Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júla 2022, 14:38
Čas čítania 1:20
Adam Novosad TASR

Robert Fico podáva trestné oznámenie za armádny nákup vozidiel 8×8. „Skorumpovaní šašovia,“ reaguje minister obrany Naď

NEWS JAROSLAV NAĎ OZBROJENÉ SILY SLOVENSKEJ REPUBLIKY ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Armádny nákup vozidiel je podľa Fica pre Slovensko nevýhodný.

Strana Smer-SD podáva trestné oznámenie pre armádny nákup vozidiel 8×8. Informoval o tom predseda strany a expremiér Robert Fico na sobotňajšej tlačovej konferencii.

Fico hovorí o podozrení zo spáchania „obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu prípravy“. Tender označil za predražený a škodlivý pre Slovensko.


„Nákup je netransparentný, nepripravený a pre SR zjavne nevýhodný,“ povedal Fico s tým, že zo zahraničia sa idú obstarávať vozidlá, ktoré vieme vyrobiť aj na Slovensku. Hovorí o ekonomickej vlastizrade a klamstvách ministra obrany Jaroslava Naďa.

Robert Fico.
Robert Fico. Zdroj: Youtube/Smer – sociálna demokracia

Šéf Smeru pripomenul, že keď sa tender pripravoval za bývalej vlády, štát trval na podmienke vysokého podielu Slovenska na výrobe. Práve Naď podľa slov Fica vtedy nákup kritizoval a teraz ho ide dokončiť za vyššiu sumu, ako vtedy plánovala Ficova vláda.


Líder Smeru-SD tvrdí, že aktuálne sa ide za zhruba 470 miliónov eur kúpiť 76 vozidiel. V čase bývalej vlády a SNS vo vedení rezortu sa podľa jeho slov pripravovala súťaž tak, že každé jedno vozidlo malo byť o 500-tisíc eur lacnejšie. 

Odporúčané
Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby 5. októbra 2023, 20:00

Vojna podľa Fica ukázala nové potreby armádyFico spomenul aj zahraničné škandály fínskej firmy Patria, od ktorej by sa mali vozidlá obstarať. Aby si minister obrany prikryl tender, dal si podľa Fica vypracovať štúdiu, v ktorej nie všetko sedí. Jej výsledky spochybňuje, poukázal napríklad na sumu potrebnú ročne na údržbu vozidla.

V kontexte vojny na Ukrajine Fico poznamenal, že mohla ukázať potreby armády pri obrane štátu. Potrebné je preto podľa neho skôr zaobstarať pre Slovensko radary, drony či systém protivzdušnej obrany. Exminister vnútra Robert Kaliňák na tlačovej konferencii poukázal aj na potrebu munície.

Minister Naď reaguje z dovolenkySamotný minister obrany Jaroslav Naď reagoval na obvinenia prostredníctvom statusu na Facebooku. „Pre dvoch mafiánov a účtovníka Fantozziho mám iba jeden odkaz: Neotravujte, tu sme pri (po dva a pol rokoch náročnej práce) zaslúženej dovolenke,“ píše minister.

Naď odkázal Ficovi, že „takto to vyzerá, keď oligarcha v pozadí Smeru nakáže riešiť tému, pretože s horším vozidlom nevyhral, ale obsahovo nie je o čom“. Svoj status uzavrel hashtagom, ktorý tvorí slovné spojenie skorumpovaní šašovia.

Domov
Zdieľať
Diskusia