Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. novembra 2020, 16:53
Čas čítania 6:44
Viktor Kniš

Bödörova schéma: Ako vraj konali v prospech Smeru a SNS, ako si mali deliť 400-tisícový úplatok a kto to celé dopodrobna opísal?

Bödörova schéma: Ako vraj konali v prospech Smeru a SNS, ako si mali deliť 400-tisícový úplatok a kto to celé dopodrobna opísal?
Zdroj: TASR - Jakub Kotian
NEWS NORBERT BÖDÖR
Uložiť Uložené

Špecializovaný trestný súd zobral niektorých bývalých šéfov polície do väzby. Z uznesenia o trestnom stíhaní vyplýva, čoho sa mali N. Bödör, Dušan Kováčik, Tibor Gašpar a ďalší dopustiť.

Norbert Bödör získaval od organizovanej skupiny vysokopostavených policajtov informácie, ktoré ako najvyššie postavený člen odovzdával ďalším nepovolaným osobám pre účely ich následného využitia, najmä v prospech politickej strany SMER-SD, ktorý takto získavali neoprávnené výhody – píše sa v uznesení o obvinení v rámci akcie Očistec, ktoré má redakcia Refresheru k dispozícii. 

Národná kriminálna agentúra vznikla 1. decembra 2012. V tom čase policajné prezídium odôvodnilo vytvorenie špecializovaného útvaru „zvýšením efektivity na úseku boja proti trestnej činnosti, ktorá svojím charakterom predstavuje najzávažnejšie formy trestných deliktov“.

Odporúčané
Stáli vo vedení polície, keď zavraždili Kuciaka, mohli mať väzby na N. Bödöra. Kto sú zadržaní Gašpar, Krajmer, Hraško a Slobodník Stáli vo vedení polície, keď zavraždili Kuciaka, mohli mať väzby na N. Bödöra. Kto sú zadržaní Gašpar, Krajmer, Hraško a Slobodník 5. novembra 2020, 9:51

Po necelých 8 rokoch si zásahová jednotka NAKA prišla aj po svojich bývalých šéfov a bývalého policajného prezidenta. Podľa vyšetrovateľa totiž Tibor Gašpar, Peter Hraško, Róbert Krajmer a Bernard Slobodník založili, zosnovali a podporovali zločineckú skupinu, na čele ktorej stál nitriansky oligarcha Norbert Bödör. Policajní exfunkcionári sú obvinení aj zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a korupčných trestných činov.

Špecializovaný trestný súd v nedeľu 8. novembra rozhodol o väzbe pre Tibora Gašpara, Milana Mihálika aj Róberta Krajmera a Mariána Zetochu. Súd po akcii Očistec vzal do väzby aj Martina Fleischera, V prípade Bernarda Slobodníka vzal prokurátor návrh na väzbu späť, súd ho prepustí na slobodu, keďže spolupracuje. Do väzby nejde ani expolicajt NAKA Ivan Bobocký, aj on začal spolupracovať s políciou.

Obvinený Peter Hraško má podľa svojho advokáta vážne psychické problémy, napriek tomu nakoniec ŠTS vzal do väzby aj jeho.

Väzobne stíhaní sú už dlhšie Norbert Bödör, Dušan Kováčik, Ľudovít Makó aj Pavol Vorobjov.  

Z uznesenia vyplýva, ako mala organizovaná skupina fungovať, kto mal aké úlohy a kompetencie a ako si mali obvinení rozdeľovať desaťtisícové až stotisícové úplatky.

Podrobne ich s najväčšou pravdepodobnosťou opísal bývalý šéf kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó. Ten po zadržaní začal spolupracovať a polícii poskytol toľko informácií, že musela vytvoriť špeciálny vyšetrovací tím, zložený z elitných policajtov a prokurátorov. Výpoveď Makóa potvrdil Bernard Slobodník a další 4 svedkovia nezávisle od seba popísali skutočnosti aj presné sumy. 

Pripravili sme prehľad najdôležitejších bodov v uznesení o začatí trestného stíhania, ktoré naznačujú, prečo je akcia Očistec zrkadlom obludnej korupcie na najvyšších poschodiach štátu

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako si mali rozdeľovať úplatky bývalí vrcholoví policajti a oligarcha Norbert Bödör
  • Ako mal vrcholným predstaviteľom polície pomáhať špeciálny prokurátor Dušan Kováčik
  • Aké prepojenia naznačujú, že údajná zločinecká skupina mala konať v prospech politických strán SMER–SD a SNS
  • Prečo sa podľa vyšetrovateľa mali niektorí obvinení dopustiť aj vypaľovania podnikateľov

Norbert Bödör
Norbert Bödör Zdroj: TASR - Martin Baumann

Informovali Norberta Bödöra o stave konania vo vyšetrovaní káuz Doprastav, Váhostav, Unipharma, Benzinol, Swan, Čistý deň, Národná diaľničná spoločnosť, PPA

Kauza Váhostav sa týka údajného mecenáša strany Smer Juraha Širokého, kauza Čistý deň ministra Smeru Jána Richtera a kauza Pôdohospodárskej platobnej agentúry najmä rezortu pôdohospodárstva, ktoré malo za vlád Smeru miliónové agrodotácie nastarosti. Aj ďalšie spomenuté kauzy sa zrodili za vlád politickej strany, ktorú riadi Robert Fico. 

Organizovaná skupina na čele s oligarchom z Nitry Norbertom Bödörom mala mať celkovo 13 členov, ktorí boli v lineárnej hierarchii rozdelení do troch poschodí.

Hlava údajnej organizovanej skupiny:
Norbert Bödör – nitriansky podnikateľ 

Prvé poschodie:

Tibor Gašpar – policajný prezident

Druhé poschodie:
Dušan Kováčik – špeciálny prokurátor
Bernard Slobodník – bývalý šéf národnej finančnej jednotky
Róbert Krajmer – bývalý riaditeľ Národnej protikorupčnej jednotky
Peter Hraško – bývalý riaditeľ NAKA
Ľudovít Makó – bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy
Marián Zetocha – bývalý riaditeľ odboru podpory riadenia NAKA

Tretie poschodie:
Pavol Vorobjov – bývalý riaditeľ Spravodajskej jednotky finančnej polície
Milan Mihálik – zástupca šéfa národnej finančnej jednotky
Peter Bisták – bývalý zástupca riaditeľa expozitúry Západ národnej jednotky finančnej polície NAKA
Milan Žáčik – bývalý referent expozitúry NAKA-Západ
Ivan Bobocký – bývalý referent expozitúry NAKA-Západ

Práve celé tzv. druhé poschodie na pokyn nadriadených počas rokov 2014 až 2019 – teda počas dvoch vlád Smeru – malo pracovať v prospech konkrétnych firiem, ktorým mali zabezpečovať beztrestnosť, najmä v rámci ekonomickej trestnej činnosti. 

Odporúčané
Kto sú Bödörovci, čo ich spája so Smerom, vedením polície a prečo sú nebezpeční aj po vzatí Norberta Bödöra do väzby? Kto sú Bödörovci, čo ich spája so Smerom, vedením polície a prečo sú nebezpeční aj po vzatí Norberta Bödöra do väzby? 20. júla 2020, 11:18

Bödörom údajne organizovaná skupina vrcholových policajtov podľa vyšetrovateľa plnila rozkazy oligarchu, zároveň mu na 6. poschodie budovy v bratislavskom Novom meste prinášali šéfovia NAKA aj ďalšie informácie o tom, ako bude vyšetrovanie pokračovať. Spoločne plánovali ďalšie kroky a minimalizovali zásahy polície, resp. iných orgánov. 

Požiadavky Norberta Bödöra na elitných policajných funkcionárov mali byť, aby polícia nezadržiavala spriaznené osoby, nevykonávala domové prehliadky, nepredvádzala a upustila od kontroly týchto osôb. Dušan „62:0“ Kováčik chodil referovať o trestných veciach z Úradu špeciálnej prokuratúry, vyplýva z obvinenia.

Dušan Kováčik
Dušan Kováčik Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Ako si mali deliť úplatok 400-tisíc eur na 5 častí a ako mali „vypaľovať“

Schéma mala fungovať vďaka lojálnosti policajných funkcionárov, ktorí dostávali podľa uznesenia za svoje služby pre Norberta Bödöra úplatky. Tie mali byť vo forme provízii, teda nižšie poschodia mali dostávať úplatky v rádoch tisícov eur, vyššie v rádoch desaťtisícov. Za veľký kšeft si však mohli šéfovia NAKA prilepšiť aj sumou okolo 100-tisíc eur. 

V obvinení popisuje vyšetrovateľ aj konkrétny prípad, ktorý sa týka reťaze spoločností O2 CZ, SWAN, DH Telekom a Interstore Group. Tento kšeft podrobne polícii popísal Ľudovít Makó. Bývalý riaditeľ ekonomického odboru ministerstva vnútra Martin Fleischer (tretie poschodie) sa najprv dozvedel, že Interstore Group potrebuje „pomoc“ pri vyšetrovaní daňovej trestnej činnosti. Fleischer následne informoval Makóa, ten Gašpara a Bödöra. Na porade dohodli postup aj so Slobodníkom a Fleischerovi odkázali, že „pomôcť“ vedia za úplatok 400-tisíc eur. 

Spoločnosť Interstore Group súhlasila a peniaze odovzdala Fleischerovi. ten si nechal 40-tisíc eur. Zvyšných 360-tisíc eur si rovným dielom po 90-tisíc eur rozdelili Bödör, Makó, Slobodník a Gašpar. 

Odporúčané
Trvalý pobyt v Dubaji, vinárstvo, trénoval Végha a vybavoval veci pre Kočnera. Kto je Norbert Bödör? Trvalý pobyt v Dubaji, vinárstvo, trénoval Végha a vybavoval veci pre Kočnera. Kto je Norbert Bödör? 6. júla 2020, 17:55
Denník N získal vyjadrenia spoločností Swan a O2 CZ, Interstore Group sa nevyjadrila, DH Telekom bola zrušená v roku 2018. 

„Predpokladáme, že išlo o prípad, ktorý sa týkal fixnej medzinárodnej hlasovej prevádzky, kde našimi obchodnými partnermi boli O2 CZ, Orange Slovensko a DH Telekom. O účasti Interstore Group v tomto obchodnom vzťahu sme nemali vedomosť,“ reagovala firma Swan. Celé stanovisko spoločnosti Swan zverejnil Denník N.

„Textáciu považujeme za zavádzajúcu. O2 CZ rozhodne nebola účastníkom žiadneho zločinného reťazca a nepodieľala sa na trestnej činnosti. Nevieme, o čo v uznesení ide. Neboli sme ani kontaktovaní zo strany policajných orgánov v tejto veci,“ reagoval O2 CZ.

Za činnosť pre skupinu mali dostávať policajti mimo konkrétnych prípadov aj špeciálne „vianočné“ odmeny. Bernard Slobodník podľa obvinenia prijal aj jednorazovú finančnú odmenu 200-tisíc eur za to, že z titulu svojej funkcie národnej jednotky finančnej polície zabezpečil, aby v prípade vyšetrovania vedeného v súvislosti s firmou Jopi Trade neboli zadržané podozrivé osoby, voči ktorým už bolo vznesené obvinenie. Slobodník mal zabezpečiť, aby ďalšie vyšetrovanie prebiehalo tak, aby nemalo negatívny dopad na obvinených. 

Policajti z tejto organizovanej skupiny mali mať za úlohu aj iniciatívne vyhľadávať subjekty, ktoré by mohli potrebovať ich služby. Napríklad postupovali v prípade niektorých firiem tak, aby v nich navodili pocit, že budú potrebovať pomoc organizovanej skupiny.

V uznesení o obvinení vyšetrovateľ popisuje prípad, ako mal Róbert Krajmer požiadať Vladimíra Bistáka (tretie poschodie), aby vyvolal u konateľa spoločnosti Mirach dojem, že má problémy. Predstavil sa pod iným menom a vyhotovil aj nedohľadateľnú písomnú žiadosť na hlavičkový papier NAKA a neoprávneným spôsobom tak získal účtovníctvo spoločnosti Mirach.

Róbert Krajmer
Róbert Krajmer Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa

Informovali Norberta Bödöra o vyšetrovaniach týkajúcich sa opozičných politikov, sledovali Matoviča aj Lipšica

Medzi náplň práce údajnej organizovanej skupiny malo patriť aj zabezpečenie sledovania (okrem iných aj) vtedajšieho opozičného politika a dnes predsedu vlády Igora Matoviča a advokáta a exministra vnútra Daniela Lipšica. 

Najznámejším z tretieho poschodia, ktorý sa sledovania zúčastnil, je dnes už väzobne stíhaný Pavol Vorobjov. Ten mal lustrovať novinárov, vrátane Jána Kuciaka. Sám vypovedal, že tak spravil na pokyn Tibora Gašpara, neskôr túto výpoveď stiahol. Ďalšími sledovačmi mali byť Milan Žáčik, Ivan Bobocký a Milan Mihálik. Všetci boli vyššie postavenými policajtmi NAKA. Sledovanie mali vykonávať za finančnú odmenu podľa vopred zadaných požiadaviek Norberta Bödöra. Prostredníkmi medzi nitrianskym oligarchom a sledovačmi mali byť Gašpar, Hraško aj Krajmer. 

„Klasické zločinecké skupiny, ktoré páchali drogovú, násilnú, či ekonomickú trestnú činnosť, boli vystriedané zločineckými skupinami financovanými z našich daní a z eurofondov,“ reagoval na obvinenie Bödöra, Gašpara a spol. advokát Daniel Lipšic. Ten pôvodne zastupoval spolupracujúceho Bernarda Slobodníka. „Keďže od dnešného dňa som v danej veci v procesnom postavení poškodeného (nezákonné sledovanie mojej osoby aj touto zločineckou skupinou), obhajobu spolupracujúceho obvineného prebral môj kolega Peter Kubina,“ uviedol Lipšic.  

Igor Matovič mal s NAKA osobnú skúsenosť pred voľbami v roku 2016. Jeho spoločnosť Regionpress preverovala polícia, zobrali mu počítače aj účtovníctvo. Matovič tvrdí, že NAKA bola opakovane aj u neho doma, práve v čase, keď bol stovky kilometrov od domovskej Trnavy. Krátko pred parlamentnými voľbami Robert Fico novinárom citoval z dokumentov Igora Matoviča chránených daňovým tajomstvom a jeho ľudia novinárom rozdávali kópie chránených dokumentov. Matoviča v tomto spore zastupoval práve Daniel Lipšic. 

Z uznesenia ďalej vyplýva, že sa Bödörova skupina sa mala zaoberať aj daňovými problémami vtedajšieho prezidenta Andreja Kisku a opozičného politika Borisa Kollára. 

Bernard Slobodník
Bernard Slobodník Zdroj: TASR - Jaroslav Novák
V prospech politických strán SMER a SNS

„JUDr. Ľudovít Makó vo svojej výpovedi taktiež uvádza, že ďalšími zdrojom dlhodobého príjmu tejto skupiny bol príjem – úplatky od osôb, ktoré páchali trestnú činnosť prevažne daňového charakteru, pričom členovia skupiny, v rámci svojej pôsobnosti v PZ takpovediac „dozerali“ na to, aby jednotlivé trestné konania boli vyriešené k tzv. „spokojnosti“ osôb spriatelených, jednak so samotným Ing. Norbertom Bödörom, ale aj osobami najmä z politického prostredia strany SMER–SD, v prospech ktorej Ing. Norbert Bödör konal,“ píše sa v uznesení. 

„...aj samotný JUDr. Dušan Kováčik Phd., ako špeciálny prokurátor, sa riadil pokynmi Ing. Norberta Bödöra a po vzájomných dohodách smeroval vyšetrovanie želaným smerom, teda v prospech ľudí blízkych strane SMER–SD, ako aj samotnému Ing. Norbertovi Bödörovi, ktorý samozrejme za tieto služby inkasoval od týchto ľudí nemalé finančné odmeny,“ konštatuje prokurátor. 

Odporúčané
Ak sa N. Bödör vo väzbe zlomí, Fico môže mať veľký problém, pozná jeho najslabšie miesto. Tieto prepojenia to naznačujú Ak sa N. Bödör vo väzbe zlomí, Fico môže mať veľký problém, pozná jeho najslabšie miesto. Tieto prepojenia to naznačujú 24. augusta 2020, 17:06

V odôvodnení začatia trestného stíhania vyšetrovateľ uvádza, že Ľudovít Makó zabezpečoval pre Bödöra a Gašpara akýsi „dohľad“ nad vyšetrovaním, resp. operatívnym preverovaním daňovej trestnej činnosti osôb blízkych zločineckej skupine, resp. osôb blízkych politickej strane SMER–SD a neskôr aj politickej strane SNS, či ďalším politickým stranám z vládnej koalície. Fico s Dankom vládli počas posledných 4 rokov so stranou Most-Híd Bélu Bugára. 

Bödörova údajná zločinecká skupina vrcholových policajtov mala konať v prospech Smeru a SNS. Ako si delili úplatok 400-tisíc eur?
Zdroj: TASR - Marko Erd

Ktorí policajti pomohli k zadržaniu údajnej organizovanej skupiny

Aby sa mohla akcia Očistec vôbec udiať, polícia musela nazbierať dostatok dôkazov. Ako prvý vypovedal bývalý šéf kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó. Jeho výpoveď následne potvrdil aj ďalší dôležitý vysokopostavený funkcionár Bernard Slobodník.

 „V trestnom konaní bol ako svedok vypočutý JUDr. Ľudovít Makó, ktorý vo svojej výpovedi, rozsiahlym spôsobom popísal trestnú činnosť, ktorú páchala zločinecká skupina zosnovaná z ľudí blízkych Ing. Norbertovi Bödörovi...,“ uvádza sa v uznesení. 

„Vo veci boli v procesnom postavení svedkov taktiež vypočutí Ing. Bernard Slobodník, Mgr. Milan Žáčik, Mgr. Vladimír Bisták, Mgr. František Böhm a Peter Petrov, ktorí vo svojich svedeckých výpovediach nezávisle od seba potvrdili skutočnosti uvádzané JUDr. Ľudovítom Makóom,“ uvádza vyšetrovateľ. 

Ešte pred rozhodovaním Špecializovaného trestného súdu začal spolupracovať aj ďalší z policajtov NAKA, ktorý mal byť súčasťou údajnej organizovanej skupiny. Ivan Bobocký (tretie poschodie) je obvinený okrem prijímania úplatku aj  zo založenia, zosnovania a podporovania organizovanej skupiny.

Domov
Zdieľať
Diskusia