Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júla 2022, 8:07
Čas čítania 1:20
Adam Novosad TASR

Zelenskyj sa vytešuje z ťažkých zbraní, ktoré Ukrajine dodal Západ: Už proti Rusom pracujú „naplno“, ničia ruský útočný potenciál

NEWS NATO UKRAJINA VOJNA NA UKRAJINE VOLODYMYR ZELENSKYJ
Uložiť Uložené

Ukrajinský prezident prehovoril o delostrelectva zo Západu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že ruský raketový útok zničil v stredu pedagogickú univerzitu v Charkove. Zelenskyj sa takto vyjadril v nočnom videoposolstve k národu. Zelenskyj povedal, že ťažké zbrane, ktoré Ukrajine poslali západné krajiny, už „naplno„ pracujú a pochválil ich presnosť.


V prípade spomenutej univerzity Zelenskyj uviedol, že bola zasiahnutá jej hlavná budova, prednáškové sály, univerzitné múzeum aj vedecká knižnica. Tento útok podľa jeho slov so „100-percentnou presnosťou charakterizuje ruskú inváziu“ a najviac vystihuje „definíciu barbarstva“.

Zelenskyj ďalej uviedol, že zbrane, ktoré Kyjevu poslali západní spojenci, fungujú veľmi dobre a sú veľmi presné. „Konečne je cítiť, že západné delostrelectvo, zbrane, ktoré sme dostali od našich partnerov, začali pracovať s veľkou silou. Ich presnosť je presne taká, ako je potrebné,“ povedal Zelenskyj.


Ukrajinská armáda podľa jeho slov využíva delostrelectvo zo západu na značné ničenie skladov a ďalších logisticky dôležitých ruských cieľov, čím podľa jeho slov výrazne znižuje „útočný potenciál“ ruských síl.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Ruské invázne jednotky pravdepodobne dosiahli isté malé územné zisky v okolí východoukrajinského mesta Popasna ležiaceho v Luhanskej oblasti, ktorá je už prevažne okupovaná Rusmi. Uviedlo to v nedeľu britské ministerstvo obrany na základe najnovších informácií britských tajných služieb.


Ruská armáda okrem toho podľa nich pokračuje v delostreleckom ostreľovaní okolia mesta Sloviansk v Doneckej oblasti, a to z pozícií v oblasti okupovaných miest Izium a Lysyčansk.


Britský rezort obrany v pravidelnom hlásení uviedol to, že ruské jednotky sa zrejme v rámci ďalšieho postupu v Doneckej oblasti sústredia na ovládnutie dôležitej cesty E40, spájajúcej mestá Doneck a Charkov.

Ukrajinskí obrancovia sa začiatkom júla stiahli z Luhanskej oblasti, ktorá je už takmer úplne okupovaná ruskými vojskami, na lepšie opevnené pozície v susednej Doneckej oblasti, aby zabránili ďalšiemu postupu Rusov na dôležité priemyselné centrá Kramatorsk a Sloviansk.

Domov
Zdieľať
Diskusia