Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júla 2022, 10:42
Čas čítania 1:00
Eduard Starkbauer

Nový variant omikronu sa volá centaurus. Britskí virológovia varujú pred jeho rýchlym šírením

NEWS OMIKRON
Uložiť Uložené

Centaurus sa od mája objavil už v 10 krajinách.

Virológovia varujú pred šírením nového variantu omikronu BA.2.75 a označili ho mytologickým názvom „centaurus“. Prípady mutácie dodnes objavili v desiatich krajinách vrátane Indie, Veľkej Británie, USA, Austrálie, Nemecka a Kanady. Britskí poslanci podľa The Guardian využili rýchle šírenie centaura na výzvu k očkovaniu vyše troch miliónov občanov Spojeného kráľovstva, ktorí tak doposiaľ neurobili.

Variant „centaurus“ prvýkrát objavili v Indii už začiatkom mája a charakterizuje sa zvýšenou rýchlosťou šírenia v porovnaní s dominantnými variantmi BA.2 a BA.5. Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) začalo variant centaurus oficiálne monitorovať 7. júla. Výskyt a šírenie variantu sleduje aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá však tvrdí, že na posúdenie jeho závažnosti neexistuje dostatok vzoriek. 

Virológ z britskej University of Leeds Stephen Griffin predpokladá, že centaurus sa môže, vzhľadom na schopnosť tvoriť množstvo mutácií, v budúcnosti presadiť ako úspešná vírusová línia.

Odporúčané
Rozmýšľaš nad 3. dávkou? Tu je praktický návod na posilňujúcu dávku proti koronavírusu Rozmýšľaš nad 3. dávkou? Tu je praktický návod na posilňujúcu dávku proti koronavírusu 23. decembra 2021, 14:30

Tom Pecock z Imperial College London, ktorý medzi prvými v novembri 2021 varoval pred nebezpečenstvom omikronu, upresňuje: „Nejde ani tak o presné mutácie, skôr o ich počet a kombinácie (...) Je ťažké predpovedať dosah množstva mutácií, ktoré sa objavujú súbežne. Vírusu to dodáva tak trochu ,divokú‘ vlastnosť, kde súčet častí môže byť horší ako časti jednotlivo. Určite je to potenciálny kandidát na nástupcu variantu BA.5.“

Britskí virológovia v súvislosti s variabilitou koronavírusu apelujú okrem očkovania aj na vytvorenie dlhodobejších preventívnych plánov. Navrhujú zlepšenie ventilácie, filtrácie a sterilizácie vnútorných priestorov v budovách či prehodnotenie dĺžky obdobia izolácie infikovaných.

Domov
Zdieľať
Diskusia