Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júla 2022 o 14:26
Čas čítania 0:58
Ivan Koribanič TASR

V Hongkongu budú nakazených koronavírusom sledovať elektrickými náramkami. Ak opustia domov, hrozí im aj väzenie

V Hongkongu budú nakazených koronavírusom sledovať elektrickými náramkami. Ak opustia domov, hrozí im aj väzenie
Zdroj: Getty Images/Anthony Kwan
ZAUJÍMAVOSTI KORONAVÍRUS SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Náramky sa zavádzajú od piatka a budú povinné pre ľudí s pozitívnym testom.

Hongkong nariadi elektronické sledovacie náramky pre ľudí v domácej karanténe a podľa vzoru Číny zavedie systém elektronických zdravotných kódov. V pondelok o tom informoval hongkonský minister zdravotníctva Lu Čchung-mao.


Náramky sa zavádzajú od piatka a budú povinné pre ľudí s pozitívnym testom. Počas domácej karantény nemôžu opúšťať príbytky; v prípade jej porušenia im hrozí pokuta do 25-tisíc hongkonských dolárov, čo je približne 3200 eur, a polročné väzenie.

„Musíme sa uistiť, že domáca izolácia je presnejšia a zároveň humánna,“ uviedol minister.
Hongkong používal dva typy náramkov na sledovanie ľudí v domácej karanténe: plastový náramok s QR kódom a neskôr objemný elektronický.

Anketa:
Porušujú eletrické sledovacie náramky ľudské práva?
Jednoznačne áno.
Nie, šírenie koronavírusu treba nejako zastaviť.
Jednoznačne áno.
88 %
Nie, šírenie koronavírusu treba nejako zastaviť.
12 %

V rámci systému zdravotných kódov, ktorý sleduje pohyb osôb cez mobilné telefóny, bude ľuďom umožnený voľný pohyb, ak budú mať QR kód zelenej farby. Kód sa zmení na žltý, ak boli v blízkom kontakte s infikovanou osobou, a na červený, ak mali pozitívny test.

Ľudia s červeným a so žltým kódom nebudú mať povolený vstup na „vysokorizikové“ miesta, ako sú nemocnice a zariadenia starostlivosti o seniorov. Nebudú si môcť ani skladať z tváre respirátory.

Ochrancovia ľudských práv kritizujú čínsky systém zdravotných kódov ako zásah do súkromia a varovali, že Peking získané údaje zneužíva aj na obmedzovanie slobôd a kontrolu pohybu.

Ľudia pozitívne výsledky testov radšej nenahlásia v obave z narušenia súkromia. Hoci opatrenia môžu mať len „okrajový vplyv“ na zníženie šírenia vírusu v komunite, „znepokojivejší vplyv to môže mať na testovanie a podávanie správ“, povedal Ben Cowling, profesor epidemiológie na Fakulte verejného zdravia Hongkonskej univerzity.

Domov
Zdieľať
Diskusia