Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júla 2022, 13:02
Čas čítania 1:36
Viktor Kniš

Bernard Slobodník na súde opísal, ako Norbertovi Bödörovi volal „Fiko“ alebo „Kali“

NEWS VRAŽDA JÁNA KUCIAKA
Uložiť Uložené

Hlavné pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka

Spolupracujúci obvinený Bernard Slobodník vypovedal v utorok pred Špecializovaným trestným súdom. Bývalého šéfa finančnej jednotky NAKA predvolali, aby pomohol dokázať motív Mariana Kočnera objednať si vraždu aktuálneho generálneho prokurátora Maroša Žilinku, informuje Denník N. Bývalý vysokopostavený policajt tvrdil, že na neho obvinený Norbert Bödör tlačil, aby marili vyšetrovanie kauzy Technopol, ktorú Žilinka dozoroval.

Slobodník bol v tom čase podľa svojich slov súčasťou tzv. Bödörovho komanda a tvrdí, že s kauzou Mariana Kočnera Bödörovi pomáhal podľa pokynov. 

„Pán Bödör mi povedal, že keď sa toto všetko podarí, tak je pripravených 300-tisíc eur, ktoré dostaneme, pokiaľ splníme jeho príkazy. Ale odmietol som, že v týchto veciach žiadne peniaze nechcem, nikdy som od Kočnera žiadne peniaze nezobral ani nezoberiem, on povedal, že to je jeho záležitosť, ale viac sa k týmto veciam nevracal. Potom sa stala vražda, vec ochabovala a zo strany Bödöra prestal záujem o tento spis,“ cituje Denník N z výpovede spolupracujúceho svedka v mnohých exponovaných kauzách. 

Odporúčané
Ľudia konšpirujú, že som zabil svoju mamu. Aj my máme svojho Kočnera, vraví syn zavraždenej novinárky z Malty Ľudia konšpirujú, že som zabil svoju mamu. Aj my máme svojho Kočnera, vraví syn zavraždenej novinárky z Malty 25. februára 2023, 16:30

Kajúcnik Bernard Slobodník zároveň povedal, že s rovnakou kauzou neskôr pomáhal aj zavraždenému investigatívnemu novinárovi Jánovi Kuciakovi. To sa podľa jeho slov nepáčilo Tiborovi Gašparovi, ktorý zúril, keď zistil, že sa Slobodník s novinárom stretol. 

Tvrdí tiež, že v rámci svojich stretnutí s Bödörovou skupinou v bratislavskej budove viackrát zažil momenty, keď vplyvnému nitrianskemu oligarchovi volali „Fiko“ alebo „Kali“, teda expremiér Robert Fico alebo exminister vnútra Robert Kaliňák. Vraj mu volávali aj Béla Bugár a Andrej Danko.

Odporúčané
Lojalita, rodinkárstvo a vzťah so Smerom-SD. Takto popisuje priamy účastník fungovanie Bödörovej zločineckej skupiny Lojalita, rodinkárstvo a vzťah so Smerom-SD. Takto popisuje priamy účastník fungovanie Bödörovej zločineckej skupiny 7. decembra 2020, 12:55

Bernard Slobodník tvrdí, že z jeho vnímania mali medzi sebou Marian Kočner a Norbert Bödör hierarchický vzťah, v ktorom bol podnikateľ z Nitry nadriadeným. „Myslím si, že vzťah pána Bödöra bol nadradený vo vzťahu ku Kočnerovi,“ odpovedal na otázku člena senátu. 
 

Vo výpovedi sa Slobodník sťažoval, že jeho pôsobenie v schéme Norberta Bödöra bolo náročné, vraj ho dokonca sledovali. „Ponižovanie, urážanie do debilov, neschopnosť, načo sme vás sem dali, zabezpečili sme vás na celý život, ako sa budete mať, keď tu my nebudeme, a nakoniec som sa dočítal medzi pánom Kočnerom a Bödörom o mojej dcére, je to ťažké, ale život je taký a všetko sa raz skončí,“ hovoril Slobodník podľa Denníka N. 

Bernad Slobodník
Zdroj: TASR/Martin Bauman

V prípade vraždy novinára a jeho snúbenice súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. Špecializovaný trestný súd ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu.

Za prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby.

Domov
Zdieľať
Diskusia