Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júla 2022, 14:25
Čas čítania 1:13
Viktor Kniš

Nečakaný zvrat v kauze Dobroslava Trnku: Sudca stopol stíhanie v súvislosti s nahrávkou, kde mu Kočner vulgárne nadáva

NEWS DOBROSLAV TRNKA MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Skutok je vraj premlčaný.

Dobroslavovi Trnkovi sudca zrušil stíhanie, informuje TV Markíza. Prekvapivý zvrat nastal, pretože na Okresnom súde Bratislava I zistili, že skutok je už premlčaný. Stíhanie zrušil sudca Marek Filo, ktorý už v minulosti oslobodil Mariana Kočnera v kauze Motáky. Pojednávanie s Trnkom prebieha už viac ako rok, počas posledných dní vypovedali v kauze svedkovia – znalci, ktorých závery hovorili v neprospech Trnku. Dnes v priebehu dňa prehrávali v pojednávacej miestnosti záznam z nahrávky. 

Až popoludní Filo vyhlásil, že stíhanie ruší. Rozhodnutie je neprávoplatné, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry voči nemu na mieste podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať krajský súd.

Skutok je podľa sudcu premlčaný, lebo ho prekvalifikovali na prečin. 

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na Dobroslava Trnku zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Podľa záverov vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry bývalý šéf Generálnej prokuratúry SR nestíhal všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel.


Polícia uviedla, že Trnka prevzal od podnikateľa Mariana Kočnera zvukovú nahrávku obsahujúcu rozhovory osôb z podnikateľského prostredia, politikov a predstaviteľov štátnych orgánov. Z rozhovorov pritom údajne vyplývali podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov, najmä korupčného charakteru. Nahrávkou vraj Dobroslav Trnka a ďalšie dve osoby vydierali finančníka Jaroslava Haščáka.

Trnka
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Ty k***t, ty tupý ch*j

Nahrávky, na ktorých zmenkový podvodník Marian Kočner nadáva bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi, sú autentické. Na súde to potvrdili dve znalkyne. „Ty k***t, ty tupý ch*j,“ oslovuje expodnikateľ bývalého najvyššieho strážcu zákonnosti na Slovensku. 

V minulosti Trnka hovoril, že nahrávky sú zostrihané kompiláty, a tvrdil, že je jednoduché napodobniť niečí hlas. 

Na nahrávke sa rozprávajú o tom, že Trnku „zabijú“, ako môže Haščák obrať Kočnera o celý majetok, ale aj o tom, ako sa vraj pri voľbe generálneho prokurátora v roku 2011 Kočner s Haščákom poskladali po milióne eur pre poslancov, aby hlasovali za Trnku.

Orgány činné v trestnom konaní zaujala informácia, že Trnka vedel o nahrávke kauzy Gorila a neodovzdal ju polícii.

Domov
Zdieľať
Diskusia