak, ako vy rozprávate. Prepadávate banku a pokladníčka je príliš pomalá? Skríknite na ňu a ona zrýchli tempo. Zaujímavé je aj, že hocikedy pri hraní môžete vytiahnuť telefón a jednoducho zavolať svojich kamarátov, ktorí hrajú single. Je to jednoduché, za pár sekúnd už pretekajú s vami alebo zabíjajú v deatmatchi. 

Dohodnete sa na mieste stretnutia, samozrejme si ho na mape jednoducho označíte ako v predchádzajúcich hrách. Práve vám referujem záznam, ktorý opísali redaktori serveru CVG, ktorí videli 50 minút z akcie GTA Online. Stretnete sa so svojimi kamošmi, nasadnú do auta, konverzujete a rozhodnete sa vykradnúť benzínku. „Nasadiť masky chlapi.“ Popri čiapke, okuliaroch alebo klobúku si vyberiete masku, nasadíte si ju a idete do akcie. Masky nie sú len pre potešenia oka. Keď ich máte na sebe počas vykonávania zločinu a zložíte si ich, stratíte hľadanosť. Zatiaľ čo odchádzate z benzínky s plnou taškou peňazí, objaví sa polícia. Tú sa dá striasť jednoducho tak, že sa im na väčšiu vzdialenosť vzdialíte, alebo na pár sekúnd vystúpite z kužeľu detekcie, ktorý môžete vidieť na mape.

Čo ponúkne revolučné GTA Online? (Preview)

Čo ponúkne revolučné GTA Online? (Preview)


Vyrážate do vášho sídla, kde je v garáži odstavených 10 áut. Nebojte sa straty niektorého z nich. Ak ho aj zničíte, v prípade, že si ho necháte poistiť, stačí zavolať pánov v oblekoch a auto vám vymenia. Ak ho niekde necháte príliš dlho bez dozoru, zmizne vám, ale opäť si ho môžete dať priviesť späť. Samozrejme to nebude zadarmo. Alebo si najmite osobného mechanika, ktorý sa vám o autá postará. Môžete sa pozrieť aj na ich stav, teda rýchlosť, ovládanie, v akom stave je motor alebo brzdy a podľa toho sa rozhodnúť, či pôjdete na nočné preteky. Pri štartovej čiare okolo vás preletí ďalší hráč a za ním pár policajných áut. Asi má problémy. Vyhráte preteky a následne expíte v štatistikách.

Naša dvojica smeruje k modro vyznačenej misii. Treba ukradnúť drahé bicykle z ostro stráženej fabriky. Zavoláte vašim priateľom, že potrebujete pár šoférov, snipera a pomoc pri vniknutí do fabriky. Môžete si buď vybrať medzi online priateľmi alebo jednoducho vyberte ľudí pomocou ich špeciálnych schopností. Každý hráč je totižto lepší v niečom inom. Niekomu ide streľba, niekomu kradnutie, lietanie atď.

Čo ponúkne revolučné GTA Online? (Preview)

Čo ponúkne revolučné GTA Online? (Preview)

Dávajte si pozor na vaše peniaze. GTA Online je test pre súdržnosť a dôveru vo vašich kamarátoch a hráčoch. Ak zomriete, všetky peniaze, ktoré ste u seba mali, ostanú nad vami a hocikto si ich môže zobrať. Preto sa odporúča nechať si hotovosť v banke a brať si len istú sumu, ktorú budete potrebovať.
4-členný tím pomaly vchádza do fabriky, rozdeľujete sa a vidíme nášho kamaráta, ako potichu zarezáva strážnika. Máme teda nové animácie, boj na blízko sa diametrálne zlepšil, a čo je ešte lepšie, môžete streľbou alebo hocijakým zvukom odlákať stráže, zatiaľ čo niekto iný vkĺzne tam, kam potrebuje.

Z ničoho nič sa ozve streľba, jeden z hráčov skríkne, že potrebuje kryciu paľbu a sniper na seba teda nenechá vôbec čakať. Zabili ste hliadku a unikáte s bicyklami v dodávke, ktorú vám pristavil ďalší spoločník. Za vami je SUV, ktoré odstaví streľbou z auta opäť iný fella. Misia sa končí, keď sa všetci rozchádzate v tme. Môžete dostať 25 tisíc $ a nejaké skúsenosti. Jeden z kamošov vás požiada, aby ste ho hodili do mesta. V prípade, že ste lakomá sviňa ho vysaďte a on si zoberie taxík.

V banke si dávajte pozor, pri výbere väčšej hotovosti nie je odveci zaplatiť si bodyguarda. Najlepšia investícia s peniazmi je okrem kupovanie nehnuteľností a firiem burza cenných papierov.



Naša cesta pokračuje do luxusného apartmánu. Môžete sa prezliecť, pozrieť si futbal, zahrať si gulečník
alebo si prepnite na Weezle News a sledujte, ako vašich kamarátov naháňajú vrtuľniky LIVE! No nie je to úžasné? Môžete v telke v živom vysielaní vidieť, ako popred váš dom uniká spoluhráč pred policajtmi. Môžete mu pomôcť a sundať helinu s RPG, ale vy sa radšej usadíte doma a začnete plánovať s kamošmi ďalšiu lúpež (v každom byte, dome je plánovacia miestnosť). Musíte získať ťažké lietadlo z letiska Los Santos. Pred tým si ale zájdete do Ammu-nation, kúpite pár zbraní (predávajú aj padáky) a nad budovou počujete, ako jeden z vašich spoločníkov pristáva na streche obchodu s helikoptérou. (How fucking great is that?) 


Čo ponúkne revolučné GTA Online? (Preview)

Čo ponúkne revolučné GTA Online? (Preview)

Spoločne so svojou skupinou letíte helikoptérou a označíte letisko, kam vás kamoš „vyhodí“. Nemusíte sa báť, že to prešvihnete, ak nemáte dobrý výhľad, pilot vás na to včas upozorní a káže vám vyskočiť. Takže letíte freefall a vidíte tú prekrásnu scenériu a obrovské mesto. Priam cítiť tú kooperáciu s priateľmi.
Pilot letí nad vami a dáva vám vedieť o hliadkach, ktoré strážia lietadlo. Máte tak dokonalý prehľad o bojisku. Dostávate sa do Titanu (lietadlo) a prebíjate si cestu, lenže neostáva veľa miesta na runwayi, s ohromnou porciou šťastia sa ale odlepíte od zeme a letíte nad Los Santos.

Demo končí a nasleduje krátky rozhovor s ľuďmi od R*. Ako som spomínal, Los Santos nebude jediné mesto v GTA Online. Časom sa vytvoria nové svety, nové lokácie, nová hrateľnosť atď.

Tak, čo na to hovoríte? Za mesiac dostaneme najväčšiu hru, akú kedy herný priemysel videl a k tomu zadarmo aj MMO Online svet, aký ľudstvo nezažije ešte hodne dlhú dobu, teda pokým sa Rockstar nerozhodne, že príde s ďalšou revolúciou na poli herného priemyslu. Dva roky som bez GOLDU na Xboxe, ale kvôli tomuto budem zrejme nútený zmeniť to. Grand Theft Auto V vychádza 17. septembra a MMO svet Online budeme môcť spustiť už 1. októbra.

Čo ponúkne revolučné GTA Online? (Preview)

Čo ponúkne revolučné GTA Online? (Preview)

Čo ponúkne revolučné GTA Online? (Preview)

Čo ponúkne revolučné GTA Online? (Preview)

Domov
Zdieľať
Diskusia