Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júla 2022 o 21:35
Čas čítania 1:01
Tímea Krauszová

Potápači odfotili najrýchlejšieho žraloka na svete neďaleko Barcelony. Takto blízko pevniny sa tento druh nezvykne objavovať

NEWS MORE SPRÁVY ZO SVETA ŽRALOK ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Takto blízko pri pevnine ho však nezazreli už asi desať rokov.

Skupina potápačov videla žraloka len 16 kilometrov od pevniny v dovolenkovej destinácii Garraf neďaleko Barcelony. Ide o vzácny druh menom mako rýchly, ktorý môže plávať až rýchlosťou 70 km/h a dosahuje dĺžku 4,5 metra, informuje denník El País. Takto blízko pri pevnine ho však nezazreli už asi desať rokov.

Žralok, ktorého málokto odfotí

Žraloka si všimla skupina potápačov, ktorí hľadali veľryby. Medzi nimi bol aj fotograf David Jara, ktorý zviera odfotil. „Videli sme, že sa niečo vynorilo nad hladinu. Najprv sme si mysleli, že je to mesačník svietivý (najväčšia ryba v oceáne, pozn. red.), ale potom sme uvideli chrbtovú plutvu.“ Potápači sa mierne priblížili a žraloka odfotili aj nahrali na video.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa David Jara Boguñá 🐍 (@jara.natura)

Mal zhruba 2,5 metra a pokojne plával, neprejavoval ani známky zranení, informuje španielsky denník. Tento druh však v okolí už roky nezazreli, podľa odborníkov je makov celkovo veľmi málo a málokedy sa voľne pohybujú po Stredozemnom mori tak, aby ich ľudia stihli odfotiť alebo natočiť. Patria medzi ohrozené druhy. „Neviem o tom, že by existovalo video maka vo vode,“ povedal morský biológ Claudio Barrío z barcelonského inštitútu morskej biológie.

Odporúčané
Expert na žraloky: V Egypte zabil ženu defektný žralok. Vo vode nesmieš spanikáriť, takmer nikdy nechce zaútočiť (Rozhovor) Expert na žraloky: V Egypte zabil ženu defektný žralok. Vo vode nesmieš spanikáriť, takmer nikdy nechce zaútočiť (Rozhovor) 5. júla 2022 o 14:30

Práve tento druh žraloka je podľa dostupných informácií za smrťou rakúskej turistky v Hurgade. Sú veľmi silné, dokážu vyskočiť až 9 metrov nad hladinu a majú jedno z najsilnejších uhryznutí spomedzi žralokov.

Mohlo by ťa zaujímať:
Netflix do konca roka vydá 10 filmov, na ktoré sa tešíme viac ako na Avatara 2
Nový variant omikronu sa volá centaurus. Britskí virológovia varujú pred jeho rýchlym šírením
Eleven zo Stranger Things má vlastnú značku kozmetiky, kúpiš ju aj na Slovensku
Domov
Zdieľať
Diskusia