Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
5. novembra 2020, 9:51
Čas čítania 4:22
Viktor Kniš

Stáli vo vedení polície, keď zavraždili Kuciaka, mohli mať väzby na N. Bödöra. Kto sú zadržaní Gašpar, Krajmer, Hraško a Slobodník

Stáli vo vedení polície, keď zavraždili Kuciaka, mohli mať väzby na N. Bödöra. Kto sú zadržaní Gašpar, Krajmer, Hraško a Slobodník
Zdroj: TASR - Marko Erd
NEWS
Uložiť Uložené

NAKA dnes v putách odviedla ľudí, ktorí boli dlhé roky zodpovední za výsledky polície na Slovensku. Ich mená sa veľmi často skloňovali aj po vražde Jána a Martiny.

„Viem, že kto je kto, možno sme sa s niekým na nejakej akcii videli,“ opísal dnes už väzobne stíhaný Norbert Bödör svoje kontakty na vysokých miestach prokuratúry a polície pod prísahou pred súdom v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Z prepojení vyplýva podozrenie, že dnes v rámci akcie Očistec zadržaní bývalí vysokopostavení šéfovia polície a NAKA – Tibor Gašpar, Róbert Krajmer, Peter Hraško a Bernard Slobodník – mali k nitrianskemu podnikateľovi veľmi blízko. Advokát Marek Para potvrdil, že viacerým osobám vzniesli obvinenie z viacerých trestných činov.

Odporúčané
Ak sa N. Bödör vo väzbe zlomí, Fico môže mať veľký problém, pozná jeho najslabšie miesto. Tieto prepojenia to naznačujú Ak sa N. Bödör vo väzbe zlomí, Fico môže mať veľký problém, pozná jeho najslabšie miesto. Tieto prepojenia to naznačujú 24. augusta 2020, 17:06

Zadržanie bývalého vedenia polície môže súvisieť aj so skutočnosťou, že bývalý šéf kriminálneho úradu Ľudovít Makó poskytol polícii po svojom zadržaní toľko informácií o trestnej činnosti, že museli policajti vytvoriť nový špeciálny vyšetrovací tím zložený z elitných policajtov a prokurátorov. Tí sa budú zaoberať hlavne násilnou ekonomickou trestnou činnosťou vysokopostavených politických funkcionárov, policajtov a ďalších vplyvných ľudí.

Pripravili sme prehľad dnes zadržaných exfunkcionárov, ktorí boli na pozíciách, kde mali bojovať proti korupcii aj trestnej činnosti a zároveň mali zabezpečovať plynulý priebeh policajných vyšetrovaní. Dnešným dňom sa výrazne zvýšilo podozrenie, že políciu roky viedli ľudia, ktorým nešlo len o dobro krajiny.

Podľa prokuratúry vzniesol vyšetrovateľ NAKA obvinenie pre viaceré trestné činy, okrem iného pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupčné trestné činy a trestný čin zneužívanie právomoci verejného činiteľa. TV Markíza informuje, že v rámci akcie Očistec je obvinený aj Norbert Bödör, ktorého už väzobne stíhajú kvôli kauze Dobytkár.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké momenty poukazujú na možné prepojenie medzi dnes zadržanými funkcionármi polície a Norbertom Bödörom, resp. klanom bödörovcov
  • K akým podozreniam mohlo prísť pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej kvôli Tiborovi Gašparovi
  • Prečo už nie sú policajní funkcionári vo vedení NAKA a ako odtiaľ odchádzali
  • Kto má za sebou podozrivo raketovú kariéru, kto sa stretol s Jánom Kuciakom a koho už raz polícia zadržala a prepustila

Tibor Gašpar (bývalý policajný prezident)

Na rozdiel od Roberta Fica a Roberta Kaliňáka vydržal Tibor Gašpar na svojej pozícii po vražde Jána a Martiny ešte dlhé mesiace, odvolať ho nedokázal ani nový minister vnútra zo Smeru Tomáš Drucker, ktorý sa kvôli tomu vzdal funkcie. Nahradil ho Peter Pellegrini, ktorý už zakročil ráznejšie. Odstúpenie policajného prezidenta požadovali aj organizátori protestov Za slušné Slovensko. 

Ešte pár týždňov pred tým stál Tibor Gašpar s Robertom Ficom a Robertom Kaliňákom pri stole, na ktorom bolo v hotovosti položených milión eur – pre toho, kto pomôže objasniť vraždu novinára a jeho snúbenice.

Pod vedením Tibora Gašpara došlo pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej k viacerým pochybeniam – miesto činu obhliadal nekvalifikovaný patológ a medzi prvými bol na mieste dvojnásobnej vraždy dnes zadržaný Róbert Krajmer z protikorupčnej jednotky. Po odchode policajného prezidenta Gašpara postupne vyšetrovanie zločinu nabralo na obrátkach, podarilo sa postaviť pred súd (a už aj odsúdiť) vykonávateľov a sprostredkovateľa.  

Odporúčané
Kto sú Bödörovci, čo ich spája so Smerom, vedením polície a prečo sú nebezpeční aj po vzatí Norberta Bödöra do väzby? Kto sú Bödörovci, čo ich spája so Smerom, vedením polície a prečo sú nebezpeční aj po vzatí Norberta Bödöra do väzby? 20. júla 2020, 11:18

Tibor Gašpar má s Bödörovcami rodinný vzťah. S otcom väzobne stíhaného Norberta Bödöra sú švagrovia. V čase, keď Gašpar polícii šéfoval, bol N. Bödör považovaný za človeka, ktorý má na týchto miestach exkluzívne kontakty. Vďaka nim sa podľa správ z Threemy dostával k informáciám z policajných databáz. Zo správ s Kočnerom tiež vyplýva, že nitriansky podnikateľ priamo kontroloval vývoj vyšetrovania v konkrétnych kauzách. 

Dnes väzobne stíhaný bývalý policajný exfunkcionár Pavol Vorobjov vypovedal, že na príkaz Tibora Gašpara mal doručiť lustrácie novinárov vrátane Jána Kuciaka. Neskôr výpoveď zmenil. 

Stáli vo vedení polície, keď zavraždili Kuciaka, mohli mať väzby na Norberta Bödöra. Kto sú zadržaní Gašpar, Krajmer, Hraško a Slobodník
Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Robert Krajmer (bývalý riaditeľ Národnej protikorupčnej jednotky) 

U Roberta Krajmera NAKA zasahovala ešte v septembri 2020. Tento zásah mal súvisieť s obvinením Moniky Jankovskej a prípadom ovládnutia baru Fatima trenčianskeho podnikateľa Ondreja Janíčka. Polícia v súvislosti s touto kauzou zadržala Jankovskej svata, trenčiansku právničku a policajta. Na výsluchu bola tiež Krajmerova manželka, ktorá v celej transakcii vystupovala. Roberta Krajmera nakoniec prepustili, nevzniesli mu ani žiadne obvinenie.

Bývalý šéf protikorupčnej jednotky má veľmi dobrý vzťah s Norbertom Bödörom obvineným z korupcie. Norbert Bödör opísal aj svoj vzťah s bývalým šéfom protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Róbertom Krajmerom: „S pánom Krajmerom sa poznám viac ako 20 rokov sprostredkovane cez jeho švagra z Trenčína, stretávali sme sa úplne nepravidelne možno 2-krát do roka.“

Odporúčané
Marek Vagovič: Fico vraj momentálne nepije a znovu cvičí, aby bol vo forme. Bude ju potrebovať (Rozhovor) Marek Vagovič: Fico vraj momentálne nepije a znovu cvičí, aby bol vo forme. Bude ju potrebovať (Rozhovor) 2. novembra 2020, 15:02


Keď zavraždili Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú, práve Róbert Krajmer bol na mieste medzi prvými, aj keď tam nemal čo robiť. Policajný prezident Tibor Gašpar jeho prítomnosť dlho popieral. Až keď sa objavil videozáznam TV JOJ, ako vstupuje na miesto činu vo Veľkej Mači cez bránku, ho Tibor Gašpar priznal. 

 
Krátko po odchode z funkcie v NAKA práve pre medializované informácie po vražde Jána a Martiny pôsobil Róbert Krajmer ako vedúci oddelenia prevencie a komunikácie policajného prezídia. Následne sa presunul na pozíciu riaditeľa odboru dopravy sekcie hnuteľného a nehnuteľného majetku ministerstva vnútra, kde po vlne kritiky ukončil pracovný pomer ešte 1. marca 2019.

Stáli vo vedení polície, keď zavraždili Kuciaka, mohli mať väzby na Norberta Bödöra. Kto sú zadržaní Gašpar, Krajmer, Hraško a Slobodník
Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa

Peter Hraško (bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry)

Peter Hraško zažil raketovú kariéru po príchode Tibora Gašpara na post policajného prezidenta. V roku 2018 ešte ako opozičná politická strana SaS žiadala, aby boli zo svojich funkcií v Policajnom zbore odvolaní riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Peter Hraško a šéf inšpekcie Ministerstva vnútra SR Milan Lučanský.

Bývalý člen SaS Ľubomír Galko tvrdil, že NAKA, ktorá mala byť elitným útvarom, je v rozklade a prešpikovaná „pochybnými živlami, u ktorých je podozrenie, že sú súčasťou organizovaného zločinu v tomto štáte". SaS zverejnila aj schému, v ktorej figurujú dnes zadržaní bývalí vysokí funkcionári polície. 

Stáli vo vedení polície, keď zavraždili Kuciaka, mohli mať väzby na Norberta Bödöra. Kto sú zadržaní Gašpar, Krajmer, Hraško a Slobodník
Zdroj: SaS

Vyšetrovateľom podľa zástupcov SaS šéfovali nekompetentní ľudia bez kariérneho rastu, „ktorých do vedenia NAKA pretlačila veľmi silná skupina nitriansko-trenčianska, a teda reálne známa skupina bödörovcov, a strana Smer-SD“.

Pod vedením Hraška Národná kriminálna agentúra zaznamenala niekoľko úspechov, možnou trestnou činnosťou vplyvných ľudí sa však nezaoberala. Medzi najväčšie úlovky patrí pravdepodobne časť skupiny piťovcov v roku 2016 a zadržanie niekoľko funkcionárov obvinených zo športovej korupcie, informuje SME. 

Stáli vo vedení polície, keď zavraždili Kuciaka, mohli mať väzby na Norberta Bödöra. Kto sú zadržaní Gašpar, Krajmer, Hraško a Slobodník
Zdroj: TASR - Michal Svítok

Bernard Slobodník (bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry)

Bernard Slobodník bol do augusta 2019 jedným z kľúčových funkcionárov Národnej kriminálnej agentúry, kde pôsobil ako šéf Národnej jednotky finančnej polície. Jeho úlohou bolo odhaľovanie závažných prípadov ekonomickej kriminality. Vo funkcii skončil po medializovanej komunikácii z telefónu Mariana Kočnera. Podnikateľ si o Bernardovi Slobodníkovi alias „Béďovi“ písal s Norbertom Bödörom. 

„Toto nech mu Béďo zaspieva, vezme spis na kontrolu aspoň na 2 týždne (dorobíme posudky) a potom nech ho pošle na detektor. Ale myslím že sa sám vzdá,“ inštruoval Kočner Bödöra, ktorý mu odpovedal, že sa so Slobodníkom spojí, informujú Aktuality. Takto Marian Kočner „Béďa“ úkoloval často.  

Odporúčané
200-tisíc eur v keši, správy z Kočnerovej Threemy a ústretovosť Ficovi. Kto je špeciálny prokurátor Dušan „62 : 0“ Kováčik? 200-tisíc eur v keši, správy z Kočnerovej Threemy a ústretovosť Ficovi. Kto je špeciálny prokurátor Dušan „62 : 0“ Kováčik? 22. októbra 2020, 12:25

„Mohli moje meno zneužívať aj preto, že sa začalo šliapať. A to nie je len obdobie po Jankovej vražde, ale skôr. Vtedy už museli vedieť a cítiť, že sa po ich veciach ide," vysvetľoval komunikáciu medzi Bödörom a Kočnerom Slobodník v Denníku N

Slobodník komunikoval aj s Jánom Kuciakom a podľa portálu Aktuality sa stretli aj osobne. Z Threemy vyplýva, že toto sa Kočnerovi nepáčilo a konštatoval, že „Béďo“ zradil. 

Bernard Slobodník začal spolupracovať s políciou minulý týždeň po tom, ako polícia zadržala špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a vysokopostaveného policajta Norberta Paksiho.

Stáli vo vedení polície, keď zavraždili Kuciaka, mohli mať väzby na Norberta Bödöra. Kto sú zadržaní Gašpar, Krajmer, Hraško a Slobodník
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia