Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
tento článok je PR správa spoločnosti H1.
18. augusta 2022, 10:40
Čas čítania 2:23
Sponzorovaný obsah

Notebooky: 5 tipov, ako si správne vybrať laptop

TECH MACBOOK TIPY A TRIKY
Uložiť Uložené

Na čo sa zamerať pri kúpe nového počítača?

Nákup počítača nie je malou investíciou. Zistite, na aké parametre sa zamerať a spoznajte najčastejšie chyby pri kúpe laptopu. S našimi tipmi vám pôjde výber ako po masle.

1. Účel: Notebook na prácu alebo hry

V prvom rade si musíte ujasniť, na čo budete notebook potrebovať. Ak sa chystáte kúpiť laptop, ktorý má zvládať MS Office, brázdenie po internete, neočakávajte od neho výborný výkon pri hraní hier.

Podľa zamerania sa odvíja aj cena. Herné notebooky sú vybavené rýchlymi procesormi a výkonnou grafickou kartou. A ak ste digitálny nomád, bude u vás rozhodovať pravdepodobne jeho veľkosť. Filmových nadšencov zase potešia notebooky HP, ktoré majú výborné rozlíšenie. S tým, na čo budete notebook používať, súvisia tiež ďalšie technické parametre.

obchod, notebook
Zdroj: H1

2. Procesor: Mozog počítača

Ak ste doteraz slovo procesor vnímali len v slovníku cudzích slov, odteraz si ho budete pamätať. Bežne sa mu totiž hovorí aj mozog počítača. Čím má procesor viac jadier a frekvencií, tým lepšie funguje.

Jadro procesora

Čím viac jadier, tým viac úloh počítač zvládne vykonať. Medzi špičku patria 16-jadrové procesory. Ak hľadáte notebook na prácu, postačí vám aj 4- až 6-jadrový procesor. Niekedy sa možno pri väčšom počte úloh zadrhne, nepôjde však o nič dramatické a počítač to zvládne rozchodiť, zatiaľ čo si vy urobíte kávu.

Frekvencia procesora

Viete, koľko požiadaviek dokážete spracovať za jednu sekundu? Pravdepodobne jednu. Našťastie, notebooky sú na tom lepšie než homo sapiens. To, koľko výpočtov dokáže jadro procesora vykonať za jednu sekundu, určuje frekvencia procesora. Udáva sa v jednotke gigahertz (GHz) a niekedy sa označuje aj termínom takt.

Pri bežnej práci si vystačíte s notebookom s frekvenciou do 2,5 GHz, herné notebooky si zaslúžia vyššie číslo.

3. RAM: Aby notebook nezamŕzal

Ak má počítať vykonať veľa úloh naraz, nepomôže mu iba výkonný procesor, ale aj dobrá RAM – teda operačná pamäť počítača. Notebook s 8 GB pamäte postačí bežnému používateľovi (počítajte s tým, že samotný MS Office systém zožerie 4 GB). Ak sa však chystáte na väčšie pracovné kúsky, tak je väčšia pamäť istotou jazdy bez zbytočných zásekov.

RAM: Čo zvládne 4, 8 a viac GB pamäte?

  • 4 GB operačnej pamäte: nutný základ, bez ktorého sa nepohnete.
  • 8 GB operačnej pamäte: ak nechcete prísť pri počítači o svoju mladosť.
  • 16 a viac GB operačnej pamäte: pre tých, ktorí pracujú so špeciálnymi softvérmi a hrajú najnovšie hry.

4. Výdrž batérie

Príbeh, ktorý zažilo mnoho z nás. Kým dôjdete z domova do kaviarne, kde ste chceli pracovať, notebook sa vám vybije. Síce mnohí z nás využívajú notebook ako stolný počítač, a tak majú zásuvku vždy poruke, dlhodržiaca baterka však poteší aj kancelárskych pracovníkov. Napríklad vtedy, keď sedia celý deň na školení v miestnosti s 2 zásuvkami a 12 notebookmi.

Odporúčané
Ako na jar vyzdobiť terasu či balkón? Ako na jar vyzdobiť terasu či balkón? 18. apríla 2024, 11:30

Bežné notebooky počítajú s 8-hodinovou kapacitou batérie, ktorá sa časom znižuje. Lídrom na trhu s výdržou batérií je firma Apple. Hodnota je taká vysoká, že jej nemohli uveriť ani samotní inžinieri v Silicon Valley. Najnovší MacBook s čipsetom M1 (konkrétne MacBook Pro) vydržal surfovať po internete 16 hodín a 25 minút. Len na porovnanie, predchádzajúce modely s čipom Intel mali výdrž o 6 hodín menej.

5. Maličkosti: Pre lepší používateľský zážitok

A nakoniec nezabudnite na drobnosti, ktoré vám v konečnom dôsledku vylepšia každodennú prácu na počítači:

  • Numerická klávesnica – niekto si na ňu skrátka potrpí. Aj na úkor veľkosti klávesnice a obrazovky, ktorá je veľká minimálne 15 palcov.
  • Veľkosť klávesnice – ak sa venujete písaniu dlhých traktátov, môže pre vás malá klávesnica znamenať istý diskomfort.
  • Materiál – ak sa chystáte notebook častejšie prenášať, siahnite po pevnejšom materiáli.
  • Displej – na slnku sa horšie číta z lesklého displeja.

Vďaka týmto 5 radám bude váš ďalší notebook o čosi lepším pomocníkom.

Domov
Zdieľať
Diskusia